Kathedraal van Zagreb

De Kathedraal van Zagreb is een kathedraal opgedragen aan Maria-Tenhemelopneming, en de heilige koningen Stefanus I van Hongarije en Ladislaus I van Hongarije. De kathedraal ligt in het hoge stadsdeel van Zagreb, Kaptol.

De Kathedraal van Zagreb is rooms-katholieke kathedraal en vormt het hoogste gebouw van Kroatië. Daarnaast is de kathedraal ook het meest monumentale sacrale gebouw in de gotische stijl ten zuidoosten van de Alpen. In 1093, toen koning Ladislaus (1040-1095) de bisschopsstoel van Sisak naar Zagreb verhuisde, benoemde hij de bestaande kerk tot kathedraal. De (ver)bouw tot de kathedraal begon kort na zijn dood. In 1217 werd de kathedraal ingewijd door koning Andrew II van Hongarije.

In 1242 werd de kathedraal door de Mongolen vernietigd, maar enkele jaren later werd deze onder leiding van bisschop Timotej (1263-1287) herbouwd. Aan het einde van de 15e eeuw viel het Ottomaanse Rijk Kroatië binnen. Daarom werden er rond de kathedraal vestingmuren gebouwd, waarvan sommige nog steeds intact zijn.

kathedraal zagreb kathedraal zagreb

Restauratie na de aardbeving

Na de aardbeving van 1880 in Zagreb is de kerk grondig gerestaureerd en uitgebreid. De twee torens zijn 108 meter hoog. Momenteel wordt er gewerkt aan één van de twee torens, maar schijnen de torens om en om in restauratie te zijn. Mocht je beide torens in volle glorie zien, dan heb je dus erg veel geluk!

Door de aardbeving van 1880 is een groot deel van de kathedraal ingestort. Links van de kathedraal vind je de oude kerkklok. Je ziet precies hoe laat de klok ermee stopte tijdens de aardbeving: om 3 minuten over 7.

kathedraal zagrebkathedraal zagrebkathedraal zagreb

Kroatië Reistips


Kroatië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Kroatië te gaan? Bekijk dan zeker het Kroatië Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Kroatië in één overzicht.


Kroatië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Kroatië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Kroatië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatië reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker