Een reis door Kroatië betekent een reis langs prachtige baaien, mooie oude dorpjes, nationale parken en vooral heel veel zon, zee en strand. Ieder land heeft zijn eigen gewoontes en regels, zo ook Kroatië. Een goede Kroatië voorbereiding is dan ook essentieel, zeker als je met de auto vanuit Nederland of België afreist. Lees hier voor je vertrekt de praktische zaken, handige tips en achtergrondinformatie.
Kroatië voorbereiding – auto
Verplicht mee in de auto naar Kroatië
Kroatië is natuurlijk uiterst geschikt als autovakantie, gemakkelijk vanuit Nederland met de auto naar Kroatië. Er zijn een aantal dingen die je verplicht mee moet nemen in de auto.
- Gevarendriehoek.
Bij een auto met aanhangwagen of caravan moeten er verplicht twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. - Veiligheidshesje
- Verbanddoos
- Reservelampen
- Huur je een auto in Kroatië? Check dan altijd even of al deze bovenstaande dingen aanwezig zijn.
Tol in Kroatië
Alle autosnelwegen van Kroatië zijn tolwegen. Het is mogelijk om contant te betalen in kuna’s of euro’s, maar ook de creditcard wordt geaccepteerd.
Een internationaal rijbewijs is overigens niet nodig in Kroatië. Je hebt genoeg aan je Nederlandse of Belgische rijbewijs. Dit geldt ook voor het huren van een auto in Kroatië.
Kroatië voorbereiding – algemeen
Vaccinaties voor Kroatië nodig?
Er zijn geen vaccinaties verplicht in Kroatië. Zorg wel dat je voldoende Deet meeneemt, aangezien er in de hete maanden ‘s avonds veel muggen actief zijn. Ook overdag heb je kans om gestoken te worden.
Visum voor Kroatië
Voor Kroatië is geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart is uiteraard wel noodzakelijk.
Stopcontact Kroatië
In Kroatië heb je geen wereldstekker nodig. De netspanning is hetzelfde als in Nederland (230 volt), dus je kan jouw elektrische apparaten allemaal gebruiken in Kroatië.
Kraanwater Kroatië
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken.
Taal, geld en tijdsverschil
In Kroatië wordt Kroatisch gesproken. Met name in de toeristische delen wordt er daarnaast ook prima Engels gesproken en zo af en toe ook Duits. In Istrië kom je overigens ook uit de voeten met Italiaans.
De munteenheid in Kroatië is de Kuna. Momenteel staat 1 euro voor ongeveer 7 Kuna. Bankpassen en creditcards worden geaccepteerd, waarbij het gebruik van de bankpas meestal goedkoper is.
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Eten en drinken in Kroatië
In Kroatië vind je heel veel grote supermarkten met voldoende parkeergelegenheid. Door heel Kroatië vind je supermarktketen Lidl, waar wij zelf altijd erg tevreden over zijn. De prijzen in de supermarkt zijn te vergelijken met de Nederlandse prijzen.
Restaurants in Kroatië
Gemiddeld liggen de prijzen in restaurants iets lager dan in Nederland. Uiteraard verschilt het per stad, seizoen en locatie. Wil je in Dubrovnik eten bij kaarslicht, midden in het centrum aan de haven? Tja, dan betaal je natuurlijk de hoofdprijs. Er is in iedere stad altijd wel een goedkoper tentje te vinden, maar af en toe jezelf een goed restaurant gunnen is ook wat waard. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om een lekkere pizza te eten voor zo’n 5 euro. In restaurants is het redelijk standaard om een fooi van 10% achter te laten.
Ieder restaurant in Kroatië beschikt over uitstekende lokale wijnen. Met name de regio’s Istrië en Dalmatië produceren heerlijke wijnen. Je doet er dan ook altijd goed aan om een lokale wijn te bestellen.
In Kroatië vind je langs de weg veel ‘Konoba’s’. Een konoba is een traditioneel familierestaurant. De menukaart bestaat in dit soort restaurants voornamelijk uit lokale Kroatische gerechten.
Beste reistijd Kroatië
Het hoogseizoen in Kroatië vindt plaats in de maanden juli en augustus. Bereid je dan ook voor op topdrukte. Tijdens de zomervakantie pakken duizenden gezinnen de auto en toeren richting het zonnige Kroatië. Mocht je niet aan deze schoolvakanties gebonden zijn, dan raden we je zeker aan om de maanden mei, juni en september in overweging te nemen. Het is dan een stuk rustiger, maar nog steeds heel goed weer en bovendien hangt er ook dan nog een echte vakantiesfeer.
Is Kroatië veilig?
Ja, Kroatië is een stabiel land waar een positief reisadvies geldt. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor je vertrekt nog even het actuele reisadvies van Kroatië te bekijken.
Internet en bellen in Kroatië
Sinds juni 2017 worden er geen roamingkosten meer in rekening gebracht. De kosten voor je telefoongebruik in Kroatië zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en België en worden verrekend met je bundel. In Kroatië is er een 4G netwerk en heb je op bijna alle plekken ook WiFi.
Het Kroatië reisgids magazine 2024
€17,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Kroatië. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Kroatië reisgids magazine 2024
Gratis Kroatië Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Kroatië reis. Geheel gratis.
Ontvang het gratis Kroatië Startpakket.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
Aanvraagformulier
3 reacties
Beste,
Wij deon een vliegtuigreis en verblijven in Obrovac, zijn de bergdorpjes dan ver gelegen? Alvast bedankt. S
Is de rondreis Kroatie , welk in de reisgids staat te boeken ?
Beste, helaas is deze niet te boeken. Deze route is door onszelf gereden en zo uitgestippeld, dus vooralsnog helaas alleen zelf te regelen waarbij je zelf hotels reserveert! Wie weet in de toekomst..
Hartelijke groet, Marlou