Yes, daar worden we blij van. Het zonnetje vergezelde ons de gehele middag en precies op het moment dat onze fietstocht erop zat, begon het te regenen. Wat zijn we een stelletje geluksvogels, mijn moeder en ik, en wat hebben we genoten. Waar de fietstocht naar toeging? Naar een van de leukste kunststadjes; Ootmarsum in Twente natuurlijk. En wij waren niet de enigen die dit plan hadden opgevat. Deze zaterdag was het gezellig druk in het stadje. De mensen hadden zin om er weer op uit te gaan.
Startpunt fietsroute
Deze fietsroute starten we bij Museum Natura Docet aan de Oldenzaalsestraat 39. Een prima plek om de auto te parkeren en als er tijd over is, om er eventjes naar binnen te gaan en je te verwonderen over de natuurlijke schatten die in dit museum bij elkaar zijn gebracht. Verwonder je over het kalf met twee koppen en bekijk hoe een torenvalk zijn prooi vangt. Tijdens de vakanties zijn er allerlei extra activiteiten, o.a. een meet & greet met Loesje, de slang.
Fietsknooppunten: 23 - 17 - 17 - 15 - 51 - 50 - 47
Landgoed Singraven
Het is nog te vroeg om te stoppen, maar uiteraard stappen we even van de fiets af om het uitzicht te bewonderen bij Landgoed Singraven. Aan je linkerhand verschijnt het Huis Singraven, dat in 1381 werd gebouwd als boerderij. Veel later is het geworden zoals het er vandaag de dag staat. De laatste eigenaar was de familie Laan, die ervoor gezorgd heeft dat het Huis met de gronden en andere panden in een Stichting kwam. Zo bleef het erfgoed goed bewaard en werd het bovendien toegankelijk voor bezoekers. Op de terugweg ga je opnieuw langs dit bijzondere plekje.
De route is afwisselend over geasfalteerde straten en over fietspaden. Bijvoorbeeld door Natura2000 gebied Achter de Voort , Agelerbroek & Voltherbroek. Mocht je ooit op zoek zijn naar een mooi wandelgebied, dan is het een aanrader om eens door dit loofbosgebied te wandelen.
Fietsknooppunten: 47 - 46, op dit punt rechtsaf over de Rossumerstraat. Dan de derde straat links, de Kipboomweg - 38
Langs het dorp Agelo
In het dorp Agelo wonen slechts 575 mensen. Het allerleukste is nog wel, dat er een Klein Agelo en een Groot Agelo is. Midden in het dorp is een dorpscafé waar je heerlijk kunt eten.
Een klein ommetje naar het Aogeler Rund, een eeuwenoud erf met twee prachtige rijksmonumenten aan de Weerselosestraat 9 in Agelo, is een must! Hier kun je uit de automatiek vlees van eigen Limousin stieren kopen. Maar ook is er zoveel meer te koop. Je kunt er een kopje koffie halen en plaatsnemen aan de tafels (alles is zelfbediening). Of je snuffelt wat rond in de minibieb. Vergeet ook niet het jongvee te bekijken. Twee ezels, Guus en Teun, twee Twentse landganzen, honden, een aantal kippen én de kudde Suffolk schapen.
Fietsknooppunten: 38 - 69
Kunststadje Ootmarsum
Snel weer op de fiets, want ons doel (Ootmarsum) is in zicht. Het kunststadje Ootmarsum is uniek. Bekijk de prachtige oude gevels, de smalle straatjes met de kasseien en de vele galeries en leuke modeboetiekjes. Een bezoekje aan het Openluchtmuseum, Museum Ton Schulten of Schoolmuseum Ootmarsum is verplichte kost. Maar een heerlijk terras met zicht op het plein is ook niet verkeerd. Tijd om mensen te bekijken. En om, zometeen, weer uitgerust op de fiets te stappen.
Fietsknooppunten: 69 - 43 - 16 - 10 - 14 - 15 - 17
Watermolen Singraven
We verlaten het stadje Ootmarsum en komen via een landelijke route opnieuw bij punt 17, op het Landgoed Singraven. Vaak als ik er langs fiets zie ik ooievaars, reeën en met een beetje geluk zie je misschien een ijsvogeltje dichtbij het water. Hier staat ook Watermolen Singraven, een bijzonder rad dat iedere zaterdag door waterkracht als houtzaagmolen gebruikt wordt. Het Restaurant de Watermolen heeft een bijzonder achterterras, direct aan het riviertje de Dinkel en met uitzicht op de watermolen en de tuin. Ga vooral eens een kijkje nemen en geniet.
Fietsknooppunten: 17 - 54 - 52 - 53 - 23
Vanaf knooppunt 17 fiets je naar 54 en 52. Dit stukje van de route gaat langs een van mijn favoriete fietspaadjes. Het is er rustig en de vogels vergezellen je de gehele weg. Je fietst langs de Dinkel, door het bos en wordt verrast door prachtige boerderijen en landhuizen. Totdat je in het dorp Beuningen komt, waar je via een kleine omweg (langs een boerenkraampje aan de Foksweg) uiteindelijk weer bij het museum uitkomt. Ik hoop dat je hebt genoten en misschien ook bent verrast door een ijsvogeltje.
Tips voor onderweg
- De routes zijn prima te volgen via het fietsknooppuntensysteem.
- Museum Natura Docet: neem een kijkje in het oudste regionale natuurhistorisch museum van Nederland. Alles is bij elkaar gebracht door Meester Bernink die het museum in 1911 opende.
- Landgoed Singraven: tijdens het seizoen (vanaf Pasen t/m oktober) worden er op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag doorlopende rondleiding gehouden, van 13.00 t/m 15.30 uur.
GRATIS VERZENDING
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.