We gaan naar Malta … dat eiland? Ja, een eiland, maar niet in de Middellandse Zee. Wel midden in de Randstad, bij de Nieuwkoopse Plassen. Een klein bosje waar veel vogels huizen. Een wandeling hier is mooi te combineren met het iets verderop gelegen en grotere Lusthof De Haeck. Ook hier leiden smalle paadjes en bruggetjes langs en over water en door het struweel. Terwijl je op een bankje geniet van de natuur hoor je er vele vogels. In beide gebieden kun je niet fietsen, maar daartussen en omheen ligt een mooi fietsgebied. Malta en De Haeck worden beheerd door Natuurmonumenten.
Malta en Lusthof De Haeck
Natuurgebied Malta
Dit bos ligt aan de Hollandsekade in het gebied van de Nieuwkoopse Plassen. Groot is het niet, je bent er snel ‘doorheen’, maar afwisselend is het wel. Geniet van de stilte die geregeld wordt onderbroken door het geluid van de vele vogels. En nou ja, af en toe een ‘ijzeren vogel’ hoog in de lucht.
Een mooie plek is een bankje op palen, letterlijk een ‘hoogzit’ waar je uitkijkt over het omringende water en het bos. Het smalle pad kan drassig zijn dus kies daar je schoenen op uit. Bij Malta is de opstapplaats van het Zonneveer. Van mei t/m augustus vaart deze boot, gedreven door zonne-energie, in een uurtje heen en weer door het plassengebied tussen Malta en het dorp Noorden. De fiets kan mee op de boot. Kijk voor de dienstregeling op de website van het Zonneveer.
Lusthof De Haeck
Zo’n 500 meter verder aan de Hollandsekade ligt Lusthof De Haeck. Dit enigszins gecultiveerde en gevarieerde natuurgebied is wat groter, maar je doet er geen uren over om een rondje te wandelen.
Dit veenland werd in 1933 aangekocht door de arts dr. W.H. Teupken (1877-1953). Hij was een natuurliefhebber en op zoek naar een privé vis- en jachtgebied en vond dat hier. Er werden paden en bruggen aangelegd over de vele watergangen. Hij plantte bamboe en rododendrons, die nu meters hoog zijn. In het voorjaar als de rodo’s in bloei staan is dit spectaculair. In het najaar is het gebied bijzonder vanwege de vele paddenstoelen.
Het lusthof is een moerasbos met vooral elzen en berken en veel water. Een ideaal gebied voor veel vogels. Ik hoor spechten ‘timmeren’, maar ik zie ze niet. Een vogelaar met een enorme lens op zijn camera verzekert me dat er van alles rondvliegt. Zo wordt de ijsvogel hier en op Malta regelmatig gespot. Op mooie plekken staan ‘boomstambanken’ om te genieten van water en bos. Aan de ingang bij de Hollandsekade is er een vogelkijkhut. Je kunt ook aan de andere kant aan de Bosweg het lusthof in.
Wandelen en fietsen
Beide natuurgebieden zijn niet toegankelijk met de fiets, maar je kunt een wandeling daar natuurlijk prima combineren met een van de vele fietsroutes door het Nieuwkoopse Plassengebied. Ook een fietstocht langs de bochtige Meije richting Zwammerdam is mooi (maar smal).
Als je de wandeling start vanaf werkschuur De Kievit en je loopt een rondje door beide bosjes, dan zal dat in totaal zo’n 4 à 5 kilometer wandelen zijn. Nog niet uitgewandeld? Vanaf De Kievit kun je ook nog het Oudshoornpad volgen (najaar en winter met laarzen), een wandeling van 3 kilometer.
Praktische tips
- Dicht bij beide natuurgebieden ligt werkschuur De Kievit van Natuurmonumenten. Hier kun je parkeren (er is ook een laadpaal) en er is een toilet.
Adres: Hollandsekade 23A, Woerdense Verlaat - Vanaf hier is het zo’n 500 meter lopen over de Hollandsekade naar Malta en weer 500 meter verder naar Lusthof De Haeck.
- Met het openbaar vervoer kun je niet dichtbij komen. Een (OV) fiets huren in bijvoorbeeld Bodegraven of Woerden is wel een optie.
- Een mooie route met de auto vanaf de N11 naar De Kievit, is de bochtige weg langs de Meije vanaf Zwammerdam.
- Meer informatie over Malta en Lusthof De Haeck vind je op de website van Natuurmonumenten.
- Kijk voor de dienstregeling van de boot tussen Malta en Noorden op de website van het Zonneveer.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Marian Wezenbeek.
Woonachtig in Leiden met haar man, de 60 gepasseerd en haar drie jongens de deur uit. Marian is stedenbouwkundige, maar besteedt haar tijd ook heel graag aan reizen, schrijven en fotograferen. In de winter reist ze de wereld rond, in de zomer geniet ze van Nederland. Belevenissen en leuke adresjes verzamelt Marian op haar eigen website.