Tot de twaalfde eeuw was Nizwa de hoofdstad van Oman en ook nu is het nog steeds een belangrijke stad. Nizwa behoort dan ook tot de grootste steden van Oman en is het centrum voor handel, religie, kunst en onderwijs. Ben je van plan om Nizwa te bezoeken? Zorg dan zeker dat je je route zo samenstelt, dat je op vrijdag in Nizwa bent. Dit is namelijk bij uitstek de allerbeste dag om Nizwa te bezoeken. Op ongeveer 1,5 uur rijden vanuit de hoofdstad Muscat bereik je de stad.
Nizwa bezienswaardigheden
Nizwa geitenmarkt op vrijdag
De voornaamste reden om Nizwa te bezoeken is de zeer bijzondere markt, welke elke vrijdagochtend wordt gehouden in het oude centrum van de stad. Handelaren vanuit allerlei plaatsen komen hun geiten verkopen, of kopen er juist eentje om mee naar huis te nemen. Op een plein, met een rond plateau in het midden, lopen de handelaren rondjes om de potentiële kopers heen. Haast als een modeshow worden de geiten tentoongesteld in deze bijzondere ‘fanfare’.
Af en toe zie je een tegendraadse verkoper, die tegen de richting in loopt, in de hoop zijn geit meer in the picture te krijgen bij het publiek. Er wordt geboden, geschreeuwd met bedragen en uiteindelijk ook genoeg deals gesloten. Vaders nemen hun zonen mee en leren hoe je het best kunt onderhandelen. Vrouwen met snavelmaskers wachten rustig van een afstandje achter ‘de ring’ op de nieuwste aanwinst of juist het totaalbedrag van de verkoop. Het is een mooi beeld waar je uren naar kunt blijven kijken.
De beste tijd om het spektakel te aanschouwen
De beste tijd om je tussen de handelaren te wringen en het spektakel te aanschouwen is tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends. De geitenverkoop start om 6.00 uur en het is op dat tijdstip helemaal vol op het plein. Iedereen is scherp, fris en heeft er zin in. Zo’n drie uur later, rond 9.00 uur ligt het plein er verlaten bij en is het alleen nog maar de geur van geitenpoep die je doet herinneren aan de hysterie van de uren ervoor.
De geitenmarkt vindt plaats naast de grote ingang van de souq, niet te missen. De parkeerplaats voor de souq staat bomvol auto’s en vanuit de parkeerplaats is de geitenmarkt al zichtbaar.
Nizwa souq
Naast de geitenmarkt heeft Nizwa een nog veel uitgebreidere souq. Er zijn meerdere souqs, waar souvenirs, mooie potten, kunst, dadels en groente en fruit de voornaamste onderdelen zijn. Proef – en koop – hier ook zeker dadels, ze zijn hier heerlijk vers en beter dan je ze ooit in Nederland hebt gegeten. Op vrijdagochtend heb je hier nog een ander klein pleintje waar geweren en traditionele messen worden verkocht, deze worden door mannen ter decoratie gebruikt.
Loop je vervolgens een ander steegje in, dan zie je weer een groepje jongens op hun knieën zitten te koekeloeren naar een paar duiven of kippen. Dit pleintje ligt net voor de vleessouq. Zij mogen met het geld van papa een geschikte duif uitzoeken om mee naar huis te nemen. Uiteraard wordt ook hier door de volwassen mannen serieus onderhandeld.
Nizwa fort
Het fort van Nizwa, gelegen naast de levendige souq, behoort tot een van de oudste forten van het Sultanaat. Het Nizwa fort dateert uit de zeventiende eeuw. Onder leiding van de tweede Yaruba-imam, Imam Sultan Ibn Saif Al Yarubi, werd het in de jaren 1650 gebouwd. Het fort vormde vroeger de bestuurszetel van de imams en wāli’s. Het is een belangrijke herinnering voor de inwoners van Nizwa, omdat de stad een turbulente geschiedenis kent. De stad was namelijk door haar rijkdom en strategische ligging regelmatig het doelwit van troepen die Nizwa wilden veroveren. Het fort met al haar aanvalsmethodes en materialen heeft dan ook meerdere malen deze troepen kunnen tegenhouden.
Het fort heeft een grote ronde toren, de grootste toren van alle forten in Oman, met een doorsnede van zo’n 38 meter en 30 meter hoog. Vanuit deze hoofdtoren heb je een mooi uitzicht over de stad, maar zie je ook de oude verdedigingsmethodes terug. De draaitrap omhoog, naar de hoofdtoren toe, leidt langs een aantal valkuilen en hindernissen om het de vijand zo moeilijk mogelijk te maken. De zware houten deuren van de trap zijn bezaaid met metalen spikes. Degenen die erin slaagden om deze deur open te krijgen, riskeerden vervolgens de kans om te worden verbrand door kokende olie of water dat door schachten boven de deur naar beneden werd gegooid. Deze moordgaten, zoals ze genoemd worden, zie je nu nog steeds terug op de draaitrap. Ook op de hoofdtoren zelf zie je de openingen in de muren zitten, welke werden gebruikt als schietgaten.
Musea en demonstraties
Waar vroeger de kamers diende als gevangenis en voorraadruimtes, vind je nu een zeer visueel museum. Met foto’s, video en attributen wordt zo meer uitgelegd over het fort en de geschiedenis. Het geeft een goed beeld van het leven in en om het fort van Nizwa door de eeuwen heen.
Daarnaast zijn er ook demonstraties van oude ambachten en krijg je te zien hoe het vlechten van de traditionele manden eraan toegaat en is het zelfs mogelijk om een eigen potje of vaasje te maken, uiteraard samen met een echte pottenbakker. De gidsen in het fort vertellen je daarnaast ook graag meer over het fort, zowel lopend door het fort als tijdens het drinken van een glaasje Omani koffie, met daarbij uiteraard een schaal vol dadels. Het is om die reden dan ook een zeer interactief fort, wat het ook voor kinderen leuk maakt om rond te lopen.
Nizwa fort entreeprijs: In vergelijking met alle andere forten in Oman is het Nizwa fort een stuk duurder. Je betaalt per persoon 5 OMR (omgerekend zo’n 12 euro), waar je bij alle andere forten 0,5 OMR betaalt (omgerekend 1 euro).
Nizwa fort openingstijden: Het fort is open van zaterdag tot donderdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 11.00 uur.
Tanuf ruïnes
Op zo’n 7 kilometer van Nizwa liggen de ruïnes van het dorpje Tanuf, omringd door grote stoffige bergen. De ruïnes hebben een somber verleden. Deze traditioneel gebouwde gebouwen zijn nog niet zo oud, ze werden namelijk bewoond tot in de jaren ‘50. Tijdens de Jebel Akhdar-opstand werden de gebouwen in 1959 grotendeels verwoest. In die tijd was Tanuf het centrum van de opstand waardoor de Britse luchtmacht, in opdracht van de vader van de huidige sultan, het dorp plat bombardeerde. De inwoners van het dorp waren vooraf gewaarschuwd, waardoor zij ‘gelukkig’ konden vluchten. Sindsdien ligt het dorp er verlaten bij, wat een zeer indrukwekkend beeld geeft.
Wanneer je door de ruïnes loopt is het goed voor te stellen hoe, nog niet eens zo lang geleden, mensen in dit dorpje woonden. De ruïnes bereik je erg gemakkelijk met de auto, waar je in alle rust – er zijn haast geen toeristen te zien – de ruïnes kunt ontdekken.
Falaj Daris
Een falaj (meervoud aflaj) is het historisch irrigatiesysteem in Oman, vrijwel elk dorp heeft een eigen falaj. Een falaj is een goot van beton of aarde en is gemiddeld zo’n 40 centimeter breed. Door deze aflaj wordt het water uit de bergen naar de dorpjes aangevoerd. Via nog kleinere goten wordt het water vervolgens verdeeld voor de irrigatie van de plantages in de omliggende gebieden. In totaal heeft Oman meer dan 3000 van dit soort irrigatiesystemen, waarvan er sinds 2006 vijf toebehoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Falaj Daris is de grootste falaj van Oman en is dan ook een zeer belangrijke. Een deel van dit kanaal is te zien in het Falaj Daris Park. Het aflaj systeem is een uitzonderlijk mooi bewaard gebleven manier van irrigatie. Tijdens je reis door Oman zie je deze aflaj dan ook vaker voorbij komen.
In de buurt van Nizwa
Blijf je meerdere dagen in Nizwa? Dan is het ook mogelijk om vanuit Nizwa het Bahla fort en het Jabrin kasteel te bezoeken.
Bahla fort
Zo’n 40 kilometer ten westen van Nizwa ligt de stad Bahla. Midden tussen de vele dadelpalmen vind je het imposante Bahla fort, het grootste fort van Oman. Dit fort staat sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft de status van het belangrijkste historische monument van het sultanaat. Het fort is gigantisch, waardoor je er met gemak uren rondloopt.
Jabrin kasteel
Een ander bijzonder gebouw in de buurt van Nizwa is het Jabrin kasteel. Opvallend is de duidelijke herkenning met alle andere forten qua uitstraling, echter is dit geen fort maar een kasteel. Waar forten alleen gebruikt werden ter verdediging, heeft de sultan daadwerkelijk in dit kasteel – zijn paleis – gewoond. Met name de kamers in het kasteel zijn zeer aangenaam, mede door de inrichting en vele decoratie. Zo krijg je een beter beeld hoe de kamers destijds dienst deden.
Restaurants in Nizwa
Nizwa fort coffeeshop
Honger of dorst na een bezoek aan het fort? Recht tegenover het fort vind je het zogeheten Nizwa fort coffeeshop. Hier drink je een kop koffie, verse sap en is het mogelijk om iets (lokaals) te eten. De ervaringen zijn goed.
Boom Burger
Dit is de beste plek om een hamburger of heerlijk toetje te eten – met heel veel chocolade. Het is er in vergelijking met de traditionele restaurants in Nizwa zeer modern en Westers ingericht. De meeste reizigers dineren gebruikelijk in het hotel, maar mocht je zin hebben in een hamburgtentje, dan is dit een prima keuze.
Lulu Hypermarket
Op zo’n 10 minuten rijden van de souq van Nizwa vind je de grote supermarktketen Lulu. Hier haal je de lekkerste verse salades, hummus en andere boodschappen. Het is ook mogelijk om hier verschillende gerechten te laten opwarmen om mee te nemen. De supermarkt vind je binnen in een groter winkelcentrum waar ook een McDonald’s en KFC te vinden zijn.
Hotels in Nizwa
Als grote stad kent Nizwa uiteraard ook genoeg mooie accommodaties om te verblijven. Wij sliepen in het Golden Tulip hotel: fijne bedden, een groot zwembad en uitgebreid ontbijt. Dit hotel ligt op zo’n 20 minuten rijden van de souq van Nizwa. Overigens ligt een van de mooiste hotels in Oman op zo’n 20 kilometer van Nizwa vandaan, genaamd Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort. Bekijk de hotels hier en vind nog meer van onze favoriete accommodaties in en nabij Nizwa.
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: