Syracuse is een havenstad in het zuidoosten van Sicilië en ligt aan de Ionische zee. Syracuse telt zo’n 123.000 inwoners. Het is tevens ook de hoofdstad van de provincie Syracuse. Sinds 2005 staat de stad samen met de nabijgelegen Rotsnecropolis van Pantalica op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor we alle hoogtepunten bespreken, is het belangrijk om de rijke geschiedenis van deze stad te weten.
Syracuse, een stad met een rijke geschiedenis
Syracuse was oorspronkelijk een Griekse kolonie, gesticht in 734 v.Chr. door Griekse boeren uit Korinthe. Het Griekse Syracuse bestond uit drie delen: het schiereiland Ortygia, de wijk Tyche – waar je nu het Archeologisch Museum vindt en de wijk Neapolis, waar de Grieken al hun tempels en theaters bouwden.
Na een tijd werd het de belangrijkste Griekse stad op Sicilië. Syracuse stichtte zelf ook Griekse kolonies op het eiland. Op het hoogtepunt van de macht was Syracuse een rivaal van zowel Athene als van Carthago. Met als gevolg dat Athene in 415 v.Chr. de stad probeerde te veroveren. Het Atheense leger verloor deze strijd vanwege de goede beveiliging van de stad. Vervolgens werden de Atheners gevangengenomen in Syracuse en als slaaf ingezet in de steengroeven.
Door deze enorme macht kwam er ook een grote handelsvloot op gang. Syracuse was een belangrijke graanexporteur. Grote rijkdommen stroomden naar de stad. De rijke elite kon hierdoor de stad verfraaien met allerlei tempels en gebouwen. Dit zorgde er vervolgens voor dat Syracuse een van de mooiste steden aan de Middellandse Zee werd. Aan de enorme macht van de stad kwam een einde toen de stad de zijde van Carthago koos tijdens de Tweede Punische Oorlog.
Archimedes
In 212 v.Chr. waren het de Romeinen die de stad veroverden en het totaal verwoestten. Tijdens de strijd om de stad stierf onder anderen natuur- en wiskundige Archimedes, die de stad probeerde te verdedigen met behulp van zijn kennis van de optica: via enorme spiegels liet hij het sterke zonlicht weerkaatsen richting de Romeinse schepen, die vervolgens vlam vatten. Zijn door hem uitgevonden katapult werd gebruikt tijdens de verdediging van de stad. Deze vind je nu in Syracuse overal als souvenir. De Romeinen wonnen de strijd en roofden alle kunstwerken uit de stad en namen deze mee naar Rome. Dit wordt nog steeds gezien als de eerste echte georganiseerde vorm van kunstroof.
De Arabieren hebben vervolgens tweemaal geprobeerd Syracuse te belegeren. Tijdens het tweede beleg werd de stad wederom enorm verwoest. Dit zorgde er zelfs voor dat de Arabieren Palermo tot hoofdstad van Sicilië uitriepen. Vanaf dat moment was Syracuse alleen nog maar een provinciale hoofdstad. In 1085 werd Syracuse veroverd door de Normandiërs.
Aardbevingen
In 1542 en 1693 werd Syracuse getroffen door twee zware aardbevingen. Waardoor in de 17e eeuw het aanzien van Syracuse voorgoed veranderde. De stad werd namelijk herbouwd (na de aardbeving van 1693) in de typische barokstijl. De Italiaanse eenwording in 1865 zorgde er voor dat Syracuse de titel provinciehoofdstad kreeg. In 1870 werden de stadsmuren gesloopt en er werden drie bruggen gebouwd die Ortygia met het vasteland verbond. Vanwege de strategische ligging van Syracuse ten opzichte van de Italiaanse koloniën, werd ook de haven van Syracuse weer belangrijker.
Door de vele gebeurtenissen en invloeden in de stad, vind je heel veel toeristische attracties in de stad. Voor het bezoeken van Syracuse kan je het beste een volle dag uittrekken!
De hoogtepunten van Syracuse
Piazza Duomo
Ortygia, het eiland met het historisch centrum, is een belangrijk onderdeel van de bezienswaardigheden in Syracuse. Je vindt hier namelijk het Piazza Duomo. Op dit imposante plein gebeurt van alles en kan je je uren vermaken. Breng een bezoek aan de kathedraal en de kerk di Santa Lucia alla badia. Loop ook zeker door de schattige smalle straatjes om dit plein heen.
Bekijk hier onze 360 graden video van de kathedraal.
Parco Archeologica della Neapolis
In Parco Archeologica della Neapolis, ofwel het archeologisch park van Neapolis, vind je overblijfselen uit diverse tijdperken. Met wat ons betreft twee hoogtepunten: het Oor van Dionysius en het Teatro Greco, de voornaamste reden om het park te bezoeken.
Het Oor van Dionysius
In het park vind je het Oor van Dionysius, een kalkstenen uitgehouwen grot. De naam heeft ie te danken aan de gelijkenis met de vorm van het menselijk oor. Zo simpel kan het soms zijn. Het is 23 meter hoog en heeft een top als een traan. En vanwege deze vorm heeft het oor een hele goede akoestiek. Dat merk je snel genoeg wanneer je er binnen staat.
In de Grieks/Romeinse tijd werd deze grot gegraven als een waterberging voor Syracuse. Door de aardbeving werd de grot onbruikbaar voor waterberging. De naam, Dionysius, werd in 1586 bedacht door de schilder Caravaggio. Deze naam verwijst naar de tiran Dionysius I van Syracuse. Dionysius gebruikte de grot als een gevangenis voor politieke dissidenten. Het voordeel was dat, door de goede akoestiek, hij de gevangenen goed kon afluisteren over hun plannen en geheimen.
Teatro Greco
Dit is eigenlijk wel dé reden waarom toeristen Syracuse bezoeken. Je vindt dit, zoals gezegd, in het archeologisch park. Het Teatro Greco di Siracusa, zoals het officieel heet, behoort tot de grootste antieke theaters van de Oudheid. Het theater werd gebouwd in de eerste helft van de vijfde eeuw v. Chr. en was een plek waar de bewoners tragedie- en komedievoorstellingen konden aanschouwen. Ook nu worden er nog voorstellingen gespeeld in mei en juni. Met 59 rijen is er in totaal plaats voor 15.000 bezoekers. Het theater vind je in de wijk Neapolis.
Bekijk hier onze 360 graden video van Teatro Greco.
Overige bezienswaardigheden
– Het grootste museum van Sicilië: het Museo Regionale Archeologico.
– Vanuit de San Gionvanni kerk bereik je de catacomben die, op Rome na, de grootste zijn uit het vroege christendom.
– Het Castello Maniace – een citadel en kasteel – staat op het meest zuidelijke punt van het eiland Ortygia en vormt de ingang van de haven.