Wanneer je een bezoek brengt aan Syracuse is het aan te raden om ook de stad Noto te bezoeken. Noto ligt op zo’n 30 minuten rijden vanuit Syracuse, en is hét barokhoogtepunt van Sicilië. Het ligt aan de voet van de Ibleïsche bergen en telt zo’n 24.000 inwoners.
De hoofdstad van de Barok
In 1693 was er een zware aardbeving in Sicilië waardoor een aantal steden in Sicilië geheel opnieuw opgebouwd moesten worden. Zo ook de stad Noto. Alles is toen herbouwd in barokstijl. Oorspronkelijk lag Noto enkele kilometers noordwestelijker, maar tijdens het herbouwen kreeg Noto haar huidige plaats. De architect van ‘het nieuwe Noto’ was Rosario Gagliardi. Samen met de andere plaatsen van het Val di Noto in Sicilië staat Noto op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Wat vooral opvalt aan de barokstijl in Noto zijn de honingkleurige gesteente. Dit zogeheten tufsteen is een kwetsbare steen, waardoor veel onderhoud is vereist aan de gebouwen. In Noto vind je veel imposante gebouwen en kerken. Mocht je nou niet zo’n kerkenbezoeker zijn, dan raden we je toch aan om hier een aantal kerken te bezoeken. Want het interieur is prachtig en alleen dat al is het bezoeken waard.
De hoogtepunten van Noto
In Noto bezoek je alles vanuit de twee grote hoofdstraten: Corso Vittoria Emanuele en de Corso Cavour. Deze twee hoofdstraten lopen parallel aan elkaar. Met als centraal punt het Piazza Municipio, waar de kathedraal en het stadhuis (Palazzo Ducezio) staan.
Neem zeker de tijd om in een van deze straten een terrasje te pakken want het is er iedere dag enorm druk met toeristen en de inwoners van Noto zelf.
Bekijk hier onze 360 graden video van Piazza Municipio.
Kathedraal
De kathedraal van Noto is niet te missen en je wílt ‘m ook niet missen. In 1996 stortte de kathedraal van Noto door verkeerde restauratiewerken bijna volledig in. De restauratie, welke jarenlang heeft geduurd, is in 2007 afgerond. De kathedraal is nu weer in een prachtige staat te bewonderen.
Bekijk hier onze 360 graden video van de kathedraal.
Palazzo Ducezio
Recht tegenover de kathedraal staat het Palazzo Ducezio, het stadhuis van Noto. Dit is vernoemd naar de voormalige koning van Sicilië en de stichter van de stad Noto, Ducezio. Het stadhuis is in de tweede helft van de achttiende eeuw gebouwd. Het paleis is nog steeds in gebruik als gemeentehuis en dat is dan ook de reden dat je als toerist maar een klein gedeelte kan bekijken.
De San Domenicokerk
In 1703 is de San Domenicokerk gebouwd, net ná de aardbeving van 1693. Deze werd in eerste instantie gebouwd om te dienen als kloosterkerk van het dominicanenklooster. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een prachtige verschijning.
Bekijk hier onze 360 graden video van de San Domenico-kerk.
Teatro Comunale Vittorio Emanuele
Tegenover de kerk vind je één van de mooiste theaters van Sicilië, het Teatro Comunale Vittorio Emanuele. Mocht je ‘s avonds in Noto zijn, dan is het natuurlijk altijd leuk om een theatervoorstelling bij te wonen. Het is wel handig om eerst te reserveren. Maar ook overdag is het mogelijk om het theater te bezoeken maar dan betaal je entreegeld.
Wat je verder kunt doen en zien in Noto
- De di San Francesco kerk. Ook deze kerk is uiteraard gebouwd in barokstijl. Je moet eerst een indrukwekkende enorme trap op.
- Het stadsmuseum van Noto: een klein museum waar archeologische vondsten tentoongesteld worden. In het museum is ruimte geboden aan hedendaagse kunstenaars uit de regio.
- Porta Reale. Deze Koninklijke Poort is de toegangspoort en is niet te missen. In 1838 ontworpen door architect Giorgio Angelini. De poort werd ingehuldigd ter gelegenheid van het bezoek van koning Ferdinand III van Italië.
- Heb je alles gezien, sluit dan je dag af op één van de mooiste stranden van Italië: Spiaggia di Calamosche. Dit strand ligt langs de SP 19 naar het Riserva Vendicari.
- Als je Noto bezoekt op de derde zondag van mei, dan heb je heel erg geluk. Op die dag wordt er namelijk jaarlijks het Infiorata van de Via Nicolaci gehouden. De straat ‘Via Nicolaci’ wordt dan bedekt met mozaïeken van bloemenblaadjes.
2 reacties
U spreekt van de corso davour maar u zuly wel de corso cavour bedoelen?
Beste Sander, inderdaad! Hartelijk dank. Ik heb het direct verbeterd.