‘Der is geen mooier plekkie, als Utereg m’n stad, als Utereg m’n stad.’ Zo luidt het onofficiële volkslied van Utrecht, de stad waar ik in mijn studententijd verliefd op werd en nog altijd met veel plezier woon. Ik durf inmiddels ook wel te zeggen dat ik een echte local ben. En wie beter om je de mooiste plekjes van de stad te laten zien dan een local? Ik neem je graag mee door en rondom het centrum van Utrecht voor een heerlijke stadswandeling (7 km) langs historische plekken, oases van rust, door het groen en langs de leukste koffietentjes en cafés!
Meteen de wandelroute zien? Onderaan de pagina vind je de route.
De rustige kant van Utrecht Centraal
De wandeling start op Utrecht Centraal. Loop vanaf daar niet richting Hoog Catharijne, maar verlaat het station aan de Jaarbeurskant. Door twee keer linksaf te gaan, beland je op de Merwedebrug, een loop- en fietsbrug over het spoor. Met aan de ene kant een mooi uitzicht over het moderne station en het glimmende Rabobankgebouw (de Verrekijker) en aan de andere kant de karakteristieke Inktpot en in de verte de Dom.
De Inktpot, het hoofdkantoor van ProRail, is het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Een opvallend gebouw ook, dankzij het kunstwerk in de vorm van een UFO die op het dak gecrasht lijkt. Kleine fun fact: de Inktpot huist een grote kolonie beschermde vleermuizen!
Tot rust komen in het centrum
Loop vanaf de brug richting het historische centrum. Steek de Singel over en ontsnap gelijk aan de drukte door de Pandhof Sinte Marie aan je rechterhand te betreden. Dat dit een overblijfsel van de 11e-eeuwse Mariakerk is, ontdek je door naar de grond te kijken. De grote, stervormige donkere stenen laten zien waar de zuilen van de kerk ooit stonden. De originele kloostergang rond de binnenplaats is als enige bewaard gebleven en is hier nog te bewonderen.
Als Utrechtse Harry Potter in de Domtuin
Verlaat aan de andere kant de tuin en loop over de Mariaplaats richting de Dom. Loop onder de Dom door naar een van mijn favoriete plekjes in de stad: de Pandhof van de Dom. Dit is echt een verstopte oase van rust midden in de drukke stad. Lopend door de 15e-eeuwse kruisgang voelt het net alsof je in een Harry Potter film stapt.
De tuin is best druk bezocht, maar wat veel mensen niet doen is de tuin via de achterkant verlaten. Zo kom je op het rustige ‘Achter de Dom’, een stukje binnenstad zonder drukte. Op de grond is met een bronzen strook aangegeven waar vroeger de muur van het Romeinse Castellum (oftewel fort) stond, en waarvan de restanten hier nog onder de grond liggen.
Loop rechts richting de Nieuwegracht; een stuk rustiger dan de toeristische Oudegracht maar minstens net zo mooi.
TIP | Heb je al zin in een kop koffie en een gebakje? Ga dan eerst linksaf langs KLUTS. Mijn aanraders: de lemon poppy cake of de kardemom bol!
De groene Singel en Maliebaan
Loop langs de Nieuwegracht richting de Singel. Aan het einde van de straat ga je linksaf, langs museum en sterrenwacht Sonnenborgh. De sterrenwacht is gebouwd op het bastion Sonnenborgh, een van de best bewaarde bastions in Europa. In 1552 gebouwd in opdracht van Karel V om de stad te verdedigen. Eeuwen later, in 1854, richtte hoogleraar Buys Ballot hier het KNMI op. Zeker een bezoekje waard als je meer wil leren over de rijke geschiedenis, sterrenkunde en weerkunde.
Wandel langs de Singel en over de Maliebaan. Loop je over de mooie bomenlaan? Dan loop je nu op het eerste fietspad van Nederland! Ga aan het einde van de Maliebaan naar links en stop voor een goede flat white bij Cornelis aan de Maliestraat. Naast een café en winkel is Cornelis trouwens ook een één-kamer-hotel. Hier ben je dus altijd verzekerd van de mooiste kamer die ze hebben ;-).
Academische geschiedenis in Wittevrouwen
Steek de Biltstraat over en loop de wijk Wittevrouwen in. Aan de Veeartsenijstraat vind je verschillende panden die stammen uit de periode van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht die op deze locatie plaatsvond. Zo loop je eerst langs de Paardenkathedraal; vroeger de manege van de faculteit, nu een theater. Ertegenover vroeger de paardenstallen, nu super charmante huisjes.
Behalve de Paardenkathedraal zijn onder andere de Snijzaal, het Anatomiegebouw (verderop op de route) en de Kliniek voor kleine huisdieren bewaard gebleven. En ben je toe aan een pauze? Dan kun je heerlijk lunchen of dineren bij Goesting, gevestigd in de oude hondenstallen.
Loop iets verder door voor het lekkerste ijs in Utrecht, bij Roberto Gelato. Het kan druk worden hier, maar je hoeft gelukkig nooit echt lang te wachten.
Anatomiegebouw
Ga een klein stukje terug en ga de Hoefsmederijstraat in om via een charmant kruip-door-sluip-door paadje bij het Anatomiegebouw uit te komen. De naam doet het al vermoeden, hier bevond zich de snijzaal van de Diergeneeskunde faculteit. Het imposante gebouw werd in 1918 ontworpen door Joseph Crouwel, ook wel bekend van het postkantoor aan de Neude. Het gebouw in Amsterdamse Schoolstijl wordt tegenwoordig weer gebruikt voor scholing en huist een aantal prachtige appartementen.
Stadsnatuur: het Griftpark
Loop via de Bollenhofsestraat richting het Griftpark. Kruis het park via de korte weg zoals ik deed, of maak een extra rondje door het groen. Net naast het park vind je Karibu, waar de lekkere hapjes en drankjes even kleurrijk zijn als het mooie interieur. Ga voor een huisgemaakte limonade of kombucha en een van de heerlijke brunchgerechten.
Verlaat Karibu en loop weer richting de Singel. Hier zie je achter de hoge muur net een stukje van de oude gevangenis. Tot 2014 zaten hier nog gedetineerden die tot 1952 niet eens tegen elkaar mochten praten! Tegenwoordig is het geen gevangenis meer, maar een evenementenlocatie met een zichtbaar bijzonder verleden.
Langs de Singel loop je tegen de Oudegracht aan. Stop zeker even bij het Muzieklokaal aan je rechterhand. Hier kun je, zoals de naam doet vermoeden, genieten van prachtige (live) muziek, maar ook gewoon van een goed glas wijn. Als je met mooi weer een van de tafeltjes op het terras weet te bemachtigen, kijk je heerlijk weg over het water.
Volkse Wijk-C
Het laatste deel van de wandeling is aangebroken, maar je pakt hier nog mooi de volksbuurt Wijk-C mee. Aan het Jacobskerkhof vind je het recent vernieuwde Volksbuurtmuseum, waar je met een handige audiotour meer te weten komt over het Utrechtse leven van vroeger en nu. Dit museum verbaasde me met mooie inhoudelijke verhalen en diversiteit. Echt een aanrader!
Neem plaats aan een van de picknicktafels in de Korte Koestraat en sluit je wandeling af met een goed bord pasta van de Spaghetteria. Vanaf hier loop je zo, onder het glazen bollendak door, het station weer in.
TIP | Aan het Vredenburg zitten nog meer lekkere restaurantjes, mocht pasta niet helemaal jouw ding zijn. Kies bijvoorbeeld voor Indiaas, Mexicaans of Aziatisch.
Hopelijk heb je genoten van al het moois wat Utrecht te bieden heeft, en ben ik er een beetje in geslaagd om eens een andere, rustigere kant van de stad te belichten! Er zijn nog zó veel meer mooie plekken in Utrecht, dat ik denk dat er maar een vervolg moet komen… 🙂
De route
Hieronder vind je de route. De letters geven de bezienswaardigheden in het artikel aan. Je kunt de route hier openen in Google Maps.
Praktische informatie
- De wandelroute is zo’n 7 km lang en duurt ongeveer 2 uur (zonder stops).
- De wandeling begint en eindigt op station Utrecht Centraal.
- Met een museumkaart krijg je gratis toegang tot de musea aan deze route.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Romée de Jong (1996).
Romée werkt als zelfstandig communicatieadviseur, fotograaf en grafisch ontwerper en woont in Utrecht. Ze gaat graag op reis, met als favorieten Mexico en Australië, maar gaat ook regelmatig in Nederland op pad. Op de wielrenfiets of wandelend, en dan het liefst met een camera in de hand. Op Instagram deelt ze haar mooiste plaatjes.