Al meerdere artikelen heb ik geschreven over wandelroutes in mijn eigen vertrouwde omgeving. Een van mijn favoriete plekken is landgoed Velhorst. Gelegen in het coulisselandschap van de Achterhoek tussen Lochem en Almen. Met een weelde aan rododendrons, een groot bosgebied met lange lanen of kleine paadjes, landerijen, het Kienveen en de rivier de Berkel. Overal zijn bankjes te vinden om even te gaan zitten en te genieten van de natuur en de rust om je heen.
Landgoed Velhorst en het landhuis
Het landgoed is in beheer bij Natuurmonumenten en het is een van de oudste landgoederen in de Graafschap. Bossen en akkers wisselen elkaar af en bij het landhuis horen meerdere monumentale boerderijen. De huizen en boerderijen zijn herkenbaar aan de groen-rode raamluiken met een witte paneelrand. Allen worden particulier bewoond.
Agrarisch gebied
Rondom het landhuis is veel agrarische bedrijvigheid. Aangrenzend is een boomgaard, siertuin en een moestuin. Daarnaast grazen er onder andere koeien en schapen en scharrelen varkens en kippen rond. De moestuin wordt onderhouden door vrijwilligers en is iedere donderdag van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen.
Op de landerijen, in de moestuinen en boomgaard wordt gewerkt aan duurzaam beheer en een positief effect op de biodiversiteit, natuur en onze producten. Dit door middel van het produceren van eerlijk lokaal voedsel door Vrienden van Velhorst in samenwerking met Natuurmonumenten.
Wandelroutes
Over het landgoed lopen vier gemarkeerde wandelroutes tussen de 1,5 en 17,5 kilometer. Bij de parkeerplaats aan de Lageweg, ingang Velhorst 1, staat een informatiebord. Met een combinatie van de rode en blauwe route doe je nagenoeg het gehele landgoed aan en wandel je door het bosgebied, over het Kienveen en langs rivier de Berkel.
De Berkel
Aan de noordzijde van het landgoed stroomt rivier de Berkel. Wandel je vanaf de Lageweg naar de Berkel, dan wandel je langs twee hooibergen. Ook doemt er een prachtig theehuisje op aan de rand van de achtertuin van het landhuis met daarachter aan de Berkel een idyllisch wit ophaalbruggetje. Een heerlijke en prachtige plek.
Naast gastschrijver van REiSREPORT schrijf ik wandelverslagen van mijn eigen uitgestippelde Berkelwandelroutes op mijn wandelweblog.
Staringkoepel
Als je langs de Berkel de blauwe route volgt oostelijk richting de Boevinkbrug (wandelknooppunt T35/F61), is het zeker nog de moeite waard om de 1 kilometer verderop gelegen Staringkoepel te bezoeken.
De Staringkoepel is een hoge witte theekoepel gebouwd in 1850 als buitenverblijf van Constantia Staring, de dochter van dichter A.C.W. Staring. Het is ondertussen een cultuurmonument en van binnen te bezichtigen. Er is een kleine expositie over de geschiedenis van de koepel te zien. De toegang is gratis.
Volg eenvoudig het aanwijsbord weergegeven aan de overzijde van de Boevinkbrug aan de Dochterenseweg, het pad langs de andere zijde van de Berkel tot aan het trekpontje. Met dit trekpontje steek je de Berkel weer over om de koepel te bezoeken.
Naderhand neem je dezelfde route terug om de blauwe wandelroute te vervolgen die je langs een akkerrand leidt, waarna je uitkomt aan de voorzijde van het landhuis De Velhorst. Aan de akkerrand bij het landhuis zie je de scharrelvarkens in de grond wroeten en aan de achterzijde van het landhuis vind je de moestuin. Tussen de Dochterenseweg en de Lageweg ligt een rabattenbos.
Rode wandelroute
De rode wandelroute leidt je over mooie paden door de bossen van de Velhorst. Met loofbomen, naaldbomen, soms enkele heuveltjes, enkele vlaktes en heideveldjes, door rododendronlanen en over het Kienveen. Eromheen zie je enkele weilanden met grazende koeien. Deze bossen en de begroeide Lageweg die het landgoed doorkruist, geven met een doorschijnende zon een magisch beeld en gevoel. Het is er heerlijk struinen.
Kienveen
In het laag gelegen Kienveen houdt een leemlaag water vast. Tot het voorjaar staat het gebied (gedeeltelijk) onder water. Daarna bloeien er bijzondere planten. Over het natte gedeelte loopt een vlonderpad en op diverse plekken staan bankjes, soms op hoger gelegen gedeelten van waaraf je prachtige uitzichten hebt en je de rust en stilte voelt.
Tot slot
- Wil je na je wandeling iets drinken of eten? Het is goed toeven in het dichtbij gelegen dorpje Almen, bij De Hoofdige Boer.
- In Museum Staal in Almen beleef je de geschiedenis en cultuur van de Achterhoek en dichter Staring. Daarnaast zijn er wisselende thema-exposities.
- In de nabijgelegen stad Lochem is een diversiteit aan horeca en winkels te vinden.
- Wist je dat… de gemeente Lochem onlangs is uitverkoren tot ‘Wandelgemeente van het jaar 2022’.
- Landgoed Velhorst, een veelzijdig natuurgebied. Ik wandel er regelmatig en elke keer ontdek ik nieuwe paadjes of nieuwe aangezichten van het landschap en de natuur. Ik vind het betoverend, met zon en regen, vorst en sneeuw. De weelde van groen en bloemen in het voorjaar of de kleurrijke herfst. Maar ook de kale bomen laten juist de contouren van de enorme bomen en het landschap zien. De rust in haar schoonheid en de geluiden van de vele vogels. Regelmatig hoor ik Woody Woodpecker ergens hoog in een boom om me heen.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.