We kunnen het niet ontkennen. Een baby zeeschildpadje van amper 5 centimeter klunzig zijn eerste stappen zien zetten richting de grote wilde zee is gewoon een ontroerend mooi moment. Het beschermde strand bij Ras al Jinz in Oman is een druk bezochte broedplaats voor de groene zeeschildpad. De kans bij een bezoek aan het reservaat is bijna 100 procent dat je een zeeschildpad eieren ziet leggen en zo’n klein hummeltje richting zee ziet gaan. Een zeer unieke ervaring tijdens je reis door Oman.
Ras al Jinz
Ras Al Jinz is een vissersdorp in Ras Al Hadd, het meest oostelijke punt van het Arabische schiereiland en is een belangrijke broedplaats voor de groene zeeschildpad. Meer dan 20.000 vrouwtjes keren jaarlijks terug naar dit strand om eitjes te leggen. De schildpadden leggen het hele jaar door eitjes op het strand, in vergelijking met andere gebieden is hier dus geen broedseizoen. Daarmee is Ras al Jinz een van de belangrijkste broedplekken ter wereld. De bedreigde zeeschildpadden worden in dit gebied dan ook goed beschermd door de overheid. De enige manier om in aanraking te komen met deze bijzondere zeeschildpad is dan ook door deel te nemen aan een tour mét deskundige gids.
Schildpadden in Oman
De groene zeeschildpad
In totaal bestaan er zeven soorten zeeschildpadden, waar de groene zeeschildpad (ook wel de soepschildpad genoemd) de grootste van de groep is. De schild van de groene zeeschildpad is bijna een meter en deze grote vriend weegt gemiddeld zo’n 150 kilo.
De schildpad is een zeldzame diersoort en wordt dan ook goed beschermd. Van alle zeeschildpadden heeft de groene zeeschildpad wel de grootste verspreiding. In meer dan 140 landen komt de zeeschildpad voor. Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 2 miljoen groene zeeschildpadden. Dat betekent echter niet dat het ook overal dagelijks mogelijk is de zeeschildpad te zien. Zeker het broedproces van zo dichtbij meemaken is zeer uitzonderlijk. Oman is een van de belangrijkste afzetplaatsen, waar een globale schatting is gemaakt van 6000 tot 20.000 schildpadden.
De schildpadden op het strand
Het vrouwtje klimt vaak ’s nachts aan land – op het strand – om een nestje te graven waar de eieren in worden gedeponeerd. In totaal duurt dit ongeveer twee uur. Nadat alle eieren zijn gelegd gooit ze met haar achterpoten het nestje weer dicht en keer vervolgens terug naar de zee. Klus geklaard. Het vrouwtje (mama schildpad) zal dus nooit haar baby’s zien. Het nestje wordt dichtgemaakt om te voorkomen dat roofdieren de eieren afpakken. De eieren die worden gelegd zijn gemiddeld 4 centimeter in doorsnede en wit van kleur. De broedperiode duurt ongeveer 65 dagen.
Wanneer de baby zeeschildpadden uitkomen, graven ze zich een weg naar boven en ‘huppelen’ ze richting de zee. De grote golven in combinatie met zo’n klein babyschildpadje is bijna gruwelijk om te zien, maar eenmaal in het water komt het helemaal goed. De schildpadjes zijn bij geboorte niet groter dan vijf centimeter en wegen gemiddeld 25 gram.
Leuk feitje: bij een temperatuur van 29 graden of hoger worden alleen vrouwtjes gemaakt. Bij een lagere temperatuur ontstaan er ook mannetjes en hoe kouder de temperatuur hoe meer mannetjes. Het geslacht van de baby wordt dus niet genetisch bepaald.
Overnachten bij het Ras al Jinz reservaat
Bij het reservaat heb je ook de mogelijkheid om te overnachten. Met name door de avond- en nachtexcursie naar de zeeschildpadden is dit verreweg de meest praktische optie. Het is ook mogelijk om te overnachten op een andere plek, maar dan moet je dus ’s avonds en ’s nachts de auto in richting het reservaat. De accommodatie bij Ras al Jinz is erg goed. Het beschikt over normale kamers in het complex, maar ook over een aantal luxe tenten. Deze tenten zijn uitgerust met een douche en toilet. In het restaurant van het complex is er een uitgebreid buffet, zowel ’s avonds als ’s ochtends.
Zorg er wel voor dat je op tijd bent met reserveren, want er is maar beperkte ruimte. Je hebt aan één overnachting genoeg. Zorg dat je in de middag aankomt, zo heb je alle tijd om in te checken en het museum te bezoeken. In het complex vind je een museum met meer informatie over alle soorten zeeschildpadden. Een leuke start om alvast meer te weten over de schildpadden die je later op de dag gaat ontmoeten. ’s Avonds dineer je in het restaurant van het reservaat en start aansluitend de avondwandeling met gids. Het is niet mogelijk om op eigen houtje naar de zeeschildpadden te gaan, dus ga je samen met een groep en gids richting het strand. Bovendien is het er ook donker op dat moment. Je ziet de grote zeeschildpadden eieren leggen in het strand. ’s Nachts start het tweede bezoek aan de zeeschildpadden, rond 05.00 uur. Je wandelt samen met de gids richting het strand en ziet de grote schildpadden en de baby’s richting zee gaan gedurende zonsopgang. Na dit tweede bezoek staat het ontbijtbuffet klaar en is de hele excursie afgerond.
Bekijk hier de accommodaties bij Ras al Jinz.
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: