Een reis door Oman betekent een reis langs groene wadi’s, mooie souqs en uiteraard eindeloze woestijngebieden. Ieder land heeft een andere cultuur met eigen gewoontes en regels, zo ook Oman. Een goede Oman voorbereiding is dan ook essentieel. Lees hier voor je vertrekt de praktische zaken, handige tips en achtergrondinformatie.
Oman voorbereiding
Vaccinaties Oman
De aanbevolen vaccinaties voor Oman zijn: DTP en Hepatitis A. Neem voor de zekerheid ook altijd ORS zakjes, diarreeremmers en Deet mee.
Visum voor Oman
Een visum voor Oman is vereist, dit geldt voor zowel Nederlandse als Belgische reizigers. Sinds 21 maart 2018 dien je in het bezit te zijn van een e-visum. Er worden geen visums meer verstrekt op de luchthaven zelf.
Dit online visum regel je heel gemakkelijk online. Hoe dit in zijn werk gaat, dat lees je hier: visum Oman.
Stopcontact Oman
In Oman heb je een wereldstekker nodig. De netspanning in Oman is 240 V en de frequentie is 50 Hz. De netspanning is ongeveer hetzelfde als in Nederland (230 V), dus je kan jouw elektrische apparaten allemaal gebruiken in Oman.
Universele reisadapter
Taal, geld en tijdsverschil
Arabisch is de nationale taal in Oman. De meeste mensen in Oman spreken ook goed Engels. De bewegwijzering is zowel in het Arabisch als in het Engels. Gebruik de volgende Arabische woorden sowieso tijdens je reis, dat wordt heel erg gewaardeerd:
- Hallo: marhaba of salam
- Bedankt: shurkan
- Sorry: assif
- Tot ziens: massalama
- Ja: naam, aiwa
- Nee: la
En ook handig om onderstaande cijfers te onthouden:
1 – wahid
2 – itneen/tinteen
3 – talata
4 – arba
5 – khamsa
6 – sitta
7 – saba
8 – tamanya
9 – tisa
10 – ashara
100 – mia
1000 – alf
De munteenheid van Oman is de Omaanse rial (OMR). De koers kan wat veranderen, maar over het algemeen staat 1 Omaanse rial voor 2,2 euro. 1 Omaanse rial is 1000 baisa. Zo heb je ook munten van 5, 10, 25 en 50 baisa. Papiergeld is te krijgen in briefjes van 100, 200 en 500 baisa en 1, 5, 10, 20 en 50 rial. In de meeste restaurants en hotels is het mogelijk om met je creditcard te betalen. Buiten de hotels en restaurants is het meest gebruikelijk om contant te betalen. Bij bijna alle banken is het dan ook mogelijk om contant geld op te nemen met je pinpas. Fooien zijn niet verplicht, maar er wordt vaak wel op gerekend.
Het tijdsverschil met Nederland is 2 uur later in de zomertijd. Wanneer het in Nederland 12:00 uur is, is het in Oman 14:00 uur. In de wintertijd is het tijdsverschil 3 uur.
Kleding in Oman
Oman wordt over het algemeen beschouwd als een zorgeloos land met weinig verplichte regels voor toeristen, maar zoals elk Arabisch land, zijn er nog steeds bepaalde culturele normen waar je op moet letten. Kleed je dan ook altijd netjes en bedekt. Schouders, hals en knieën moeten bedekt zijn, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Zorg dan ook voor luchtige wijde broeken en blouses, de ideale kledingitems voor deze reis. Het is niet verplicht om als vrouw een hoofddoek te dragen. Neem voor de zekerheid wel altijd een hoofddoek/sjaal mee, mocht je bijvoorbeeld een moskee binnengaan. Hier kan je overigens wel vaak een hoofddoek lenen.
Drinkwater
Het is niet aan te raden om kraanwater te drinken in Oman. Op iedere hoek van de straat vind je gelukkig wel een winkeltje waar je voor een paar cent grote flessen mineraalwater haalt. Heb je een huurauto? Zorg dan dat je altijd een aantal flessen water standaard in de auto hebt liggen.
Eten & drinken in Oman
Oman heeft een gevarieerde keuken met veel invloed uit het Midden-Oosten. De basis ingrediënten in Oman zijn rijst, kip, vis, lamsvlees en dadels. De meeste gerechten bevatten meestal een rijke mix van kruiden. Daarnaast wordt er ook veel fruit gegeten in Oman. Picknicken is bij de locals erg populair, voornamelijk in het weekend en op feestdagen.
Alcohol wordt alleen geserveerd in de wat duurdere hotels en restaurants en is bovendien ook erg prijzig. Rijden onder invloed van alcohol wordt bovendien zwaar bestraft, er is een zerotolerancebeleid.
Beste reistijd Oman
De beste maanden om te reizen in Oman zijn de maanden november tot en met maart. Een compleet overzicht, inclusief weerkaart, bekijk je hier.
Reizen tijdens de ramadan
Het is tijdens de ramadan uiteraard gewoon mogelijk om te reizen door Oman. Toch raden wij deze reistijd altijd ten zeerste af. Voornamelijk overdag is alles gesloten.
Is Oman veilig?
Ja, Oman is een stabiel land waar een positief reisadvies geldt. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor vertrek het actuele reisadvies van Oman te bekijken.
Intimiteit en omgangsregels
Belangrijk is het om te weten hoe je je respectvol dient te gedragen in het openbaar. Zo is zichtbare intimiteit niet acceptabel, zoals elkaar kussen, knuffelen of elkaar opgepast aanraken. Ook hand in hand lopen is zeer ongebruikelijk. Let er dus op dat je in het openbaar niet te intiem bent. Daarentegen zal het je verbazen dat het bij de lokalen wel weer heel gebruikelijk is dat twee mannen of twee vrouwen elkaars handen vasthouden. Dit is sociaal geaccepteerd en een teken van vriendschap.
Verder is het belangrijk om te onthouden dat de linkerhand beschouwd wordt als onrein. Alles gebeurd dan ook met de rechterhand: handen schudden, iets aannemen en ook eten doe je met je rechterhand.
Bevolking en religie in Oman
Oman is een van de dunst bevolkte landen ter wereld, met gemiddeld 9 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland telt 408 inwoners per vierkante kilometer (2018). In totaal wonen in Oman zo’n 3,4 miljoen mensen. In de kustvlakte met de Golf van Oman in Muscat en Al Batinah woont ongeveer de helft van alle inwoners. De bevolking in Oman bestaat voornamelijk uit Arabieren, welke in stammen zijn georganiseerd. De meeste Omani’s stammen af van de zogenoemde Azd en de Nizary. De Azd komen uit Jemen en de Nizary uit Saoedi-Arabië. Naast de Arabieren vind je nog meer bevolkingsgroepen in Oman. Zo heb je de Zanzibari’s, nakomelingen van Omani’s die vroeger naar Zanzibar trokken. Daarnaast vind je in Oman ook gastarbeiders, voornamelijk uit Pakistan, India en Bangladesh. Door de belangrijke olie-industrie in Oman vind je ook heel wat Europeanen, vooral Britten, maar ook Nederlanders die hier wonen en een hoogwaardige functie bekleden.
Met zo’n 75% van de bevolking is het ibadisme de overheersende islam stroming in Oman. Daarnaast is 24% van de bevolking aanhanger van het soennisme en dan is er nog een zeer kleine minderheid aanhangers van het sjiisme.
Gratis Oman Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je Oman reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres:
4 reacties
Hee!
Is het voor mannen verplicht om lange broeken te dragen? Of zijn korte broeken ook prima, mits ze over je knie vallen?
En wat als je een korte broek tot boven je knie draagt, hoe reageren ze daarop?
Ha Patrick,
Een korte broek is prima, zolang je je maar netjes kleedt (lange broek) wanneer je bijvoorbeeld een moskee in gaat. Dat spreekt natuurlijk voor zich.
Heel kort zouden we niet aanraden, maar een korte broek over de knie is voor mannelijke toeristen niet heel raar. Ik (Godfried) heb ook veelal een korte broek gedragen. Zeker op de toeristische plekken is dit prima.
Hartelijke groet,
Godfried
Hallo! Ik vroeg me af hoe jullie het regelden qua simkaarten enzo? Hebben jullie daar verwisselt op de airport?
Vriendelijke groetjes,
Justine uit België
Hi Justine. Inderdaad, eenmaal aangekomen schaf je je simkaart aan, haal je je (Belgische) simkaart uit je telefoon, stopt de Omani simkaart erin en bewaar je de Belgische simkaart voor als je weer naar huis gaat!