Tortuguero nationaal park: alle informatie op een rij

Costa Rica

Onderdeel van de Costa Rica Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Costa Rica Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het natuurreservaat Tortuguero is een van de bekendste en populairste parken van Costa Rica. Om dit bijzondere nationale park te bezoeken, staat er een redelijk lange reis op je te wachten. Het laatste deel leg je af per boot. Het is dan ook niet mogelijk om op eigen gelegenheid naar Tortuguero te rijden. Dit maakt het dan ook allemaal nét wat meer bijzonder dan een ander nationaal park.

Sinds 1975 is Tortuguero een beschermd nationaal park, met een oppervlakte van zo’n 77.000 hectare. De verscheidenheid aan bomen, planten en wilde dieren is onwaarschijnlijk indrukwekkend. Bekijk hier onze fotoreeks: een boottocht door Tortuguero.

Wilde dieren in Tortuguero

In het park Tortuguero heb je een grote kans op de volgende wilde dieren: onderzoekers hebben meer dan 400 vogelsoorten gedocumenteerd in Tortuguero. Favoriet hierbij is de prachtige toekan.

tortuguero dieren spotten

Daarnaast vind je meer dan 150 soorten zoogdieren, zoals te zien in het bos als tijdens een boottocht. Het regenwoud is de thuisbasis van drie van de vier apensoorten in Costa Rica. In Tortuguero vind je de brulapen (mantled howler monkeys), de zwarthandsligerapen (spider monkeys) en de witschoudercapucijnapen (white-faced capuchin). Daarnaast is er een grote kans om luiaards te zien.

Ook vind je in het park bijna 50 soorten amfibieën en meer dan 30 soorten reptielen. Slangen, hagedissen (de groene leguaan is erg mooi), schildpadden en kikkers.

tortuguero dieren

Een dagexcursie naar Tortuguero is haast onmogelijk. Voor een bezoek aan Tortuguero kan je het beste twee tot drie dagen rekenen. Het is mogelijk om ter plekke in Costa Rica deze excursie te regelen. Deze meerdaagse excursie regel je daarnaast ook heel gemakkelijk in onze reisgids app van Costa Rica. De excursie wordt vervolgens geheel geregeld door het Nederlandse reisbureau Riksja Travel.

Zo reis je naar Tortuguero

Zoals al vermeld is het niet mogelijk om op eigen gelegenheid in Tortuguero te komen. Dit om de simpele reden dat je een rivier over moet om bij het nationale park te raken. Dit kan per boot of per vliegtuig. Dagelijks gaan er vluchten van en naar San José, met Nature Air of Sansa Airlines. Zo’n vlucht duurt ongeveer 20 minuten en kosten per persoon gemiddeld 100 dollar voor een enkele reis. Per boot is uiteraard de meest goedkope en gebruikelijke manier.

tortuguero excursie costa rica

Zo deden wij het

Onze reis door Costa Rica begon met een bezoek aan de hoofdstad San José. Vervolgens zijn wij meteen gestart met een 3-daagse excursie naar Tortuguero (de excursie die we ook zelf aanbieden). In San José word je vroeg in de ochtend opgehaald bij je hotel. De bus, met Engelssprekende gids, rijd je vervolgens door eindeloze groene landschappen. Onderweg maak je een stop en staat er een ontbijt klaar.

tortuguero excursie costa rica

De bus zet je af bij de rivier, waar vervolgens alle bagage wordt overgeplaatst naar een boot. Het laatste deel van de reis naar Tortuguero leg je af per boot. Waar de boot vertrekt is iedere keer anders, dit hangt namelijk af van het weer en de hoogte van het water van de rivier. Dit kan zijn in Moin in het zuiden of vanaf La Pavona in het noorden. Na deze bootreis word je netjes afgezet bij jouw lodge.

Overnachten in Tortuguero

In Tortuguero zijn er een aantal lodges te boek. Het is gebruikelijk om hierbij fullboard te boeken (dit is vaak ook het geval wanneer je een meerdaagse excursie boekt). Er is in Tortuguero namelijk geen straat of centrum waar je op je eigen houtje een hapje eet. In het dorpje Tortuguero is dit wel mogelijk, maar dan moet je eerst vanuit jouw lodge per taxiboot naar het dorpje. Je bent dus erg afhankelijk van jouw verblijf. Om die reden is zowel ontbijt, lunch als avondeten vaak inclusief. Alles is dan geregeld, alleen maar fijn.

tortuguero costa rica hotel

TIP | Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg Deet bij je hebt, met name in de avond zijn er behoorlijk wat muggen actief.

