Als je een fervent (stads)wandelaar bent, is de Urban Walk serie een absolute aanrader. Vorig jaar in het voorjaar liepen we in deze serie nog ‘Haarlem’ en ‘Den Haag’. Nu staat de Urban Walk Utrecht op het programma. De routes zijn altijd helemaal uitgepijld en het kaartje is niet altijd even duidelijk. Toch probeer ik jullie aan de hand van de onderstaande beschrijving mee te nemen door een interessant en leuk deel van Utrecht. Dit keer nog even geen 20 kilometer, maar een ronde van 12 kilometer.
Mijn heup had er eventjes geen zin meer in. Wandelen was niet te doen, de pijn overheerste. Daardoor heb ik dus ook geen leuke verhalen meer geschreven. Inmiddels heb ik een nieuwe heup en ik loop als een kievit. De Urban Walk Utrecht was mijn eerste wandeling. Daar ben ik dus weer!
Hier vind je het programma van de Urban Walk serie. Een vergelijkbare serie is er ook in België. En het leuke is dat je de route gewoon op jouw eigen gewenste dag kunt lopen, of doe de volgende keer ook mee. De route van Utrecht (zowel 12 als 20 kilometer) vind je hier.
Het Spoorwegmuseum
De start en finish is in het Spoorwegmuseum. Dat is al bijzonder natuurlijk. Door Park Lepelenburg lopen we via de Brigittenstraat richting het centrum. Oude straatjes met sjieke panden en af en toe een mooie muurschildering of -tekst en zelfs een groot tegeltableau. Maar dat zie je alleen als je om je heen kijkt of achter je… Dat moet je sowieso doen als je een stadswandeling maakt. Het is maar een tip!
Via de Nieuwegracht en Achter de Dom wandelen we naar de Domkerk en er omheen naar de Domtoren, die nog steeds in de steigers staat. Toch altijd weer grappig om te zien dat de toren niet aan de kerk vast zit.
Museum Speelklok
Het Museum Speelklok is een serieuze stop op de route en het bezoeken waard. Het straatorgel van Perlée staat prominent bij de ingang. Vroeger stond je als kind op de Dam in Amsterdam te luisteren, te dansen en deed je een centje in het mansbakkie. De al dan niet zelfspelende speeldoosjes, orgeltjes en speelklokken sieren de ruimtes. Voor de kinderen is er een aapjes-speurtocht.
Via een steegje wandelen we naar de fotogenieke Oudegracht. In de verte steken de torens van Stadskasteel ‘Oudaen’ boven de statige panden uit. De Drieharingstraat brengt ons op Vredenburg, het plein waar je het winkelcentrum Hoog Catharijne in kunt. Links de steeg uitlopend, komen we in de Lange Elisabethstraat en vervolgens de Steenweg. Een uitgebreid winkelgebied. De Mariastraat door naar de Mariaplaats aan de achterkant van het prachtige hotel Karel V. Loop vooral even de tuin in.
Langs de Oudegracht
Via de Haverstraat lopen we weer naar de Oudegracht. Wederom prachtige oude panden, maar vergeet niet op de straat te kijken. Vanaf de Smeebrug ontstaat een gedicht in de bestrating: ‘De Letters van Utrecht’. Dit leuke initiatief wordt letter voor letter uitgebreid en de inwoners kunnen er aan bijdragen. Tot in lengte van dagen. We lopen over de Oudegracht tot de Vollersbrug die we oversteken naar het ‘Museumkwartier’. In de Twijnstraat lopen we een kort steegje in en bekijken de muurschildering van de voormalige Tolsteegpoort. In een andere steeg zien we een muurtekst over de buurtbrand.
Het voormalige industriegebied Rotsoord
We nemen de Tolsteegbrug over de Catharijnesingel en lopen daarna een heel eind langs de Vaartsche Rijn. Onder het station door richting de Watertoren. Kijk voordat je bij het station bent even achterom. Hier zie je een enorme muurschildering, Professor Ornstein uitbeeldende die de toevalsbewegingen onderzocht.
De watertoren staat in het voormalige industriegebied Rotsoord aan de genoemde vaart. Van industrie is hier zo goed als niets meer te bekennen. Gebouwen zijn er nog, zoals de voormalige Stoel- en Meubelfabriek Pastoe. Omgetoverd tot een café-restaurant en evenementenlocatie. We konden er doorheen lopen. Indrukwekkend om de gerenoveerde oude inrichting te zien. Verder is het hele gebied een hotspot met veel kleine en grote kantoren, woningen en uitgaansgelegenheden.
Naar Hoograven
Van Rotsoord naar Hoograven. Van de ene voormalige fabriek naar de andere. Eerst lopen we langs de ‘Eerste Nederlandsche Fabriek van Gereedschappen’ (1916). Een fabriek met een bijzondere geschiedenis. De volgende ‘fabriek’ is de ‘Draad en Staalfabriek Neerlandia’. Nu omgetoverd tot een woon-leefgebouw met een horecavoorziening.
We verlaten langzamerhand de bewoonde wereld en gaan natuur snuiven. Eerst zo’n letterlijk volkse volkstuin in een volksbuurt. Daarna komen we in het Beatrixpark met als herkenningspunten de vier Forten Lunet, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. En we lopen over begraafplaats Kovelswade. Vanaf het pad niet te zien, maar als je op Google Maps kijkt zie je de symmetrische aanleg van dit Rijksmonument (1901).
Het pad langs de begraafplaats mondt uit op het tracé van de voormalige Oosterspoorbaan. Die leidt ons terug naar het Spoorwegmuseum. Het oude spoor is omgetoverd tot een langgerekt park. Zelfs de rails hebben ze laten liggen en de overspanningen voor de bovenleidingen laten staan. Zo blijft erfgoed in tact. Net als de eerdere fabrieken.
GRATIS VERZENDING
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.