Noord-Cyprus is de minst toeristische helft van het eiland Cyprus. De meeste toeristen reizen naar Zuid-Cyprus, het Griekse deel van het eiland. Noord-Cyprus heet sinds 1983 officieel “Turkse Republiek van Noord-Cyprus”, maar alleen Turkije erkent deze republiek ook daadwerkelijk. Volgens de rest van de wereld is het bezet gebied. Het staat dan ook vaak op de agenda van de Europese Unie. Dit klinkt misschien niet meteen als een enorme trekpleister om op vakantie te gaan, maar de Noord Cyprioten staan de toeristen met open armen op te wachten, en het reisadvies voor Noord-Cyprus is volledig veilig.
Noord-Cyprus bezienswaardighden
Een klein stukje geschiedenis
In 1960 werd Cyprus onafhankelijk van Groot-Brittannië. Al snel mondde dit uit in een burgeroorlog tussen de inwoners van Griekse en Turkse komaf. De regering koos vervolgens de kant van de Grieken en zij stimuleerde hen tot een – zowel politieke als economische – boycot van de Turkse Cyprioten op het eiland. Veel Turks-Cyprioten moesten destijds vluchten voor het Griekse geweld. In 1974 ging Turkije over tot een invasie om de Turks-Cyprioten (die nog op het eiland waren) te beschermen. Met als gevolg: Turkije bezette het noordelijke deel van het eiland.
De oorlog om deze bezetting heen was van korte duur, en al snel kwam er een wapenstilstand. In 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus opgericht. Voor Turkije een bevrijding, voor de Grieken een bezetting. Tot de dag van vandaag bestaat het eiland nog steeds uit twee delen, met de Turks-Cyprioten in Noord-Cyprus en de Grieks-Cyprioten in het zuiden.
Bezoek deze plekken tijdens je rondreis in Noord-Cyprus
Kyrenia
De bekendste badplaats van Noord-Cyprus is Kyrenia. De meeste hotels en appartementen liggen dan ook rondom deze plaats. In de oude haven vind je kleine vissersbootjes, luxe jachten, restaurants en winkeltjes (bekijk hier in 360👓). Het Kyrenia Shipwreck Museum ligt naast de haven, en dit museum heeft een van de oudste intacte scheepswrakken ter wereld. Rondom Kyrenia vind je ook een aantal goudkleurige zandstranden.
St. Hilarion kasteel
Op zo’n 20 minuten rijden vanaf Kyrenia ligt het St. Hilarion kasteel. De weg naar dit kasteel toe is Turks militair gebied. Je mag dan ook niet stoppen op de weg tot je bij het kasteel bent. (Check je benzine dus nog even voor je de weg op gaat). Naast het St. Hilarion kasteel liggen er nog twee kastelen op deze grote berg: het Buffavento kasteel en het Kantara kasteel. Loop helemaal naar de top, want er staat je namelijk een waanzinnig uitzicht te wachten.
Nicosia
Uiteraard kan een bezoek aan de hoofdstad niet ontbreken. En in dit geval is het ook nog eens een heel bijzonder bezoek. Ook de hoofdstad, Nicosia, is namelijk in tweeën gedeeld. Dit betekent dat je je paspoort mee moet nemen wanneer je de andere kant van de stad wil bekijken. De hoogtepunten van Nicosia lees je hier.
Varosha
De wijk Varosha is wel een heel bijzonder ‘uitstapje’ tijdens je reis in Noord-Cyprus. Varosha was vroeger een geliefde badplaats, maar tegenwoordig wordt deze badplaats omschreven als ‘Spookstad’. Op het moment dat je er bent snap je meteen waarom. De hele wijk is afgezet met hek en wordt bewaakt door het Turkse leger. Niemand is welkom in de wijk, en alle hotels aan het strand liggen er verlaten bij. Meer over de wijk (en foto’s) Varosha lees je hier.
Karpaz
Helemaal op het uiterste puntje van het eiland ligt het schiereiland Karpaz. Vanaf Kyrenia zo’n 3,5 uur rijden. Toegegeven dat het best een lange rit is, maar gelukkig is de weg ernaartoe ook de moeite waard. Eenmaal aangekomen op Karpaz word je verwend door een langgerekt strand met azuurblauwe zee, en haast niemand om je heen. (bekijk hier in 360👓) En als je geluk hebt zie je ook nog zeeschildpadden. Ook is er een grote kans dat je wilde ezels tegenkomt in dit natuurgebied (bekijk hier in 360👓).
Goed om te weten
• De zon schijnt gemiddeld 300 dagen per jaar.
• In de wintermaanden is het rond de 15-25 graden, en in de zomermaanden tussen de 25-35 graden.
• In Noord-Cyprus is het 2 uur later dan in Nederland.
• De munteenheid is de Lira. De koers op dit moment: 1 euro is ongeveer 4 Lira.
• Cyprus was tot 1960 een Britse kolonie, en de invloeden zijn nog te zien. Je rijdt namelijk links op het eiland, er zijn Britse stekkers en stopcontacten en je kan een typisch Engels ontbijt krijgen.’
• De Noord-Cyprioten spreken ontzettend goed Engels.
• Een diner is ongeveer 50% goedkoper dan in Nederland.
• Alle locals drinken het tijdens het avondeten ‘Ayran’. Het is een melk/yoghurtdrankje, en smaakt erg goed.
2 reacties
Hallo Marlou en Godfried,
Superleuk filmpje. Benieuwd naar jullie nieuwe bestemming.
Veer!
Leuk! Spoedig is onze nieuwe bestemming online! Voor nu, groeten ergens vanuit… Italië :)🙂
Liefs, Lou en God