Ruim 10 kilometer ten oosten van ‘s-Hertogenbosch ligt Heeswijk-Dinther: een dorp aan de rivier de Aa met markante plekken als openluchttheater ‘De Kersouwe’, de Abdij van Berne en de Meierijsche Museumboerderij. De wandeltips in dit artikel voeren je echter langs twee andere historische bezienswaardigheden: Kasteel & Landgoed Heeswijk en de Kilsdonkse Molen.
Wandelroute Landgoed Heeswijk
Wil je het imposante kasteel Heeswijk van binnen bekijken en een korte wandeling maken, dan is de wandelroute ‘Naar de bron van de baron’ een goed plan.
Deze route van 3,5 km start bij de parkeerplaats van het kasteel. Via de imposante oprijlaan met smeedijzeren toegangspoorten en hoge bomen wandel je richting het indrukwekkende domein van de vroegere Heeren van Heeswijk-Dinther.
Kasteel Heeswijk
In de elfde eeuw stond er op de plek van het huidige kasteel alleen een houten toren. In de loop der jaren werd dit bouwwerk uitgebreid, afgebroken, en weer veel groter herbouwd. Net als bij zoveel andere kastelen doen er over de bewoners van dit slot ook spannende verhalen de ronde. Over de blinde jonker Louis, over Baron André van den Bogaerde van Terbrugge en zijn kunstcollectie en over de laatste adellijke bewoonster, Barones Albertine. Enthousiaste vrijwilligers kunnen je alles over de historie van het slot vertellen tijdens een rondleiding door de gerestaureerde zalen, kelders en kamers.
Bij de Barones
In het voormalige koetshuis van het kasteel zetelt ‘de Barones’, waar je terecht kunt voor een lunch of koffie met een echt Brabants worstenbroodje. De barones heette voluit Albertine Renira Alexandra Henrietta Mechtild Ottoline van Heeckeren van Kell. Vanwege ‘een kwestie’ mochten zij en haar man niet meer op het kasteel zelf wonen en verhuisden ze naar het koetshuis. Deze barones zorgde er trouwens wel voor dat kasteel Heeswijk een voor iedereen toegankelijk monument werd.
Het landgoed
De rondwandeling gaat verder om het kasteel heen en je loopt door het bos en langs weilanden richting ‘de Heeskijk’. Dit houten uitkijkpunt is een nagebouwde verdedigingstoren. Wandelend langs de Aa kom je weer uit bij de parkeerplaats.
De Kilsdonkse Molen
Heb je meer tijd, dan is een wandeling langs de rivier de Aa naar de Kilsdonkse molen een aanrader. Voor de echte molenliefhebbers: de Kilsdonkse Molen is een unieke, dubbele molen: een watervlucht korenmolen én een watergedreven oliemolen. De molen maalt graan en slaat olie en dat kun je elke zaterdag van dichtbij bekijken. De wieken draaien, de molenstenen knarsen en vrijwilligers vertellen over de historie en werking van de Kilsdonkse Molen. Thuisbakkers komen er hun meel halen en er is ook notenolie te koop, dat in de molen geslagen is.
Terug met de boot
Genoeg gewandeld? Of gewoon zin in een boottochtje? Fluisterboot ‘de Watervlucht’ vaart een groot deel van het jaar tussen de molen en het kasteel. Behalve de schipper is er ook een gids aan boord, dus je komt veel interessants te weten over de omgeving. Uitstappen kun je weer bij het parkeerterrein van het kasteel.
Bereikbaarheid
Met de auto
Voer in Google maps in: Parkeerplaats Kasteel Heeswijk.
Met het openbaar vervoer
Vanaf station Den Bosch – bus 158 richting Veghel – uitstappen bij halte Gouverneursweg, Kasteel Heeswijk.
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.