Voor mij was de reden om naar Costa Rica te reizen heel simpel: ik was op zoek naar een land vol avontuur, natuur en wildlife. Ik boekte een ticket, huurde een auto en zonder al te veel voorbereiding kon het avontuur beginnen. Eenmaal aangekomen werd het mij meteen duidelijk dat ik precies vond waarvoor ik dit land wilde bezoeken. Al in mijn eerste dagen zag ik zoveel natuurschoon en wildlife dat ik direct verliefd werd op het land.
Arribada
De lieve mensen met hun ‘Pura Vida’ mentaliteit doen daar nog een schepje bovenop. Pura Vida wordt niet alleen vaak uitgesproken door de Costa Ricanen, je voelt het ook in de momenten die je meemaakt. Van die momenten die je meteen met je familie en vrienden wilt delen, maar ergens ook juist voor jezelf wilt houden. Momenten die je kippenvel bezorgen. Pura Vida is lastig te vertalen naar het Nederlands, ik noem ze dan ook ‘mijn Pura Vida geluksmomenten’. Wanneer je in Costa Rica bent geweest begrijp en ervaar je hopelijk wat ik bedoel. Eén van mijn Pura Vida geluksmomenten in Costa Rica was het bijwonen van de zogenoemde arribada.
Duizenden zeeschildpadden aan land
Langs de Pacifische kust zijn zo’n vijftig stranden aangewezen als locatie waar veel schildpadden aan land komen om eieren te leggen. De stranden van Costa Rica zijn hierbij het meest bekend, elk jaar komen hier verschillende soorten zeeschildpadden aan land. Er zijn een aantal periodes in het jaar waarin je de kans hebt om dit spektakel van dichtbij te aanschouwen. Plan je bezoek op het juiste moment zodat je een heuse arribada mee kunt maken, een onvergetelijk moment tijdens je reis.
Arribada betekent iets als “samenkomst” en in dit geval een bijzondere samenkomst: duizenden(!) schildpadden die tussen middernacht en zonsopkomst het strand bezoeken om eieren te leggen. De schildpadden komen aan land en trekken hun zware lichamen door het zand totdat ze een plek hebben gevonden waar het zeewater niet meer komt. Daar graven ze zichzelf in een diep gat om vervolgens de eieren te leggen. Het leggen van de eieren is echt een uitputtingsslag voor de beesten. Je ziet en hoort hoe iedere schildpad alle energie gebruikt om haar toekomstige kleintjes een goed en veilig plekje te geven. Iedere schildpad legt gemiddeld 80 tot 100 eieren. Probeer je maar voor te stellen hoeveel eieren er uiteindelijk in het zand liggen…
Zeeschildpadden in Costa Rica: de beste tijd
Om de arribada mee te maken moet je zoals gezegd aan de Pacifische kust zijn, aan de oostzijde van Costa Rica. Daarnaast moet je er tijdens het regenseizoen zijn én rond nieuwe maan. Het is dus een beetje geluk hebben om het juiste moment te treffen. Locals weten vaak het beste wanneer je waar moet zijn en welke gidsen goed zijn. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Playa Ostional een goede plek is om heen te gaan.
De arribada trekt bekijks. Niet alleen door locals en toeristen, maar ook door dieren zoals gieren en zwerfhonden. Locals vullen vuilniszakken vol eieren om zelf te eten of om te verkopen. Gieren en zwerfhonden zien er hun ontbijt in. En toeristen? Die proberen de perfecte foto te schieten, soms iets te dichtbij als je het mij vraagt… Mocht je schildpadden aan land zien komen, heb dan respect voor de dieren en hun omgeving. Volg de regels van het (al dan niet beschermde) gebied, gebruik je verstand en houd je in ieder geval aan het volgende:
– Gebruik geen enkel licht, ook niet de flitser van je camera of telefoon;
– Raak de schildpadden niet aan;
– Kom niet te dichtbij de schildpadden en geef ze de ruimte;
– Als er gidsen in de buurt zijn die naast hun werk iets terug doen voor de schildpadden, maak hier dan gebruik van. Zo ontvang jij nuttige informatie en verdienen zij een centje bij om de schildpadden en haar kwetsbare omgeving te beschermen. Zoek van te voren goed uit welke gidsen de schildpadden een warm hart toedragen.
Twee andere populaire plekken om zeeschildpadden (in de juiste periode) te zien zijn: Tortuguero en Playa Grande.
Leuk weetje tot slot:
De temperatuur speelt een belangrijke rol bij de zeeschildpadden, deze bepaalt namelijk het geslacht van de schildpad. Schildpadden hebben geen geslachtschromosomen. Tijdens de incubatieperiode is de temperatuur doorslaggevend. Een hoge temperatuur (denk aan warmer dan 31 graden) zorgt voor een vrouwtje, onder de 29 graden zorgt het voor een mannetje.
Dit artikel is geschreven door Costa Rica reiziger Marissa Diender. We danken je hartelijk voor deze mooie bijdrage!
Het Costa Rica reisgids magazine 2024
€17,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Costa Rica. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Costa Rica reisgids magazine 2024
Gratis Costa Rica Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Costa Rica reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: