Oman is het land van de dadels en de wierook, maar heeft ook het aller duurste parfum ter wereld. Hier lees je meer wetenswaardigheden van het land en geven we ook een paar handige tips tijdens je verblijf. Een ouderwetse lijst met ‘wist je datjes’. Hoe je het ook wil noemen, handig is het zeker om even door te nemen alvorens je de reis naar het prachtige Oman maakt.
Oman tips
Dol op de supermarkten van Oman
In Muscat, Sur en Nizwa heb je een aantal grote supermarkten. De LuLu Hypermarket is echt de allerbeste en fijnste supermarkt. Deze vind je op een aantal plekken in Oman. De meeste supermarkten hebben een versafdeling waar je heerlijke hummus en salades kunt halen. De LuLu Hypermarket heeft ook warme afhaalgerechten, waar je zelfs lasagne, pizza en friet kunt afhalen.
Spotgoedkoop het fort in
De entreeprijzen voor forten, kastelen en andere bezienswaardigheden zijn spotgoedkoop. Zeker als je het vergelijkt met andere landen. Voor een bezoek aan een fort in Oman betaal je ongeveer 1 euro per persoon. Daarnaast zijn de mooie wandelingen als de Balcony Walk en de hikes door wadi’s allemaal gratis.
Stay cool
Probeer zoveel mogelijk ‘s ochtends te ondernemen vanwege de warmte. Het is ‘s ochtends een stuk koeler en bovendien heb je dan de rest van de dag de tijd om lekker te relaxen bij het zwembad van je hotel.
Duizend sterren resort
Waarschijnlijk totaal overbodig, maar zeker het vermelden waard: Oman is bij uitstek geschikt om te wildkamperen. In Oman is het namelijk overal mogelijk je tentje weg te zetten. De verschillende wadi’s en stranden lenen zich hier uitstekend voor.
Een weekje zonder?
Alcohol is lastig te verkrijgen in Oman, een alcoholvrije reis is dan ook de beste optie. Kan je niet zonder een glaasje alcohol? In hotels is alcohol wel te verkrijgen, maar is dit uiteraard wel aan de prijzige kant. Verder vind je op het vliegveld een taxfree shop, waar je het beste alcohol kunt aanschaffen.
VOC de Amstelveen
Bekijk voor je vertrekt (of tijdens je reis met een VPN) de documentaire ‘Expeditie Oman’, over het VOC schip de Amstelveen. Het schip kwam in 1763 Javaans suiker brengen in Oman, maar is net voor de kust vergaan. Naast de documentaire heb je hier ook een boek van, genaamd Schipbreuk Oman, welke we je ook kunnen aanraden. Meer boekentips voor Oman vind je hier.
Je bent hier veilig
Het ‘Travel & Tourism Competitiveness Report 2017’ heeft Oman op plek 4 gezet van meet veilige reisbestemming van de wereld. In vergelijking, Nederland staat in deze ranking op plek 19. Uit eigen ervaring kunnen we dan ook melden dat Oman super veilig voelt en de gastvrijheid groot is.
Oman kleurt wit
Ongeveer 95% van de mannelijke Omani’s loopt in de typerende witte gewaden. Deze witte jurk wordt een dishdasha genoemd. In 9 van de 10 gevallen is de disdasha wit, maar sommige mannen lopen ook in bruin of lila kleuren. In de hitte van de woestijn is zo’n disdasha een heerlijk luchtig kleed. Hierbij wordt de muzzar gedragen, een soort tulband, en beschermt het hoofd tegen de hitte. Tijdens formele gelegenheden dragen de mannen ook een dolk en/of stok (assa genoemd), een belangrijk symbool van mannelijke elegantie.
Gezond en lekker: de dadel
Oman is het land van de dadels, de vele ‘palmbomen’ die je onderweg ziet zijn dan ook dadelpalmbomen. Er bestaan meer dan 40 verschillende dadelpalmsoorten. Je krijgt bij een kopje koffie vaak een bakje dadels in plaats van een (in Nederland gebruikelijk) koekje. Er zijn verschillende soorten dadels. In de souq van Nizwa is het mogelijk de verschillende soorten dadels te proeven.
(Not my) cup of coffee
Dat kopje koffie (qahwa) smaakt overigens ook heel anders dan je gewend bent. Het is een typische Arabische koffie en je moet er zeker even aan wennen. Het aanbieden van een kopje koffie is een teken van gastvrijheid. Neem zo’n kopje koffie dan ook zeker aan voor de leukste gesprekken. In kleine kopjes wordt de koffie ingeschonken en er wordt bijgeschonken totdat je het kopje van links naar rechts schudt. Dat is voor de Omani’s een teken dat je genoeg hebt.
Geurende hars
Al eeuwenlang heeft het zuiden van Oman een belangrijk handelsproduct, het goud van de oudheid, wierook. De wierookroute in het zuiden van Oman staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het mag wat kosten
In 1983 gaf sultan Qaboos de opdracht aan de Franse parfumeur Guy Robert om de kostbaarste parfum ter wereld te creëren. Uiteraard werd een van de hoofdbestanddelen de kostbare wierook van de wierookbomen in het zuiden van Oman. De naam van dit kostbare goedje is Amouage en de fabriek hiervan kan worden bezocht in de hoofdstad Muscat.
Een bijzondere boot
De traditionele dhows, welke je voornamelijk ziet liggen rondom het plaatsje Sur, zijn met name zo bekend door de unieke bouwwijze. Het zijn traditionele Arabische zeilschepen gemaakt van teakhout, ingevoerd uit het Oosten. Ze verschepen zware vracht voor een relatief kleine boot. Leuk detail: het typische dhow zeil zie je ook terug in het ontwerp van het peperdure hotel in Dubai, Burj al Arab, het duurste hotel ter wereld.
Nog een stukje Oman
Het schiereiland Musandam is een exclave van Oman en is gescheiden van de rest van het land door de VAE. Vanwege de vele fjorden wordt Musandam ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Musandam is goed toegankelijk voor toeristen en wordt vaak bezocht.
In 30 minuten door Oman
Uiteraard hebben we als afsluitende tip nog een – wat ons betreft – verplichte kijktip: de Oman documentaire. Onze reis in 30 minuten door Oman, waarbij we zowel het noorden als het zuiden van Oman bezoeken. Kijk mee en vind nog veel meer informatie op onze startpagina van Oman.
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: