Isfahan is een van de mooiste steden van Iran, in dit artikel lees je alle hoogtepunten.
Isfahan is hoogstwaarschijnlijk één van de hoogtepunten tijdens je reis door Iran. Een stad zo’n 340 kilometer ten zuiden van Teheran. Met grote gebouwen, een enorm plein en vele bezienswaardigheden een terecht hoogtepunt. Isfahan (of Esfahan) telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners en is de op twee na grootse stad van Iran.
Isfahan: de halve wereld in één stad
Door haar ligging aan de zijderoute is Isfahan altijd een belangrijke stad geweest. De stad is vervolgens ook bekend geraakt om haar zijde. In de 11e eeuw werd Isfahan de hoofdstad van het voormalige rijk Perzië. Later werd het in 1598 opnieuw de hoofdstad en kwam tot bloei onder sjah Abbas I de Grote. In die periode zijn de belangrijkste bouwwerken van de stad gebouwd, zoals het Meidan Emam plein. Abbas I verplaatste veel handelaars naar Isfahan, waaronder ook Armeniërs en Joden die hun godsdienst mochten belijden. Vandaar dat er nu nog steeds Joden wonen in Isfahan.
Door de komst van verschillende volkeren, werd Isfahan ‘de halve wereld’ genoemd. Hiermee bedoelden ze dat als je Isfahan had gezien, je de halve wereld gezien had. Van 1623 tot 1638 had de Nederlandse VOC een handelspost in Isfahan. De bloeiperiode verliep toen de Afghanen in 1722 de stad veroverden en deze bijna compleet verwoestte. De Afghanen werden in 1729 verdreven, maar Isfahan kreeg nooit meer zijn oude status.
De beste bezienswaardigheden van Isfahan
Met stip op nummer 1: het Meidan Emam plein
Het Meidan Emam, ofwel het Plein van de Imam, is het hart van Isfahan. Het plein is – zoals hierboven al beschreven – aangelegd door sjah Abbas I de Grote tussen 1590 en 1595. Na de Iraanse Revolutie in 1978 kreeg het plein zijn huidige officiële naam, die verwijst naar ayatollah Khomeini. Het Meidan Emam plein is 560 meter lang en 160 meter breed hiermee het zesde plein ter wereld is qua grootte. Oorspronkelijk was het plein bedoeld voor ceremonieën en voor sport, waarbij polo erg populair was. Vanaf 1602 werd het plein ook gebruikt voor handel. In 1979 is het plein door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
Aan het Meidan Emam plein bevinden zich een aantal monumentale gebouwen. Het hele plein wordt trouwens omringd door een dubbele galerij met winkels. Deze winkels komen samen aan de noordzijde van het plein en daar begint de grote bazaar. Uiteraard is ook de bazaar van Isfahan erg leuk om doorheen te lopen.
Meer over de monumentale gebouwen lees je hier.
De vrijdagmoskee van Isfahan (Jame mosque)
In Iran hoef je echt niet alle moskeeën te bezoeken, want er zijn er echt een hoop. De vrijdagmoskee in Isfahan is er eentje die je wel echt bezocht moet hebben. Wat ons betreft de mooiste moskee van heel Iran. Meer over de moskee én een tip om gratis binnen te komen lees je hier.
Si-o-se brug of de Khajou brug
De Si-o-se Pol – de brug met 33 bogen – is een van de elf bruggen van Isfahan. Deze bruggen liggen over de Zayandeh rivier. Deze brug is een bekend voorbeeld van brugontwerpen van de dynastie der Safawieden. In opdracht van Abbas I van Perzië werd deze brug gebouwd in de periode van 1599 tot 1602. De brug heeft twee rijen van 33 bogen en is bijna 300 meter lang. Zowel de Si-o-se brug als de Khajou brug zijn ’s avonds erg populair. Je ziet hier veel toeristen op en om de brug heen picknicken en plezier maken. Echt een aanrader! Bovendien is de brug ’s avonds verlicht en dat geeft een prachtig plaatje.
Armeense Vank – Kathedraal van Isfahan
De Vank-Kathedraal is een Armeens-Apostolische kerk in Isfahan. Vank betekent kathedraal in het Armeens. In het begin van de 17e eeuw is deze kerk gebouwd, welke officieel ‘Heilige Verlosser Kathedraal’ heet. Meer over deze kathedraal lees je hier.
Chehel Sotoun
Het Chechel Sotoun paleis is gebouwd in de 17e eeuw door (het zal je niet verbazen) sjah Abbas I de Grote. Dit paleis werd gebruikt om de gasten van de sjah te ontvangen wanneer er feesten en recepties waren. Het paleis ligt in een Perzische tuin en heeft aan de voorkant van het paleis een grote vijver. De naam Chehel Sotoun betekent ‘Veertig Zuilen’ in het Perzisch. Deze naam is ontstaan door de weerspiegeling in de vijver van de twintig houten zuilen van het paleis. Toch zijn er ook meerdere ideeën achter de betekenis van de naam. Leuk om aan te horen tijdens een bezoek aan het paleis.
Meer tips tijdens je bezoek aan Isfahan:
- Wij gingen een dag op pad met een persoonlijke gids, omdat Isfahan zó enorm groot is en vol verhalen zit. We wilden graag goede informatie en hebben daarom een gids gehuurd via Middenoostenreizen.com. Heel handig!
- We raden het af om de Monar Jonban (Bewegende Minaretten) te bezoeken. Je betaalt ook hier 5 euro per persoon (standaard entreeprijs in Iran) en er is echt niets te beleven. Er klimt iemand in één minaret en laat deze bewegen, waardoor de andere minaret ook gaat bewegen. Dat is de hele attractie waar je op wacht en is het geld absoluut niet waard.
- Ga ergens in de buurt van de levendige bazaar een – typisch Iraans – ijsje eten en aanschouw het Iraanse dagelijkse leven voor je neus.
- We hebben nog veel meer 360 graden video’s in Isfahan gemaakt. Wil je ze allemaal zien? Je vindt ze in onze REiSREPORT Iran App!
- Het boek ‘Een avond in Isfahan’ van Cees Nooteboom. Leuk om te lezen wanneer je in Isfahan verblijft. Meer boekentips tijdens je reis door Iran vind je hier.
- Heb jij nog een goede tip? Laat het ons hieronder weten.
Het Iran reisgids magazine
€15,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar Iran. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
Het Iran reisgids magazine
Gratis Iran Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Iran reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: