Reiservaring Iran: onze eerste indruk

iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Het thuisfront vond het allemaal maar eng, zo’n reis naar Iran. We hebben veel geschrokken gezichten gezien toen we vertelden dat we een maand door dit land gingen reizen. Wij met z’n tweeën, geen georganiseerde groepsreis. Wel met twee grote backpacks vol apparatuur, Google Maps en een Iraanse simkaart. Uiteraard vlogen alle (die hadden we ook wel verwacht) opmerkingen als: “IRAN?! Maar dat is hartstikke onveilig” ons om de oren. En speciaal voor jullie hier een sfeerimpressie van datgene dat je vooral níet had verwacht van Iran!

We zijn nu op de helft van onze reis door Iran en we moeten eerlijk zeggen dat Iran ons ook heel erg heeft laten verbazen. In de positieve zin van het woord. Uiteraard wisten we al wel dat het een veilig land was, anders zouden we er natuurlijk nooit heen gaan. Maar iedere dag worden we weer opnieuw verbaasd door de gastvrijheid, de prachtige cultuur en mooie gebouwen die we tegenkomen. Mocht je verliefd kunnen zijn op een land, dan zijn we nu smoorverliefd op Iran. En wel hierom:

Nederland, het land van de prachtige bloemen

Eindelijk een land waar wij, Nederlanders, níet bekend staan om drugs. Want waar je in zo goed als alle andere landen hoort: “Oh, Holland, you smoke weed everyday”, geven letterlijk alle mensen in Iran antwoord met: “Oh Holland, you have beautiful flowers!”

Uiteraard de prachtige gebouwen, bazaars en de vele moskeeën die je in heel Iran tegenkomt. Gek genoeg verveelt het je nooit en lukt het ons om uren rond te lopen in een bazaar. Hoewel Iran ook vele moderne winkelcentra heeft, vinden de meeste locals het bezoeken van de bazaar zelf ook nog steeds het leukste om te doen.

iran gastvrij reizeniran gastvrij reizen

Wat zijn ze lief!

Overal op straat worden we spontaan aangesproken met de woorden: “Welcome to Iran”, inclusief lieve glimlach. Sommige locals spreken maar amper Engels en vinden het heel spannend om op ons af te stappen. Vaak starten ze daarna nog een klein gesprekje, dat ze van te voren misschien wel 10 keer in hun hoofd geoefend hebben. Met een zenuwachtig lachje en enthousiaste zwaai wordt zo’n gesprek vaak met een selfie afgesloten.

iran gastvrij reizen

Een geschenk van God
Iraniërs zien ons, reizigers, als een ‘Geschenk van God’ en zien het als hun taak om ons welkom te doen voelen in hun land. Zo krijg je – naast de vele spontane gesprekken – zonder enige aarzeling een bakje nootjes of chocola van locals in je handen geduwd. Weigeren is geen optie. Gek genoeg zoek je in (bijvoorbeeld) Thailand hier meteen iets achter; mensen op straat die je iets aanbieden. Maar hier geven de locals je gerust een lift, waarbij ze zelf een uur voor moeten omrijden en willen hier helemaal niets voor. Ze vinden het namelijk geweldig dat wij in hun land zijn.

iran gastvrij reizenEr zijn hier veel winkels en restaurants die er ontzettend ‘Westers hip’ uitzien, zonder dat ze dat zelf door hebben. Mocht je deze restaurants in Nederland neerzetten, dan zouden deze meteen vol zitten met hipsters. Gelukkig hebben we op deze plekken nog geen groepen Chinese toeristen met fotocamera gespot. We hopen dat dat nog even zo blijft…

iran gastvrij reizeniran gastvrij reizen

iran gastvrij reizen

Handige laatste Iran tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Iran, installeer dan de gratis Iran reisgids. Zo is dit Iran artikel onderdeel van deze Iran reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Iran tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Iran

Onderdeel van de Iran Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Iran. Gratis.

Met de Iran reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Iran bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Iran Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Iran: onze eerste indruk
Author Rating
51star1star1star1star1star

8 reacties

    1. Leuk Mitu! Dank!
      Als vegetariër heb je het in Iran overigens wel wat pittig af en toe. Nu zijn we zelf wel vleeseters, maar wel met mate. In Iran maken ze dan weer heerlijke gerechten met aubergine. Al begint na een maandje heel veel “egg plant”, ook dat af en toe iets te veel te worden.
      Hoe dan ook, als vegetariër in Iran, adviseer ik een aubergine allergie te onderdrukken 🙂

    1. Bedankt! Ons eigen aangepaste outfitje haha. Lange mouwen en lange broek is verplicht (voor vrouwen), mannen mogen met een T-shirt lopen. Maar je mag het wel zo hip maken als je zelf wil, hoeft niet verplicht in het zwart ofzo :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR IRAN REIZIGERS

De Iran Reisgids App

Alles over Iran, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
close-link
🇮🇷 Alles over Iran bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >