De Pan van Persijn, of de ‘doordeweekse naam’ het Panbos, in de duinen tussen Katwijk en Wassenaar, is een natuurgebied met veel recreatie. Doordeweeks is het meestal rustig en is het heerlijk wandelen door een afwisselend duingebied met bos, weide, vijvers, een gevarieerde beplanting, een bijenstal en veel vogels. In het weekend kan het druk zijn omdat de grote speelweiden met speel- en trimtoestellen, de hertenweide en de picknickplaatsen ideaal zijn voor gezinnen met kinderen.
De Pan van Persijn
Een beetje geschiedenis
Het gebied is ontstaan door verstuiving van een vochtige duinvallei, ofwel een ‘pan’. Deze pan was het jachtgebied van de Heren van Persijn. Dit oud adellijke geslacht bewoonde vanaf 1550 een kasteel in Wassenaar.
Later kwam het gebied in handen van de familie Jochems, eigenaar van landgoed Duindigt en in 1955 kocht de gemeente Katwijk de Pan van Persijn aan. Het Panbos is een deel van natuurmonument Berkheide dat weer een onderdeel is van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Atlantikwall
In de Tweede Wereldoorlog was het Panbos onderdeel van de Atlantikwall. De Duitsers startten in 1941 met een verdedigingswerk van ruim 5.000 kilometer lang, langs de hele Europese kust. Dit om aanvallen vanaf zee met tanks tegen te houden. Deze Atlantikwall bestond uit muren van maar liefst 1,5 meter dik en 3 meter hoog, gecombineerd met zogenaamde ‘drakentanden’, blokken beton in de vorm van piramides. Een deel van deze muur en de drakentanden zijn er nog en liggen in de zuidwesthoek van het Panbos.
Wandelen
Door de Pan van Persijn worden twee wandelroutes aangegeven. De oranje (paaltjes) route (2,9 kilometer) volgt zo ongeveer de buitenrand van het Panbos. Na de ingang neem je het eerste pad naar links. Je loopt over een lange houten loopbrug over een ‘valleitje’, passeert de restanten van de Atlantikwall, loopt langs de grote open weide en kunt via een achteringang door de duinen ook naar het strand lopen (3 kilometer). Als je geluk hebt zie je langs de noordrand van de pan Schotse hooglanders grazen in het duingebied en in de vijvers staan.
De blauwe route (1,6 kilometer) blijft meer in het middengebied van het Panbos. Je kunt natuurlijk beide routes koppelen.
Met (klein)kinderen
Ik meldde het al; in het weekend kan het behoorlijk druk zijn. Vooral in het middengebied met de speelterreinen, de hertenweide en de picknickplaatsen. Toen onze kinderen klein waren, gingen we er regelmatig heen om ze even ‘uit te laten rennen’. Helemaal leuk om zo’n bezoek af te sluiten bij de Pannenkoekenboerderij tegenover de ingang of in restaurant Het Panbos.
Praktisch
- Adres: Wassenaarseweg 152A in Katwijk, hier kun je parkeren.
- Arriva buslijn 90 (van Den Haag Centraal naar Lisse) heeft een halte bij de ingang.
- De Pan van Persijn is niet vrij toegankelijk. Bij de entree staat een automaat voor een ticket dat €2,- kost. Kinderen mogen gratis naar binnen.
- Horeca: restaurant Het Panbos ligt in het gebied en tegenover de ingang ligt Pannenkoekenboerderij Katwijk.
- In de Pan van Persijn zijn openbare toiletten aanwezig.
- Wil je langer blijven? Met een beetje geluk is het fantastisch gelegen vakantiehuis Lentevreugd, aan de rand van het Panbos vrij.
- Meer info vind je op de website van de Pan van Persijn.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Marian Wezenbeek.
Woonachtig in Leiden met haar man, de 60 gepasseerd en haar drie jongens de deur uit. Marian is stedenbouwkundige, maar besteedt haar tijd ook heel graag aan reizen, schrijven en fotograferen. In de winter reist ze de wereld rond, in de zomer geniet ze van Nederland. Belevenissen en leuke adresjes verzamelt Marian op haar eigen website.