Kathedraal van Zagreb

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

De Kathedraal van Zagreb is een kathedraal opgedragen aan Maria-Tenhemelopneming, en de heilige koningen Stefanus I van Hongarije en Ladislaus I van Hongarije. De kathedraal ligt in het hoge stadsdeel van Zagreb, Kaptol.

De Kathedraal van Zagreb is rooms-katholieke kathedraal en vormt het hoogste gebouw van Kroatië. Daarnaast is de kathedraal ook het meest monumentale sacrale gebouw in de gotische stijl ten zuidoosten van de Alpen. In 1093, toen koning Ladislaus (1040-1095) de bisschopsstoel van Sisak naar Zagreb verhuisde, benoemde hij de bestaande kerk tot kathedraal. De (ver)bouw tot de kathedraal begon kort na zijn dood. In 1217 werd de kathedraal ingewijd door koning Andrew II van Hongarije.

In 1242 werd de kathedraal door de Mongolen vernietigd, maar enkele jaren later werd deze onder leiding van bisschop Timotej (1263-1287) herbouwd. Aan het einde van de 15e eeuw viel het Ottomaanse Rijk Kroatië binnen. Daarom werden er rond de kathedraal vestingmuren gebouwd, waarvan sommige nog steeds intact zijn.

kathedraal zagreb kathedraal zagreb

Restauratie na de aardbeving

Na de aardbeving van 1880 in Zagreb is de kerk grondig gerestaureerd en uitgebreid. De twee torens zijn 108 meter hoog. Momenteel wordt er gewerkt aan één van de twee torens, maar schijnen de torens om en om in restauratie te zijn. Mocht je beide torens in volle glorie zien, dan heb je dus erg veel geluk!

Door de aardbeving van 1880 is een groot deel van de kathedraal ingestort. Links van de kathedraal vind je de oude kerkklok. Je ziet precies hoe laat de klok ermee stopte tijdens de aardbeving: om 3 minuten over 7.

kathedraal zagrebkathedraal zagrebkathedraal zagreb

Handige laatste Kroatië tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Kroatië, installeer dan de gratis Kroatië reisgids. Zo is dit Kroatië artikel onderdeel van deze Kroatië reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Kroatië tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatië

Onderdeel van de Kroatië Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatië Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatië. Gratis.

Met de Kroatië reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Kroatië bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Kroatië Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kathedraal Zagreb, Kroatië
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇭🇷 Alles over Kroatië bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >