Om de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien, heb je wel een paar dagen nodig. Deze oude verdedigingslinie is namelijk 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Het is een prachtig groen gebied met genoeg mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Verken een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en laat je tijdens het rondje Linielanding verrassen door het historische landschap op het Eiland van Schalkwijk.
Rondje Linielanding
Over de Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van zo’n 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en bestaat uit maar liefst 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Maar ook uit tientallen, kazematten, schuilplaatsen, militaire sluizen en waterwerken. De waterlinie beschermde tussen 1815 en 1940 een groot deel van Nederland tegen vijandige troepen. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet, waardoor het onbereikbaar was voor de vijand.
Wil je hier meer over weten? Breng dan een bezoek aan het Waterliniemuseum Fort bij Vechten.
Bunker 599
Onderweg met de auto richting het startpunt van ‘rondje Linielanding’, stoppen we bij de doorgezaagde bunker. Deze staat ook wel bekend als bunker 599, vlakbij Culemborg. Een groepsschuilplaats, gebouwd in 1940. De bunker ligt echt pal aan de snelweg en het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Als deel van het overheidsproject “Molenkade” is de bunker in 2010 in tweeën gedeeld, door een stuk van ongeveer een meter los te zagen en te verwijderen. Dit duurde ongeveer vier weken. In het water staan palen die de waterhoogte aangeven als het land onder water gezet zou worden. Het gebied bij de bunker dient nu om bij wateroverlast in de regio extra water op te vangen. Adres: Diefdijk 5, Zijderveld
Rondje Linielanding
Tijdens deze route wandel je langs forten, Het Verdronken Bos, groepsschuilplaatsen, het inundatiekanaal en een gedekte weg. Al deze elementen vormden een super goed systeem dat Nederland beschermde tegen vijandelijke troepen.
Je kunt kiezen uit een wandeling van 10 of 16 kilometer. Je wandelt vooral over onverharde paden die bij slecht weer modderig kunnen zijn. Goede schoenen zijn dus geen overbodige luxe. De route kun je hier downloaden of neem de route van VVV Kromme Rijnstreek gratis mee bij het startpunt. Op het kaartje staan de wandelknooppunten met nummers, hierdoor is de route gemakkelijk te volgen.
Startpunt TOP Linielanding
Het startpunt van deze route is de TOP (Toeristisch Overstappunt) Linielanding bij Hajé Restaurant, langs de A27 bij Nieuwegein. Hier parkeer je je auto gratis en kun je nog wat eten of drinken voordat je aan de wandeling begint. Vanaf de TOP wandel je over het kleine bruggetje en geniet je meteen van het mooie landschap. Adres: Waterliniedok 1, Nieuwegein
Het Verdronken Bos
Je wandelt langs Het Verdronken Bos. Een bijzondere plek waar de bomen die er oorspronkelijk stonden niet bestand bleken tegen een te hoge waterstand. Hierdoor stierven ze af en bleven er alleen nog maar afgebroken boomstammen over. De stammen worden in de loop van de tijd steeds korter en over een paar jaar zal er alleen nog maar een plas over zijn. Via een vlonderpad loop je door dit bijzondere bos. Neem plaats op een bankje en geniet van de rust, de mooie omgeving en de vogels.
Fort Honswijk
De wandeling voert verder langs Fort Honswijk, gebouwd tussen 1841 en 1848 en werd ook wel Fort Willem II genoemd. Het was het eerste en het grootste fort met een bomvrije toren in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Honswijk diende samen met Fort Everdingen als afsluiting van de toegang tot de Lek.
In het gebouw naast de toren kun je via zelfbediening een kopje koffie of thee zetten. Bekijk ook de permanente foto-expositie; via 22 doeken reis je langs de forten en (inundatie)werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Houten, Vianen en Culemborg. Voor kinderen is er een leuke speurtocht beschikbaar, te downloaden op de website van Font Honswijk.
Werk aan de Waalse Wetering
Dit verdedigingswerk is gebouwd tussen 1875 en 1878, met een bomvrije remise en fortwachterswoning. Het was in noodgevallen geschikt voor huisvesting van maximaal 95 manschappen. Het fort is vrij toegankelijk en je kunt hier genieten van een weids panorama over het linielandschap.
Verder op de route
- Werk aan de Korte Uitweg, geniet hier van een kopje koffie of thee op het terras.
- Gedekte Gemeenschapsweg
- Fort Lunet aan de Snel
- Inundatiekanaal
- Hervormde Kerk in Tull en ’t Waal
Tot slot: Fort Everdingen
Na onze wandeling van 16 kilometer waren wij wel toe aan een koud biertje. En wat is er leuker dan een biertje te drinken bij een bierbrouwerij. Fort Everdingen aan de Lek is de thuishaven van bierbrouwerij Duits&Lauret. Vanaf TOP Linielanding is het ongeveer 15 minuten rijden met de auto. Adres: Noodweg 2, Everdingen
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.