De hoofdstad Muscat, voor velen de start van een reis door Oman en daarmee een mooie kennismaking met het land. Het is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld en toch woont ongeveer de helft van de gehele bevolking van Oman in Muscat. Met gemiddeld 9 inwoners per vierkante kilometer is Oman dan ook een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Muscat is een mooie start, waarbij je de indrukwekkende Sultan Qabous moskee bezoekt, de levendige wijk Mutrah met eveneens levendige souq en ook aan mooie resorts is er geen gebrek.
Een stukje geschiedenis
Door de eeuwen heen is Muscat door verschillende volkeren geregeerd, waaronder ook de Portugezen. Dit mede door de belangrijke ligging van Muscat, welke vanaf de negende eeuw met name belangrijk werd voor schepen op weg naar India. Muscat ontwikkelde zich steeds meer tot een handelshaven, maar won het niet van de havens Sohar en Hormuz (gelegen in Iran). Ter verdediging van de haven werden er een aantal forten gebouwd, zoals de Al Mirani en het Al Jalali fort. Sinds 1970, met de komst van de huidige sultan, Sultan Qaboes bin Said Al Said, startte ook de modernisering van Muscat. Ondanks de modernisering van de stad bleven gelukkig ook oude traditionele gebouwen staan, waardoor je vandaag de dag een mooie mix van architectuur treft. Muscat kenmerkt zich door de vele witte huizen en gebouwen, waardoor het ook wel de ‘Witte Stad’ wordt genoemd.
Muscat bezienswaardigheden
Sultan Qaboes moskee – Grand Mosque
Voor het dertigjarig regeringsjubileum van Sultan Qaboes liet de beste man de Grand Mosque bouwen, als geschenk aan het volk. Bij de opening in 2001 liet Sultan Qaboes imams van over de hele wereld overkomen. De grootste moskee van het land en wat ons betreft ook zeker de indrukwekkendste. In totaal heeft de moskee ruimte voor 20.000 gelovigen, die tegelijkertijd kunnen bidden. De gebedsruimte van de vrouwen is gescheiden van de mannenruimte. De moskee is ontzettend fotogeniek, mede door de bijzondere islamitische architectuur dat wordt gekenmerkt door marmer, witte kleuren, mooie tuinen en de prachtige gouden koepel.
In de grote gebedsruimte siert een enorme kroonluchter, welke meer dan acht ton(!) zou wegen. Naast deze enorme kroonluchter vind je in de gebedshal nog 34 andere kroonluchters van Swarovski-kristal. Een ander kostbaar element in de gebedsruimte is het enorme Perzische tapijt, van 60 bij 70 meter. Het is daarmee een van de grootste Perzische tapijten ter wereld dat met de hand gemaakt is. In totaal zijn hier 600 vrouwen gedurende vier jaar aan bezig geweest.
Onze tips bij het bezoeken van de moskee:
- De moskee is geopend van zaterdag t/m donderdag van 08:00u tot en met 11:00u. Op vrijdag is de moskee gesloten voor toeristen.
- Als het even kan, ga dan zo vroeg mogelijk om hitte en drukte te voorkomen. Bovendien heb je ’s ochtends het mooiste licht voor foto’s.
- Als vrouw draag je verplicht een hoofddoek, een lange broek, rok of jurk waarbij de enkels niet zichtbaar zijn en een T-shirt of blouse met lange mouwen. Bedek uiteraard je decolleté. Abaya’s (lange jurken) en sjaals kunnen eventueel ook gehuurd worden bij de ingang van de moskee.
- Mannen dragen een lange broek, een T-shirt met korte mouwen is daarbij prima.
- Zichtbare tatoeages dienen afgedekt te zijn (bij kleine tatoeages plak je er eenvoudig een pleister op).
- De entree is gratis.
- Er is een ruime hoeveelheid parkeerplekken rondom de moskee.
- Ook toiletten zijn aanwezig.
Mutrah souq
Muscat bestaat uit verschillende wijken, welke door middel van goede wegen met elkaar zijn verbonden. De centraal gelegen wijk Mutrah is verreweg het meest populair bij een bezoek aan de hoofdstad. Dit komt mede door de Mutrah souq, waar je verdwaalt raakt in een doolhof van straatjes vol met spullen. Een traditionele Arabische markt met textiel, sieraden, kruiden en antiek. Een ideale plek om alvast je eerste souvenir te kopen. De beste tijd om hier rond te lopen is in de late namiddag. Daarnaast is de souq ook een populaire ontmoetingsplaats voor de lokalen. De bankjes bij de entree van de souq, bij de stadspoort, zitten iedere avond vol met oudere Omani’s.
De souq is gelegen aan een uitgestrekte baai met een mooie boulevard, Mutrah Corniche genaamd. Loop een stuk langs dit wandelpad om de vissersboten en jachten van de haven te aanschouwen. Ook ’s avonds is dit een bijzonder leuke plek voor een avondwandeling. Een wandeling naar het nabijgelegen Al Riyam Park is een aanrader. Nabij het Mutrah fort loop je richting het groene Al Riyam Park, waar het in het weekend druk is bij de kleine kermis in het park. Een gigantische sier wierookbrander stijgt boven het park uit en is al vanaf de verte te zien.
Musea in Muscat
Bait Al Baranda
Wij bezochten het Bait al Baranda museum, gehuisvest in een gerenoveerde woning uit 1930. Het is een van de nieuwste musea in Muscat. In dit museum volg je de geschiedenis van Muscat door middel van voorwerpen en interactieve displays. Daarmee is het ook een leuk museum voor kinderen. Het museum ligt om de hoek bij de Mutrah souq en is daarmee handig te combineren.
Bait al Baranda is geopend van zaterdag t/m donderdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. Een ticket kost 1 OMR per persoon.
Uiteraard vind je in Muscat nog meer interessante musea:
- Bait Al Zubair
Een geliefd museum waar het erfgoed van Oman tentoon wordt gesteld door middel van thematische displays. Zo vind je er een privécollectie welke je een kijk op het dagelijks leven geeft in de vorige eeuw. Ook vind je hier tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Daarnaast vind je ook een modern café en een winkel vol souvenirs bij het museum. - National Museum
Tegenover Sultan’s Palace vind je het Nationaal Museum, gehuisvest in een indrukwekkend gebouw. Ook hier vind je displays waar het erfgoed van Oman te zien is, met onder andere traditionele kledij, wapens, oude manuscripten en scheepsmodellen in miniatuur. Het museum is bovendien erg trots op de juwelencollectie van prinses Salma. - Ghalya Museum of Modern Art
Dit kleine museum omvat een moderne kunstgalerij en is tegelijkertijd ingericht als een oud authentiek huis. De tentoongestelde voorwerpen behoren tot de familie die ooit in dit huis heeft gewoond. - Natural History Museum
Het Ministerie van Nationaal Erfgoed herbergt het kleine maar schilderachtige natuurhistorisch museum. Het geeft een overzichtelijk beeld van de lokale flora en fauna en Oman’s geografie en geologie. - Omani-French Museum
Het gebouw van de voormalige Franse ambassade doet tegenwoordig dienst als het Omani-French Museum. In 1989, tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk, schonk de sultan het gebouw terug aan Frankrijk. Tijdens het eerstvolgende staatsbezoek van de toenmalige Franse president Mitterrand werd het gebouw geopend als Omani-French Museum. Hiermee werd dan ook zichtbaar duidelijk dat er sprake is van een goede relatie tussen de twee landen. - Muscat Gate Museum
Het Muscat Gate Museum strekt zich uit over de weg tussen het oude Muscat en Mutrah. Het is namelijk gelegen in de stadspoort. Het laat de positie van de stad zien in de loop van de jaren. Hierbij is uiteraard aandacht voor de originele poorten en de oude stadsmuur.
Royal Opera House Muscat
Het Royal Opera House is door dezelfde architecten gebouwd als de Grote Moskee, wat dan ook resulteert in wederom een architectonisch hoogtepuntje. Ben je geïnteresseerd in opera en ballet, dan is het aan te raden om van te voren eens de website te bekijken. Regelmatig staan in dit opera bekende namen en ook de kwaliteit van de producties wordt vaak geprezen. Online zijn kaartjes te koop en lees ook goed wat de dresscode inhoudt. Sneakers zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Het is overigens ook mogelijk het gebouw te bewonderen tijdens een rondleiding. Vraag voor de zekerheid bij je hotel naar de mogelijkheden.
Sultan’s Palace
Maak ook zeker even de tijd om het paleis van de Sultan te bezoeken. Het paleis wordt vandaag de dag grotendeels gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Het residentiële paleis van de Sultan ligt in het wat rustiger gelegen Seeb. Het is gebouwd op de plaats van de voormalige Britse ambassade.
Alhoewel het paleis gesloten is voor publiek, kun je wel vanaf de poort een foto maken. Het paleis staat bovendien op een zeer mooie plek, met een laan vol palmbomen en een indrukwekkende zuilengalerij. Ook ’s avonds is het hier erg mooi verlicht.
De twee forten Al Jalali en Mirani, daterend uit de Portugese tijd, liggen rondom het parlementsgebouw. Ook deze zijn duidelijk verlicht ’s avonds, maar zijn helaas niet open voor publiek. De forten worden nog steeds gebruikt door de autoriteiten.
Restaurants in Muscat
Al-Bustan Palace Hotel
Je moet diep in je buidel tasten om een nachtje te verblijven in het Al-Bustan Palace Hotel (een gemiddelde van 500 euro per nacht). Het hotel heeft meerdere awards gewonnen in het Midden-Oosten en is daarmee ook het meest exclusieve hotel van Muscat. De bovenste verdieping is zelfs zo exclusief, dat deze enkel en alleen gereserveerd is voor de sultan. Verblijf je niet in het hotel? Dan is het alsnog leuk om hier in het restaurant te lunchen of een kopje koffie te drinken. Bovendien heb je nog veel meer mooie hotels en resorts in Muscat om te verblijven.
Kargeen restaurant
Het Kargeen restaurant is erg bekend bij toeristen, waardoor het er iedere avond op de binnenplaats dan ook goed vol zit. Mede door de bijzondere inrichting, met mooie Arabische lampen, verlichte bomen en decoratie. Het restaurant is wel aan de prijzige kant, maar het is dan ook een sfeervolle plek om te dineren. Deze setting ga je niet snel terugzien in Oman.
The Cave
In dit grotachtige complex vind je zeven verschillende restaurants. Ook het terras boven in Arabische stijl, met weidse uitzichten is een mooie plek om wat te drinken en eten.
D’Arcy’s Kitchen
Naast de Omani Heritage Gallery serveert dit restaurant goede westerse favorieten tegen redelijke prijzen en is het geopend wanneer de meeste andere cafés een siësta houden. Ook handig dus. Het restaurant is sfeervol en gezellig aangekleed.
Ubhar
Wil je graag dineren in een typisch Omani-restaurant? Dan is Ubhar een goede keuze. Uiteraard staat kameel op het menu en is het ook mogelijk om wierookijs te proberen. Het restaurant is op loopafstand van het Royal Opera House.
Gouden tip: Lulu’s supermarkt
De Lulu’s hypermarket is echt de allerfijnste supermarkt van Muscat. Een enorm grote supermarkt waar wij iedere middag onze lunch haalde en bovendien heb je hier ook vers bereide warme gerechten om mee te nemen als avondeten. Heerlijke salades, hummus en plat brood. Echt de beste supermarkt, die overigens ook in Nizwa is gevestigd.
De Lulu’s hypermarket vind je overigens in het Oman Avenues Mall, een van de populairste winkelcentrum van Muscat. Het heeft 150 winkels, een bioscoop en een aantal restaurants. In het weekend is deze mall tot 1 uur ’s nachts geopend. Bovendien de ideale plek om te ontsnappen aan de hitte overdag.
Zwemmen met walvishaaien bij de jachthaven van Muscat
Heb je zin in een compleet ander avontuur in Muscat? Dan is het zwemmen met walvishaaien wellicht een goed idee. Wij hebben de mooie ervaring gehad om te zwemmen met walvishaaien. Een dier dat zich voedt met plankton, krill en kleine visjes, waardoor deze voor mensen ongevaarlijk is en je vlakbij het gigantische dier kan snorkelen. De walvishaai kan namelijk tot wel 15 meter lang worden.
Vanuit de jachthaven van Oman (The Wave Muscat) stap je op een boot en na ongeveer driekwartier zwem je met – in ons geval – meer dan 10 grote walvishaaien om je heen. Een spectaculaire ervaring die we je zeker kunnen aanraden.
Deze excursie boek je eenvoudig op onze speciale pagina met excursies in Oman.
Restauranttips bij de jachthaven
Zahr El Laymoun
Dit Libanese restaurant is een kleurrijk restaurant en heeft veel verschillende warme en koude mezze.
Café Bateel
Een stijlvol en modern café met uitzicht op de jachthaven. Hier worden heerlijke salades en verse sappen geserveerd.
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
3 reacties
Hoi! Wat wordt er qua zwemkleding aangeraden voor een vrouw?
In welke maand hebben jullie de walvishaaien gespot?
Hi Kim, wij waren er eind september!