Is Oman veilig om te reizen? Hier tonen we je het reisadvies Oman. Het meest recente reisadvies van Oman, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Laatst gecontroleerd: 21-12-2024
Laatste bijgewerkt: 07-08-2023
Kaart bij reisadvies Oman
Download de kaart (PDF, 204 kB)
Regionale risico's
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Voor het gebied binnen 10 km van de grens van Oman met Jemen geldt kleurcode oranje. Vanwege de burgeroorlog in Jemen zijn er veiligheidsrisico’s in dit gebied. Let op! De kleurcode van het reisadvies voor Jemen is rood: reis hier niet naartoe.
Geel: let op, er zijn risico's
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Oman is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Terrorisme
In Oman is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Criminaliteit
In Oman is weinig criminaliteit. Hoewel de kans klein is, kunnen berovingen of inbraken voorkomen. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Wetten en gebruiken
Drugs
U mag in Oman geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Oman zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Oman reizen? Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. U kunt daar te maken krijgen met straffen en discriminatie. Dit geldt ook voor buitenlanders. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Islamitische wetten en gebruiken
Oman volgt de islamitische wetten en gebruiken. Wees bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Houd hierbij rekening met het volgende:
- De ramadan wordt in Oman strikt nageleefd. Eten en drinken in het openbaar tijdens de vastentijd (tussen zonsopgang en zonsondergang) is strafbaar. Dit geldt ook als u geen moslim bent.
- Draag bedekkende kleding die de schouders en knieën bedekt. Dit is wettelijk verplicht op publieke plaatsen, zoals op straat, in winkelcentra en in souqs.
- Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd.
Fotografie
Maak geen foto’s van vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades. Dit is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent
Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen, bijvoorbeeld bij het krijgen van een geboorteakte. Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.
Verkeersregels
De Omaanse autoriteiten handhaven de verkeersregels strikt. Bij een overtreding kunt u een hoge boete of een gevangenisstraf krijgen.
Identificatieplicht
Draag altijd ter identificatie een kopie van uw paspoort bij u, of uw Omaanse identiteitskaart als u inwoner bent. Bewaar het originele document op een veilige plaats.
Natuurgeweld
Cyclonen
In Oman kunnen cyclonen voorkomen. Volg tijdens een cycloon de aanwijzingen van de Omaanse autoriteiten. Lees informatie over cyclonen op de website Tropical Storm Risk (informatie in het Engels).
Flash floods
In Oman kunnen in wadi’s (droge rivierbeddingen) plotseling snelle waterstromen ontstaan. Deze ‘flash floods’ sleuren alles mee en zijn vaak dodelijk. Er vallen ieder jaar slachtoffers.
Reist u naar een wadi? Bekijk voor uw reis de weersverwachting en vermijd plaatsen waar hevige regenval voorspeld is. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Conflict
Piraten
In de Arabische Zee voor de kust van Oman zijn piraten actief. De commerciële vaart en ook particuliere zeiljachten lopen het risico gekaapt te worden. Vaar hier alleen als u geen andere mogelijkheden heeft. Lees meer informatie over risico’s op kaping op de website Maritime Security Centre Horn of Africa (informatie in het Engels).
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Oman? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 9999
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Oman en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Oman en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Oman
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Muscat.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort, visum, rijbewijs
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Oman te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
Visum
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Oman blijft:
- Blijft u 14 dagen of korter in Oman? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
- Blijft u langer dan 14 dagen in Oman? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Vraag een visum aan via de website van Oman eVisa (informatie in het Engels).
- Blijft u langer in Oman dan uw visum geldig is? Dan kunt u een boete krijgen.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Oman. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Oman. Lees meer over rijden in Oman op de website van de ANWB.
Reisvaccinaties
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Oman op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Oman.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Bagageregels
Wat mag ik meenemen naar Oman?
Check wat u mag meenemen naar Oman op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Oman mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: