Stenen poort in Zagreb: een heilige doorgang

Flikkerend kaarslicht en biddende mensen in een donker hoekje. Lopend door het centrum van Zagreb, loop je spontaan de stenen poort binnen. De stenen poort in Zagreb is een heilige doorgang die aanvoelt als een bedevaartsoord voor de inwoners van Zagreb. De stenen poort is de belangrijkste bidplaats in Zagreb.

Het schilderij van de Maagd Maria en baby Jezus

De stenen poort bestaat al sinds 1266. Sindsdien is de poort vier keer beschadigd door brand, in 1645, 1674, 1706 en 1731. De stad was voornamelijk gemaakt van hout en branden kwamen dan ook frequent voor. Tijdens het laatste vuur (1731) was de stenenpoort heel erg beschadigd, maar Ć©Ć©n schilderij bleef intact. Het schilderij van de Maagd Maria met baby Jezus. Widow Modlar, de eigenaar daarvan, bouwde een kapel in de stenen poort waar het nu nog steeds staat, bewaakt door een indrukwekkend barokke hek.

Men gelooft dat het schilderij magische krachten bezit en deze plek, de stenen poort, is nu een heilige plek. Vele mensen komen hier regelmatig om te bidden, kaarsen aan te steken en bloemen te leggen.

Op 31 mei 1991, de 260e verjaardag van het heiligdom, verklaarde de aartsbisschop van Zagreb (Franjo Kuharić) de stenenpoort tot de beschermheilige van Zagreb. Elk jaar op 31 mei wordt de stenenpoort tijdens een plechtige processie geĆ«erd. Deze datum is tevens ook officieel uitgeroepen als ā€˜De dag van de stadā€™ in Zagreb.

Locatie: Kamenita ul

stenen poort zagreb stone gatestenen poort zagreb stone gatestenen poort zagreb stone gate

Kroatiƫ Reistips


KroatiĆ« Reisaanbod ā†’

Ben je van plan om naar KroatiĆ« te gaan? Bekijk dan zeker het KroatiĆ« Reisaanbod Ā». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar KroatiĆ« in Ć©Ć©n overzicht.


KroatiĆ« Reisgids App ā†’

Uiteraard ga je met een goede KroatiĆ« reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis KroatiĆ« Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Alle Kroatiƫ reizen,
in Ć©Ć©n overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Kroatie in onze speciale Kroatie Reisvergelijker.
Kroatiƫ | REIS VERGELIJKER >
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker