Uiteraard is het nodig om voor iedere reis die je maakt een aantal zaken geregeld te hebben voor je vertrekt. Maar voor een reis naar Iran is wellicht nog iets meer voorbereiding nodig dan normaal. We hebben in deze checklist de belangrijkste zaken (die je dus thuis nog regelt) op een rijtje gezet.
Voorbereiding Iran reis – de checklist:
- Zorg uiteraard dat je een toeristenvisum hebt aangevraagd, en anders alles hebt voorbereid voor een Visum on Arrival. Hier lees je de hele procedure.
- Neem een aantal pasfoto’s mee. Pasfoto’s met een hoofddoek (voor vrouwen) is niet nodig.
- Zorg dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
- Boek een hotel voor minimaal de eerste nacht in Iran. Dit is nodig bij het regelen van je Visum on Arrival, zij zijn namelijk jouw ‘contactpersoon’ in Iran.
- Verklaring van je reisverzekering dat ook Iran is gedekt bij jouw reisverzekering. Dit regel je snel met een telefoontje naar je verzekeraar, zij sturen je een PDF met deze verklaring erop. Lees hier hoe je dit moet aanpakken.
- Contant geld opnemen. Omdat wij een maand lang naar Iran gingen, hadden we aardig wat contant geld nodig. Waarschijnlijk overbodig, maar we melden het toch: Je kan namelijk niet pinnen in Iran!! Een moneybelt vol euro’s is dus noodzakelijk. Normaliter is de max 500 euro bij een pinautomaat in Nederland. Je kunt bij de Rabobank (helaas weten we niet hoe dit bij andere banken werkt) zelf je daglimiet verhogen. Dit doe je makkelijk zelf via je Rabobank account.
- Zorg dat je reisverzekering op werelddekking staat.
- Koop typisch Hollandse souvenirtjes om te geven aan de vele gastvrije Iraniërs die je gaat ontmoeten. Wij hadden (om onze backpack zo licht mogelijk te houden) foto’s gemaakt en afgedrukt waar we op de achterkant wat op konden schrijven als bedankje.
- Regel een VPN verbinding om toegang te krijgen tot alles op internet (mocht je dit willen). Hoe je een VPN verbinding aanmaakt lees je hier.
- Mocht je zelf auto willen rijden, zorg dan voor een internationaal rijbewijs.
- Leer alvast een aantal woordjes Farsi, en vergeet ook vooral niet om de cijfers uit je hoofd te leren. Dat kan nog weleens handig zijn bij het afrekenen.
- Installeer op je Google Translate App de offline taal ‘Perzisch’. Zo kan je altijd (ook als je geen internet hebt) tekst intypen en automatisch laten vertalen in het Perzisch. Vooral voor taxi ritjes handig, want de chauffeurs spreken nauwelijks Engels.
- Neem als vrouw een aantal sjaals mee die als hoofddoek dienen. Uiteraard zijn er genoeg te koop in Iran zelf, maar als je het vliegtuig uitkomt wordt er van je verwacht je hoofddoek te dragen.
- Installeer de Couchsurfing app, echt een aanrader om minimaal één nacht bij een gastvrij gezin te overnachten.
- De taxi’s op het vliegveld zetten je vaak af. Het beste is om van te voren al iemand te regelen die je ophaalt. Wij hebben dit via Couchsurfing geregeld. Deze jongen verwelkomde ons op het vliegveld en regelde meteen alles voor onze Iraanse simkaartjes. Voor een klein bedrag zette hij ons af bij ons hotel en dát om 4 uur ’s nachts. Top gozer!
- Geld wisselen op het vliegveld is trouwens goed te doen. Ze hanteren een goede koers en vragen geen commissie.
- Een Iraans simkaartje regel je makkelijk op het vliegveld. Het is niet veel duurder dan in de steden zelf en op het vliegveld spreken ze vaak ook nog beter Engels.
Ben jij ook op vakantie geweest in Iran en heb je nog tips die hier niet bij staan? Laat het ons vooral weten, dan voegen we ze toe aan de lijst!
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
17 reacties
Ik heb vanuit Nederland en zogenaamde Mahcard besteld. Je kunt euro’s meenemen en die er op storten als je daar bent. Ook kun je hem vooraf opladen met euro’s, maar dat is iets duurder. Maar dan hoef je dus geen cash mee te nemen. Het beste is, dat je er werkelijk overal mee kunt betalen. Zelfs bij de allerkleinste winkeltjes kun je pinnen. De kaart kost je 19€ en het geld dat je over hebt storten ze later terug.
Verder heb ik de Mahcell gebruikt, eigenlijk een mobiel wifi-apparaat. Daarmee had ik zelfs op de meest afgelegen plaatsen altijd een prima internetverbinding.
Allebei absolute aanraders!
Beste Piera,
Wat een ontzettend fijne reactie. Goed te horen dat je er dus erg over te spreken bent. Wij hebben het zelf niet kunnen uittesten, dus vonden het altijd moeilijk om het iemand aan te raden. Met jouw aanraden is dit dus erg fijn te lezen voor toekomstige reizigers. Dank!
Vanaf nu ook bij voa de aanvraag digitaal met geuploade foto van paspoort en pasfoto tonen, dus niet meer alleen paspoort laten zien en de benodigde papieren.
Jammer, want t uploaden van de foto’s lukte niet. Morgen maar opnieuw proberen en weer terug naar Den Haag 😩
Hoi Jose, wellicht heb je je visumprobleem inmiddels opgelost maar toch nog even dit berichtje. Ik ga ieder jaar een paar weken naar Iran en heb ondervonden dat het online regelen veel simpeler is en een stuk minder tijd kost dan naar Den Haag rijden. Wanneer dan het oploaden van de foto en paspoort niet direct lukt krijg je hiervan een melding en probeer je het gewoon opnieuw. Succes en veel plezier in gastvrij Iran!
Mvrg Marjorie Mashalakhani – de Jong
Van inflatie geen last: je kan ook euro’s storten. En als je Irans geld op de card over hebt aan het eind van je reis, krijg je euro’s tegen een gunstige koers terug: https://www.irantravelingcenter.com/iran-tourist-debit-card/
Super! Goeie tip!
Sinds kort is het mogelijk in Iran zelf , al op het vliegveld, maar ook online ( Mahcard) een ‘ tourist credit card ‘ aan te schaffen. Hiermee kan je overal geld opnemen, betalen en online transacties doen. Als je googelt op tourist credit card vind je de info. Groot voordeel is dat he niet met een stapel bankbiljetten hoeft rond te lopen!
Beste Guus, zeker handig! Wel heb je natuurlijk kans op waardeverlies door inflatie. Immers, als je op dag 1 al je euro’s op deze kaart stort zal dit direct worden omgezet naar rial? En dat kan aan het eind van je reis weer een andere waarde hebben. Of heb ik het mis? Maar het is absoluut beter dan een buideltasje vol flappen!
Ik ben afgelopen november geweest. Binnenlandse vluchten zijn prima. Maar de bussen zijn ook erg comfortabel. Toen de sancties Iran er van weerhield om binnenlandse vluchten op te zetten, hebben ze erg veel geïnvesteerd in de buslijnen. Dus die zijn van een hoge en luxe kwaliteit.
Goeie tip Firas! Dank!
Zijn de binnenlandse vluchten veilig?
Wij hebben geen binnenlandse vluchten gedaan, dus uit eigen ervaring kan ik niet spreken (wellicht iemand anders die dit leest?)
Iran Air is wel zijn vloot aan het vernieuwen. Nieuwe Airbussen en Boeings zijn besteld!
Wat is handiger: het visum van tevoren aanvragen of bij aankomst op het vliegveld?
Als je tijd hebt, is vooraf regelen wel wat praktischer. Zeker als je laat in de avond of in de nacht landt want bij aankomst kan het best chaotisch zijn. Wij kozen voor een Visa on Arrival, zie ook de video in onze reisgids waarin we dit uitleggen.
Leuke dingen om voor te bereiden…bedankt
Download de mapsme app op je telefoon en zorg dat je de Iran kaart Download. Kan je ofline gebruiken en staat alles in.
Goeie Laurens! We hadden ook maps.me ( https://reisreport.nl/2017/02/offline-reisapps-2017/ ) en ondervonden ook nog wel eens dat taxi chauffeurs die app wel kenden en de straatnamen vaker in Farsi stonden in Maps.Me. Dat maakt het voor hen handiger te weten waar we naartoe willen.
Goeie tip!