Na je verblijf in Tortuguero word je weer netjes afgezet (per boot en bus) bij een restaurant waar je nog een lunch krijgt. Reis je vervolgens door met een huurauto? Dan is het gebruikelijk dat op deze plek jouw huurauto wordt afgeleverd.

Het dorpje Tortuguero

Bezoek het kleurrijke dorpje en het aanliggende strand. Helaas is hier de stroming van de Caribische Zee te sterk waardoor het niet geschikt is om te zwemmen. Bovendien komen er ook haaien voor in dit gebied.

Het dorpje Tortuguero is niet veel meer dan één kleine hoofdstraat, maar het heeft zeker een goede sfeer. Genoeg eetkraampjes en kokosnoot verkopers. Hier is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het Sea Turtle Conservancy Museum.

Tortuguero staat namelijk ook bekend om de zeeschildpadden. In totaal zijn er 7 soorten zeeschildpadden, waarvan er 4 naar Tortuguero komen om hun eieren te leggen. Van juni tot oktober komen ze naar het strand om hun eieren te leggen. De lederschildpad kan meer dan 2 meter groot worden, deze komt tussen februari en juni naar het strand. Tijdens het schildpaddenseizoen zijn er ook avondexcursies, uiteraard onder begeleiding van een gids.

tortuguero dorpje tortuguero dorpje tortuguero dorpje

Activiteiten in Tortuguero

Boek je een meerdaagse excursie? Dan zitten de activiteiten vaak al inbegrepen in het programma. Daarnaast is het ook mogelijk om losse activiteiten via jouw accommodatie te regelen.

Wil je dit zelf ook?

Wil je dit zelf ook ervaren? Boek eenvoudig online, wij regelen het voor je. Bekijk alle Costa Rica excursies.

De beste manier om het nationale park te verkennen is per boot. Dit kan op drie verschillende manieren.

Boottocht Tortuguero

Houten bootje: geen motor, enkel een roeispaan en een gids. De gids roeit, jij/jullie hoeven alleen maar om je heen te kijken en te genieten. Dit vonden wij zelf de mooiste manier om het park te ontdekken. De gids hoort en ziet veel meer dan jij. Mooi om muisstil en heel dicht bij de wilde dieren te komen.
Motorbootje: met een groep van ongeveer 10 tot maximaal 20 personen is het ook mogelijk om op een motorboot te gaan. Je ziet op die manier veel meer van het park, maar het geluid van de motor kan de dieren natuurlijk wel dieren. Om die reden ga je ook niet heel dichtbij de dieren komen, maar is het wel een prima manier om het park te ontdekken.
Kanotocht: het is mogelijk om zelf met een kano door het park te peddelen. Dit doe je wel het beste samen met een gids. Zonder de kennis van een gids zie je echt veel minder wilde dieren.

tortuguero costa rica boottocht tortuguero costa rica kano

GOUDEN TIP: De beste aankoop die je kan doen voor je reis naar Costa Rica is een goede verrekijker. Het geeft echt een enorme toegevoegde waarde aan je reis om de dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken. Wij namen de Nikon Monarch 7 mee.

Daarnaast is het ook mogelijk om een wandeling te maken door het nationale park. Hierbij leer je van de gids overigens veel meer over de jungle dan alleen het spotten van dieren.

tortuguero wandeling

Entreeprijs nationaal park Tortuguero
De entree bedraagt 15 dollar per persoon, per dag. Het is dus mogelijk om het park meerdere keren op een dag in te gaan. Ga je de dag erna bijvoorbeeld weer een boottocht doen? Dan betaal je wederom entree.

Het nationale park is dagelijks geopend van 05:30 – 18:00 uur.

tortuguero costa rica drone tortuguero costa rica strand

Handige laatste Costa Rica tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Costa Rica, installeer dan de gratis Costa Rica reisgids. Zo is dit Costa Rica artikel onderdeel van deze Costa Rica reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Costa Rica tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Costa Rica

Onderdeel van de Costa Rica Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Costa Rica Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Costa Rica. Gratis.

Met de Costa Rica reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Costa Rica bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Costa Rica Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tortuguero nationaal park, Costa Rica
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇨🇷  Alles over Costa Rica bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >