De wandelroute verdedigingspark Hoek van Holland is een route van 8 kilometer die je meeneemt langs verschillende bunkers en een fort in Hoek van Holland. Vroeger beschermden zij de toegang tot de Nieuwe Waterweg en de Rotterdamse havens. In dit artikel neem ik je mee naar onze wandeling langs de oorlogssporen van Hoek van Holland.
Wandelroute Verdedigingspark Hoek van Holland
Atlantikwall-Museum
Nadat we de auto hebben geparkeerd, lopen we richting Het Atlantikwall-Museum. Dit is de eerste oorlogsherinnering van de route en wat voor één. We zien hier een bunker en een tankmuur uit 1943 die deel uitmaakten van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingslinie langs de Europese kust die een geallieerde invasie moest voorkomen. Tegenwoordig is het een museum waar je alles kunt leren over de Tweede Wereldoorlog. Na een korte stop vervolgen we onze weg en gaan we het verdedigingspark verkennen.
Nieuwe Waterweg
We vervolgen onze weg via de kade, langs de Nieuwe Waterweg. We zien hier grote schepen de Nieuwe Waterweg binnen varen richting de Rotterdamse haven.
Van Dixhoorndriehoek
Als we bij de strandhuisjes aankomen, slaan we rechtsaf. We lopen over het betonnen pad over het strand tot net voorbij de restaurants. Hier slaan we rechts de duinen in richting de van Dixhoorndriehoek, een open duinlandschap. Dit gebied maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.
Zeetoren
Een stukje verderop zien we de Zeetoren. Vroeger stond er op de toren een radar die de vijand vanaf 20 km afstand kon waarnemen. Het KNMI gebruikte de toren na de oorlog als klimatologisch centrum. Tegenwoordig heeft de toren een heel andere functie: je kunt er namelijk abseilen en proberen te ontsnappen uit de escaperoom.
Markostand
Vanaf de Zeetoren slaan we rechtsaf en komen we uit op de Strandboulevard. Hier zien we al snel de Markostand bunker langs de weg, die diende als uitkijkpost. Bijzonder aan deze bunker is de kijkgleuf. We nemen ook even een kijkje in de duinen achter deze bunker. Daar ligt nog een heel stelsel aan gangen en bunkers. Erg indrukwekkend.
Vinetaduin
Achter de bunker ligt de Vinetaduin. Deze is één keer per jaar toegankelijk voor publiek tijdens de landelijke Bunkerdag. We kunnen het terrein dus niet op, maar midden in dit beschermd natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit 1914-1918, een Nederlandse geschutsbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatiestation (Troposcatter) uit 1967.
Torpedoloods
Vanuit de Vinetaduin gaan we richting de Torpedoloods. Dit was de opslag van torpedoboten. Later is er achter de loods een bunker gebouwd waar zich tegenwoordig een restaurant bevindt. De loods bevindt zich in de Berghaven. Deze haven in Hoek van Holland is gegraven in de jaren 1883 en 1884.
Fort aan den Hoek van Holland
Vanaf de Torpedoloods wandelen we richting Fort aan den Hoek van Holland. Dit is een voormalig pantserfort die diende om de vaarweg in oorlogstijd te beschermen tegen een vijandelijke vloot en het strand tegen een invasie. Tegenwoordig is Fort 1881 een museum. De foto van het fort is gemaakt met het Kindertransport-monument op de voorgrond. Dit is een monument ter nagedachtenis aan het Kindertransport van eind jaren dertig die het leven redde van ongeveer tienduizend Joodse kinderen.
Bunkers Hamburg en Bremen
We vervolgen onze weg richting de Strandweg. Via de parkeerplaats van het Zuid-Hollands Landschap wandelen we het terrein van Bunkers Hamburg en Bremen op. Als snel komen we er achter dat dit privéterrein is en dat je moet betalen voor een bezoek aan de bunkers. We gaan het terrein weer af om richting het volgende oorlogsspoor te gaan.
Wehrmachtsheim
We komen aan bij Restaurant het Jagershuis. Achter dit restaurant werd in 1942 een eetlokaal en ontspanningsruimte voor Duitse soldaten gebouwd als Wehrmachtsheim. Als je nog een stukje verder naar achteren gaat, de duinen in, dan kom je bij een waterbunker. De waterbunker had een inhoud van maar liefst 30.000 liter.
Geschutsbunker
100 meter verderop, aan de Badweg, bevindt zich het laatste oorlogsspoor van de wandelroute: de geschutsbunker.
Wil je deze wandelroute door het Verdedigingspark ook volgen? Hier vind je meer informatie.
Praktische informatie
- Start: Koningin Emmaboulevard 9, 3151 HG, Hoek van Holland
- Lengte: 8 kilometer
- Parkeren: Er zijn verschillende parkeergelegenheden. Je kunt parkeren op de grote parkeerplaats van het strand van Hoek van Holland, aan de Koningin Emmaboulevard of langs de Strandboulevard.
- Openbaar vervoer: Om met het OV bij het strand van Hoek van Holland te komen, pak je de Hoekse Lijn van Schiedam/Rotterdam naar station Hoek van Holland Haven. Vanaf hier kun je lopen naar het startpunt.
- Horeca: De route komt langs verschillende horecagelegenheden waar je terecht kunt voor wat eten en drinken.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Raïssa de Bruijn (1990).
Raïssa is woonachtig in Vlaardingen. In haar dagelijks leven werkt ze als juf op een basisschool en in haar vrije tijd ontdekt Raïssa graag nieuwe plekjes. Zowel in binnen- als buitenland, met een kleine voorkeur voor Spanje. Ze schrijft erover op haar eigen website.