Stenen poort in Zagreb: een heilige doorgang

Kroatiƫ

Onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Flikkerend kaarslicht en biddende mensen in een donker hoekje. Lopend door het centrum van Zagreb, loop je spontaan de stenen poort binnen. De stenen poort in Zagreb is een heilige doorgang die aanvoelt als een bedevaartsoord voor de inwoners van Zagreb. De stenen poort is de belangrijkste bidplaats in Zagreb.

Het schilderij van de Maagd Maria en baby Jezus

De stenen poort bestaat al sinds 1266. Sindsdien is de poort vier keer beschadigd door brand, in 1645, 1674, 1706 en 1731. De stad was voornamelijk gemaakt van hout en branden kwamen dan ook frequent voor. Tijdens het laatste vuur (1731) was de stenenpoort heel erg beschadigd, maar Ć©Ć©n schilderij bleef intact. Het schilderij van de Maagd Maria met baby Jezus. Widow Modlar, de eigenaar daarvan, bouwde een kapel in de stenen poort waar het nu nog steeds staat, bewaakt door een indrukwekkend barokke hek.

Men gelooft dat het schilderij magische krachten bezit en deze plek, de stenen poort, is nu een heilige plek. Vele mensen komen hier regelmatig om te bidden, kaarsen aan te steken en bloemen te leggen.

Op 31 mei 1991, de 260e verjaardag van het heiligdom, verklaarde de aartsbisschop van Zagreb (Franjo Kuharić) de stenenpoort tot de beschermheilige van Zagreb. Elk jaar op 31 mei wordt de stenenpoort tijdens een plechtige processie geĆ«erd. Deze datum is tevens ook officieel uitgeroepen als ā€˜De dag van de stadā€™ in Zagreb.

Locatie: Kamenita ul

stenen poort zagreb stone gatestenen poort zagreb stone gatestenen poort zagreb stone gate

Handige laatste Kroatiƫ tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in KroatiĆ«, installeer dan de gratis KroatiĆ« reisgids. Zo is dit KroatiĆ« artikel onderdeel van deze KroatiĆ« reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige KroatiĆ« tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Kroatiƫ

Onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Kroatiƫ Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Kroatiƫ. Gratis.

Met de KroatiĆ« reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over KroatiĆ« bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


KroatiĆ« Reisgids ā†’

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Stenen poort Zagreb, Kroatiƫ
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

šŸ‡­šŸ‡·Ā Alles over KroatiĆ« bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >