Als je een mooie wandeling wilt maken door het Brabantse land en tegelijk een stuk geschiedenis wilt ervaren, dan is de NS-wandeling Vughtse Lunetten een aanrader. Ik neem je mee op ontdekkingstocht van Vught naar Den Bosch.
Fusilladeplaats
De 10 km lange wandeling start bij NS station Vught en vanaf daar wandel je via de Vughtse heide naar de Fusilladeplaats. Deze ligt op de voormalige schietbaan van het Nederlandse leger. Op het gedenkteken staan de namen van de 329 mannen die hier vlak voor de ontruiming van Kamp Vught in 1944 zijn omgebracht.
Vughtse Lunetten
De wandeling gaat verder via de Vughtse Lunetten. Deze zijn rond 1845 aangelegd in opdracht van koning Willem III. Een lunet is een verdedigingswerk in de vorm van een halve maan. Lune komt uit het Frans en betekent maan. Deze Lunetten maakten deel uit van de verdedigingslinie van Den Bosch, want deze stad had lang een strategische positie. De Lunetten zijn omringd door een gracht en bevatten acht aarden verdedigingswerken. Slechts vier hiervan zijn nog herkenbaar in het terrein. Met de komst van moderne wapens werd deze verdedigingslinie minder belangrijk en in 1920 opgeheven.
Nationaal Monument Kamp Vught
In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de Vughtse Lunetten als concentratiekamp. Het was toen het enige concentratiekamp buiten het Derde Rijk. De omstandigheden in het kamp waren verschrikkelijk, de vele Joodse gevangenen werden mishandeld en uitgehongerd. Er zaten 31.000 mensen gevangen, waarvan er ruim 15.000 gedeporteerd zijn.
Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is heel indrukwekkend. Vanuit de vaste expositie wandel je met een audiotour vol extra informatie en verhalen van oud-gevangenen naar een deel van het oorspronkelijke kampterrein. Je komt langs de kampgracht die de gevangenen zelf moesten graven, de wachttorens, een kampbarak en het authentieke crematorium.
Het Kindergedenkteken heeft op mij veel indruk gemaakt; op dit monument staan de namen van 1269 kinderen die in 1943 samen met hun ouders gedeporteerd zijn naar Sobibor en bij aankomst vergast.
Fort Isabella
Na het kamp voert de wandeling verder naar Fort Isabella. Dit fort werd aangelegd in 1618 toen Den Bosch nog in Spaanse handen was. Later is alles gesloopt, alleen de toegangspoort bleef gespaard. Vervolgens werd het een kazerne en nu zijn er allerlei kleine bedrijven gevestigd.
Bossche Broek of stadswallen
Hierna heb je de keuze uit twee opties: met een trekpontje via natuurgebied de Bossche Broek naar Den Bosch, of langs de Dommel en de stadswallen. Beide varianten zijn de moeite waard. Als je kiest voor de Dommel variant, dan kun je nog een bezoek brengen aan het Bastionder. Dit is een ondergronds informatiecentrum over de krijgsgeschiedenis van Den Bosch.
Den Bosch
Eenmaal in Den Bosch wandel je via smalle steegjes over de Grote Markt en langs de Sint-Jan. Dit is de grootste kerk van Nederland en is uniek vanwege de dubbele luchtbogen en de 96 luchtboogfiguren. Je kunt de kerk bezoeken en de toren beklimmen.
Over de Binnendieze kun je een leuke rondvaart maken, waarbij je in een fluisterboot onder de stad doorvaart en alles te weten komt over het rijke verleden van Den Bosch.
Bossche Bol
En waar eindig je deze mooie en indrukwekkende wandeling mee? Natuurlijk met een Bossche Bol, Bossche Kus of Bossche Likorette van Banketbakkerij Jan de Groot.
Praktische informatie
- De wandeling begint bij station Vught en eindigt bij station Den Bosch, bij beide stations kan de auto geparkeerd worden tegen betaling.
- De Museumkaart is geldig bij Nationaal Monument Kamp Vught.
- NM Kamp Vught heeft een museumcafé met mooi uitzicht op de omliggende natuur.
- Andere leuke horeca onderweg zijn Brasserie155 na 1.5 km en Het Fort Vught na 5,5 km.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Linda Steentjes (1971).
Linda is woonachtig in Leidschendam, heeft 25 jaar in de reiswereld gewerkt en is nu management assistente. Ze ontdekt graag de wereld. Zo hebben reizen naar Namibië, Colombia, Nepal, India en Libanon veel indruk gemaakt. Maar ook in Nederland is verrassend veel te ontdekken.