Plotsklaps realiseer ik me dat mijn vooringenomen mening bijgesteld moet worden. Het Hulsbeek is een park in Oldenzaal, maar het voelt meer dan prettig aan. Fantastisch zelfs. Aan alles is gedacht, de wandelaar, de fietser (mountainbiker), de strandganger maar ook kun je er paardrijden in de manege of kamperen. Een echt park, maar dan wel in een unieke Twentse omgeving.
Het Hulsbeek
Natuurlijk heb ik de kinderen weleens meegenomen naar Avatarz, het klimparadijs voor kinderen en volwassenen. En ook de ‘houten’ speeltuin met diverse uitdagingen zoals bruggetjes over het water en hanginstrumenten hebben we weleens bezocht. Maar nu ik sinds kort het ‘rondje Hulsbeek’ als vast hardlooprondje in mijn route heb, word ik iedere keer verrast door de mogelijkheden.
Historie van Het Hulsbeek
Recreatiepark Het Hulsbeek was vroeger een landgoed. Het landgoed is in eigendom geweest van de familie Gelderman, een bekende textielfabrikantenfamilie uit Oldenzaal. Landgoed Het Hulsbeek werd in 1970 aangekocht door het Recreatieschap Twente, het huidige Regio Twente, grondeigenaar van Het Hulsbeek. Met 230 hectare is Het Hulsbeek het grootste landschapspark van de regio. Hier lees je meer over de geschiedenis van Hulsbeek.
Wandelroute ‘rondje Oldenzaal’
Dit keer was de wandelroute ‘rondje Oldenzaal’ aan de beurt. Deze route is in totaliteit 36 kilometer lang, maar prima op te splitsen in een drietal wandelroutes van 13 kilometer lang. De start kan bij: Avatarz Klimbos, Hengelosestraat 230 in Deurningen. Hier lees je meer info over de route.
Het Hulsbeek is een prachtige plek om te wandelen. Vanaf Avatarz wandel je zo het heidegebied in. Midden over het ‘oude’ kerkepad van Deurningen naar Oldenzaal. Om niet veel later langs een camperplek te komen. Dicht bij de camping is een aanlegsteiger om het water in te springen. Lijkt je dat niet heerlijk ’s morgens vroeg? Aan de rand van dit gebied zijn er diverse mogelijkheden om te overnachten. Bijvoorbeeld Zorgvillapark Eureka, camperpark Hulsbeek en Buitenplaats Erve Hulsbeek.
De wandeling
Ik ben nog maar net op pad wanneer ik aan de visvijver twee jongetjes op de aanlegsteiger zie vissen. Onderweg word ik verrast door de diverse borden die de uitleg geven over de ‘markestenen’ en de Gammelkerbeek die vanaf de ‘Tankenberg’ als Stakenbeek start en vervolgens de naam Gammelkerbeek krijgt. In de steile oevers nestelt de ijsvogel, overwegend blauw en op de borst en buik een warmoranje kleur met een spitse snavel. Misschien zie je er wel eentje.
Springertuin
Een echte Springertuin. Meer dan honderd jaar geleden is deze tuin aangelegd direct naast het Hulsbeek. Een heus paradijsje, ingericht door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. De vijver die is gevuld met waterlelies en er omheen lopen allemaal ronde paden. Het lijkt net een levendig schilderij met de mooiste kleuren. Buitenplaats Erve Hulsbeek heeft een prachtig terras waar je over deze weldadige vijver kijkt.
Molens
Vroeger waren er in deze omgeving diverse watermolens. Hiervoor is een prachtig monument ingericht. De restanten van de watermolen, die nog duidelijk zichtbaar in de beekbodem aanwezig zijn, zijn toegankelijk gemaakt met een molenbrug over de beek, een molenrad van staal met een diameter van 4 meter. En een molencirkel met twaalf Bentheimerstenen, met elk een verwijzing naar een molen uit de rijke molenhistorie van Oldenzaal.
Vanaf hier gaat de weg verder over smalle paadjes en door smalle hekjes. Even later sta ik plotseling weer bij het strandje. Bij warm weer is het heerlijk om even het water in te duiken of met de voetjes in het water te gaan. Zomers liggen de strandjes van het Hulsbeek vol met jeugdigen, maar ook families met kleine kinderen vermaken zich uitermate op het strandje met speeltuintje.
Mountainbikeroute
Om het Hulsbeek loopt de 7 kilometer lange mountainbikeroute. Soms doorkruis je deze paden. Ook als hardloper zijn er prachtige paden met steile stukjes waar je een leuke trailtraining kunt doen. Overigens zijn honden niet op alle plekken welkom. Op het speciale uitlaatveldje natuurlijk wel.
Vind je 13 kilometer te lang? Dan kun je ook kiezen voor een kortere route. Diverse routes starten bij parkeerplaats 2 of 5. Zoals het 3,5 kilometer lange natuurpad, de 10 kilometer lange bomenwandelroute of bij parkeerplaats 2 het 5 kilometer lange hardloopintervalparcour.
Tips langs de route
● Meer weten over Oldenzaal? De stad van topscheidsrechter Björn Kuipers. Hier vind je ook meer fiets- en wandelroutes.
● Actief bezig? Karten op de kartbaan of een Quad adventure.
● Zomaar een fantastisch rondje Hulsbeek wandelen van 10 kilometer?
● Een linkje naar de plattegrond.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.