Varosha – van voormalig paradijs naar spookstad

De wijk Varosha (gelegen in de stad Famagusta) was zo’n 40 jaar geleden een drukke badplaats door de drie perfecte factoren: wit zandstrand, turquoise zee en 300 dagen in het jaar zon. Het had een historisch centrum met culturele plekken en een groot uitgaansleven, waardoor hier ook filmsterren als Brigitte Bardot en Paul Newman verbleven. Maar op dit moment is de wijk en het strand onbewoond, vervallen en griezelig. Om de wijk heen staat een groot hek met prikkeldraad en bordjes met daarop ‘verboden zone, ‘geen foto/video’ en ‘niemandsland’. Niet voor niets heeft Varosha dan ook de bijnaam ‘Spookstad’.

varosha cyprus famagusta spookstad 3

Varosha: lege hotels, lege stranden

Tijdens de invasie van 1974 door de Turken werd de grote badplaats Varosha verlaten. Alle bewoners (zo’n 15.000 in totaal) dachten dat ze binnen een week wel weer terug mochten keren, maar helaas, ruim veertig jaar later is het nog steeds onbewoond. Het Turkse leger bewaakt nog steeds deze spookstad, en laat niemand naar binnen. De hoteleigenaren zien van een afstand hun eigendommen steeds meer vervallen. De gebouwen staan op instorten. Maar niemand die erbij mag.
varosha cyprus famagusta spookstad Tijdens een bezoek aan Noord-Cyprus is spookstad Varosha één van de meest bizarre ‘uitstapjes’ om te maken. Wanneer je de spookstad gaat bezoeken, kun je het beste rijden naar ‘Palm Beach’. Vanuit dit hotel loop je zo het strand op, en is het mogelijk om een gedeelte van dichtbij te zien.

varosha cyprus famagusta spookstad

varosha cyprus famagusta spookstad

Overal militair gebied op Noord-Cyprus

Tijdens je verblijf in Noord-Cyprus zal het je sowieso niet ontgaan: de militaire gebieden van het Turkse leger op het eiland. Wanneer je met de auto over het eiland rijdt zie je langs de kant veel bewaakte kazernes, militaire oefenplekken en gebied dat is afgezet met prikkeldraad en aangegeven als ‘verboden zone’. De eerste keer voelt het wellicht wat akelig, maar na een dag of twee raak je er zelfs aan gewend. Zolang je geen rare dingen doet en het gewoon aan je voorbij laat gaan, is er niets aan de hand.

De VN-bufferzone

Tussen Zuid- en Noord-Cyprus is er ook een VN-bufferzone, deze scheidt het eiland, inclusief de hoofdstad Nicosia. Op sommige plekken is dit maar een paar meter, zoals in de hoofdstad, maar soms ook enkele kilometers. Dit is dus letterlijk niemandsland. Bizar en pijnlijk om van dichtbij nog zo goed te ervaren wat er in 1974 is gebeurd op dit eiland.

varosha spookstad

Heb je onze volledige reisvideo van Noord-Cyprus al gezien?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Varosha, Noord-Cyprus
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!