Tijdens deze wandeling van ongeveer 4,5 kilometer kom je langs diverse plekken die belangrijk zijn geweest in het leven en het werk van Vincent van Gogh in Nuenen. Op deze plekken vind je informatieborden met soms ook geluidsfragmenten, gebaseerd op de brieven die aan zijn broer Theo werden verstuurd. Het leven en het harde werk van de boeren en wevers is het uitgangspunt geweest voor het werk van Vincent van Gogh. Loop mee en volg zijn voetsporen!
Verhuisd naar Nuenen
In december 1883 kwam Vincent van Gogh op 30 jarige leeftijd naar Nuenen. Tot die tijd had hij al in vele plaatsen gewoond. Hij werd in 1953 geboren in Zundert en kwam daarna via vele omzwervingen in het Noord-Brabantse dorp terecht. In 1880 besloot Vincent om, met financiële steun van zijn broer, zich volledig op kunst te richten. In de bijna twee jaar dat Vincent van Gogh in Nuenen woonde, ontwikkelde hij de voor hem typerende schildertechniek. Ook een van zijn bekendste schilderijen maakte hij in deze periode van zijn leven: de aardappeleters.
Het Vincentre
De wandeling start bij het Vincentre (Berg 29, Nuenen). Het Vincentre, vanaf medio april 2023 weer helemaal open én vernieuwd, is gevestigd in het oude raadhuis van Nuenen. In het Van Gogh Village Nuenen leer je op interactieve wijze Vincent van Gogh kennen als mens en zijn ontwikkeling tot kunstschilder.
Wanneer je het Vincentre verlaat, sla je linksaf. Je steekt over naar het driehoekig plantsoen met daarop de kenmerkende Lindeboom. De Lindeboom, geplant in de 17e eeuw, behoort door zijn stamomvang van 6,5 meter tot de oudste en dikste bomen van Nederland. Ook heb je hier mooi zicht op een wevershuisje. Hiervan schilderde Van Gogh er vele. In de tijd dat Van Gogh in Nuenen woonde, was hij nog geen bekend kunstenaar. Maar later bleek dat een kwart van zijn werk in deze tijd is gemaakt.
Het Van Gogh Kerkje
Vervolg je route door rechtdoor te gaan, de straat ‘Papenvoort’ in. Aan je rechterhand tref je ‘het Van Gogh Kerkje’. De vader van Vincent was van 1882-1885 predikant van Nuenen. Vincent van Gogh schilderde deze kerk, een eenvoudige zaalkerk in neoclassicistische stijl, in 1884.
Na het bezichtigen van de kerk en Park Houtrijk loop je rechtdoor. Na bijna 200 meter ga je linksaf de Jan van Ammerzoyenlaan in. Al vrij snel kom je uit op de Lucas van Hauthemlaan, hier ga je rechtsaf. Hier vind je ’t weefhuis. Echter, dit weefhuis is niet uit de tijd van Vincent van Gogh, aangezien dit huis in 1888 gebouwd is als Linnenfabriek.
De aardappeleters
Na een paar honderd meter ga je linksaf de straat Langlaar in. Je verlaat de bebouwde kom van Nuenen. Na 100 meter verlaat je het fietspad en ga je naar rechts en vrijwel direct loop je linksaf (Langlaar). Je loopt door tot de doorgaande weg (Gerwenseweg) en slaat daar linksaf. Na ongeveer 500 meter heb je zicht op het vroegere huisje van familie De Groot. Vincent van Gogh bracht hier uren door; het huisje en de familie waren het decor voor ‘De aardappeleters’.
De Roosdoncken
Na ruim 100 meter kun je rechtsaf gaan, de Rijt in. Dit is het enige onverharde pad in deze route. In de Rijt vind je aan de rechterkant het wevershuis van Pieter Dekkers. Wanneer je de Rijt uitloopt, ga je linksaf de Broekdijk op. Je loopt door tot de molen De Roosdoncken. Ook deze molen heeft een belangrijke plek in het werk van Vincent van Gogh. Soms in de geschilderde landschappen, maar ook in portretten zie je de molen tussen Nuenen en Gerwen regelmatig terugkomen.
Wanneer het slecht weer is en het onverharde pad vol plassen lijkt te staan, kun je ervoor kiezen om de Gerwenseweg te vervolgen. Je komt dan rechtstreeks bij molen De Roosdoncken uit.
Margot Begemann
Je loopt de bebouwde kom van Nuenen in via ‘de Berg’. Aan je rechterhand tref je de Begemannfabriek, een weeffabriek die werkgelegenheid verschafte aan vooral protestantse wevers in Nuenen. Via het Vincentre loop je door en zie je aan de linkerkant het domineeshuis en Nune Ville. In het domineeshuis woonden de ouders van Vincent van Gogh. Daarnaast, in Nune Ville, woonde Margot Begemann. Beide families keurden de relatie tussen Vincent en Margot af. Deze liefde kende een tragisch einde door een mislukte zelfmoordpoging van Margot.
Het Park
Aan je linkerhand kom je uit bij ‘het Park’. Voordat je linksaf gaat en de Vincent van Goghstraat inloopt, is het de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Je vindt hier een beeld van Vincent van Gogh en een beeldengroep van De aardappeleters. Hoewel je bijna aan het einde van de route bent, is dit een ideale plek voor een pauze. Neem plaats op de stoel bij de beeldengroep van de aardappeleters of kies voor een van de vele terrassen van de horecagelegenheden rondom het Park.
Het einde van deze route loopt via de Vincent van Goghstraat naar de Margot Begemannstraat (linksaf). Hier vind je nog een laatste, belangrijke plek uit het werk van Vincent van Gogh. In de opening van de heg in het pad ‘Achter de heggen’ is het zicht op de H. Clemenskerk / het Park te zien.
Loop de Margot Begemannstraat uit en ga linksaf de Beekstraat in. Je komt nu uit tegenover het Vincentre en bent bij het startpunt van de route.
Goed om te weten
- Meer info over het Vincentre / Van Gogh Village Nuenen vind je hier. Je vindt er bovendien meer informatie over de parkeermogelijkheden in Nuenen.
- Diverse horecagelegenheden vind je tegen het einde van de wandeling rondom het Park.
- De omgeving van Nuenen leent zich uitstekend om met de fiets te verkennen. Ook hiervoor kun je terecht bij het Vincentre.
- Het grootste deel van deze route is bewegwijzerd door middel van ANWB-bordjes.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Lisanne.
Lisanne woont in Mierlo samen en heeft een dochter. Ze is docent in het HBO en leerkracht in het basisonderwijs. Lisanne heeft inmiddels ontdekt hoe mooi Nederland is en gaat er nu graag, met of zonder kinderwagen, wandelend op uit. Zuid-Limburg (Groote Bosch/Gulp) en Texel (Kaap Noord: ‘Lach en de wereld lacht terug’) zijn favoriet.