Het noordelijke puntje van het Nationale Park De Sallandse Heuvelrug heet het Eelerbos. Daar waar de Sallandse Heuvelrug voornamelijk bekend staat om de open velden met paarse heide, kun je in het Eelerbos heerlijk ronddwalen op de vele paden zonder iemand tegen te komen. De hoge, majestueuze beuken en oude eiken laten een prachtig schouwspel zien als de zonnestralen zich er een weg doorheen banen. Kom, trek je wandelschoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht!
Startpunt: dagcamping Eelerberg te Hellendoorn Parkeren: kruising Eelerbergweg en Nieuwe Twentseweg Afstand: 7,4 km Markering: paarse pijlen Rondwandeling
Start van de wandeling
Vanuit de dagcamping steken we de Eelerbergweg over om een vorstelijke laan in te slaan. Het hek staat uitnodigend open en met een bruin bladertapijt onder de wandelschoenen lopen we richting het Koetshuis, behorende bij landgoed Eelerberg. De bomen vormen bijna een koninklijke haag.
Nog voordat we het Koetshuis kunnen zien, buigt het wandelpad af richting de Ossenkampweg. Hoge bomen aan weerszijden van de Noord-Zuidleiding. Deze leiding diende ooit om water aan te voeren, tegenwoordig is het een natuurlijk waterreservoir. Vele Pieterpad-wandelaars hebben hier hun voetstappen achtergelaten omdat een gedeelte van het Pieterpad door het Eelerbos wordt geleid.
Langs de Boksloot
Vanuit het bos vervolgen we de wandeltocht langs een gedeelte van de Boksloot. De Boksloot is een begrip bij de locals, maar het heeft tegenwoordig geen specifieke functie. De Boksloot werd aangelegd voor de aanvoer van compost uit o.a. Zwolle om de schrale grond rondom landgoed Eelerberg meer vruchtbaar te maken. Wist je dat een ‘Bok’ een vaartuig is met een platte bodem? Hierop werden compost en turf vervoerd en dankt de sloot zijn naam. Gelukkig zijn de tijden veranderd en genieten we tegenwoordig van de frisse lucht, het water, de weilanden en de akkers.
Vening Meineszlaan
Na de Boksloot lopen we langs de rand van het Eelerbos om via de Kathuizenweg het bos weer in te slaan. Van brede zandpaden tot kronkelige paadjes waar je toch echt achter elkaar moet lopen, soms met een (pittig) klimmetje. Hoge, statige bomen wuiven aan weerszijden.
We komen uit bij de Vening Meineszlaan, dat is vernoemd naar een vermogende familie uit Leusden dat het landhuis heeft gebouwd op hun aangekochte grond: de Eelerberg. Dit landhuis is jarenlang familiebezit geweest. Tegenwoordig is het particulier bezit en is het landgoed in handen van Staatsbosbeheer. Een prachtig gebied waar je nog volop kunt genieten en dromen over het verleden.
Tips in de omgeving
- Voor een heerlijke kop koffie/thee met eigengemaakte chocolade moet je echt naar het theehuis/terras bij Twente Decadente (Sanatoriumlaan 26 Hellendoorn).
- Het Bakkerij- en IJsmuseum in Hellendoorn wordt met veel passie gerund door vrijwilligers. Kijk op de website voor de officiële openingstijden om teleurstelling te voorkomen.
- Er zijn vele overnachtingsmogelijkheden in en rondom Hellendoorn. Onze persoonlijke favoriet is Hotel De Uitkijk. Gelegen aan de rand van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en op minder dan een kilometer verwijderd van Avonturenpark Hellendoorn.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Tamara.
Tamara is getrouwd en moeder van drie pubers/jong volwassenen. Ze omschrijft zichzelf als energiek en positief nieuwsgierig naar alles wat het leven te bieden heeft. Schrijven helpt om haar brein te ordenen en werkt ontspannend. En als ze op pad gaat, kan Tamara het niet laten om geen foto’s te maken.