Is er bos in Friesland? Jazeker, en met een koninklijk tintje zelfs. Ik neem je mee op een wandeling over landgoed Oranjewoud bij Heerenveen, waar natuur en kunst elkaar ontmoeten.
Museum Belvédère
Laten we beginnen met de kunst, want de route start bij Museum Belvédère. Het moderne gebouw is ontworpen door architect Eerde Schippers en herbergt moderne kunst met een link naar het Friese Landschap. Vanuit het museumrestaurant heb je een mooi uitzicht over het Grand Canal richting het landhuis Oranjewoud.
Landhuis Oranjewoud, Oranjestein en Overtuin
Landgoed Oranjewoud is een koninklijk bos, want het landgoed is in de 17e eeuw aangelegd door Albertine Agnes van Nassau. Zij was de dochter van prins Frederik Hendrik van Oranje en kleindochter van Willem van Oranje. Zij liet een lustslot bouwen en mooie tuinen aanleggen.
Wandeling Oranjewoud
Deze wandeling voert je over fraaie eiken- en beukenlanen. Hoe meer rijen bomen, hoe voornamer de lanen; op het landgoed staan ze tot zes rijen dik. Juliana, Bernhard, Beatrix en Claus hebben allemaal onder deze beuken en eiken gewandeld.
Na 1 km zie je in de verte Landhuis Oranjewoud, omringd door een mooie tuin. Op de plaats van het huidige landgoed bevond zich in de zeventiende eeuw het zomerverblijf van prinses Albertine Agnes. Nadat verschillende adellijke families er hebben gewoond, is het nu eigendom van een stichting en een luxe vergaderlocatie.
Op de plek waar eens de rentmeesterswoning van het stadhouderlijk lusthof zich bevond, liet de Leeuwarder koopman Pieter Cats in 1820 een neoclassicistische buitenplaats bouwen, Landgoed Oranjestein. Op zondagen tussen mei en oktober (12.30-17.00 uur) is de tuin opengesteld en is de Orangerie een theeschenkerij.
Overtuin is een klein park aangelegd in de 19e eeuw in de Engelse landschapsstijl. Je wandelt hier over slingerpaadjes met doorkijkjes door rododendronhagen op vijvers, weides, enorme eiken en een prieeltje. Ook is er een heemtuin die bezocht kan worden.
Hotel Tjaarda
Via een lus kom je na 3.5 km en na 6.5 tweemaal langs Parkhotel Tjaarda. Dit is een prima plek voor een versnapering tijdens de wandeling of als overnachting ervoor of erna. Dit hotel heeft als ode aan Oranjewoud en de Oranjes die er in de 17e eeuw hun zomerverblijf vestigden hun eigen bier, koek en brood gemaakt. Deze Woudster producten hebben een eigen oranje karakter door het gebruik van sinaasappels – het appeltje van Oranje.
Uitzichttoren, klokkenstoel en Amaliaboom
Na 9 km zie je de uitzichttoren Belvedère al van verre staan. Dit is een 18 meter hoge, achtkantige toren van gewapend beton. Omdat hij ook nog op een heuvel staat, torent hij 28 meter boven het landschap uit. Na een klim van ruim honderd treden is het uitzicht vanaf boven zeer de moeite waard; je kunt het hele landgoed overzien en bij helder weer zelfs de Waddeneilanden.
Na 10 km kun je in Brongerga even van de route afwijken om de op de begraafplaats de staande klokkenstoel uit de 13e eeuw te bekijken. Bijna aan het einde van de wandeling zie je op een hoek de Amaliaboom staan. Dit is een koningslinde die in 2004 is geplant als geschenk van Staatsbosbeheer, dat landgoed Oranjewoud nu beheert en onderhoudt.
Heerenveen
In het centrum van Heerenveen is Museum Heerenveen een bezoek waard. Het vertelt over de geschiedenis van Heerenveen door middel van archeologische vondsten, schilderkunst, het inpandige Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum, de zolder van Pake en natuurlijk over het Thialf stadion en schaatser Abe Lenstra.
Aan de Lindegracht staat een buste van een andere bekende inwoner uit Heerenveen: Wim Duisenberg, de voormalig president van de Nederlandse Bank.
Praktische informatie
- De wandeling Landgoed Oranjewoud komt uit de Roots wandelgids ‘De mooiste landgoedwandelingen van Nederland’.
- De wandeling is 12 km en start/eindigt bij museum Belvédère, waar ook gratis geparkeerd kan worden.
- Openbaar vervoer: bus 20 en 21 vanaf Heerenveen of Leeuwarden, halte Veensluis. Vanaf daar wandel je via de Woudsterweg naar het museum.
- Honden zijn aangelijnd toegestaan op deze wandeling, alleen in de Overtuin mogen ze niet mee.
Geschreven door gastschrijver Linda Steentjes (1971).
Linda is woonachtig in Leidschendam, heeft 25 jaar in de reiswereld gewerkt en is nu management assistente. Ze ontdekt graag de wereld. Zo hebben reizen naar Namibië, Colombia, Nepal, India en Libanon veel indruk gemaakt. Maar ook in Nederland is verrassend veel te ontdekken.