Wie niet bang is voor een beetje tegenwind (óf een elektrische fiets heeft) kan in de provincie Zeeland heel wat fietskilometers aan elkaar knopen. Met in de hoofdrol, hoe kan het ook anders: water! Polders, molens, de Ooster- en Westerschelde, dijken, maar ook dorpjes in postzegelformaat, bollenvelden, fruitboomgaarden en symmetrisch omgeploegde akkers. Op naar ‘De Zak van Beveland’!
De Zak van Beveland
Dit afwisselende fietsrondje van 45 kilometer gaat over het zuidelijke deel van het voormalige eiland Zuid-Beveland, de zogenoemde ‘Zak van Beveland’. Met onderweg voldoende mogelijkheden en tijd om voor de innerlijke mens te zorgen. Boterhammetje eten op een bankje op de dijk, koffie met een bolus op het kerkplein of even op de rem om langs de weg vers fruit te kopen.
Knooppunt 77: ’s-Gravenpolder
Een kerk is vaak het ideale beginpunt voor een fiets-of wandeltocht: grote kans op voldoende parkeerruimte, een terras en een toeristisch informatiebord. Zo ook in ’s-Gravenpolder, waar je deze fietsroute kunt beginnen. Het is er trouwens wel even opletten. In het centrum staan twee kerkgebouwen vlak bij elkaar, namelijk ‘De Ontmoeting’ en de Maartenskerk. De laatste herken je aan een wit, open koepeltje. Hier vind je ook het eerste knooppunt, nummer 77. Kijk voordat je vertrekt nog even naar boven. Je zou er een haan verwachten, maar hier prijkt een vis op de torenspits. Deze bijzondere windvaan is waarschijnlijk een verwijzing naar het visserijverleden van ’s-Gravenpolder.
Met uitzicht op de Westerschelde
Tussen de akkers door fiets je al meteen richting het water (knooppunten 78 – 73 – 75), de zee- en inlaagdijk van Hoedekenskerke op. Het fietspad ligt onder aan de dijk, beschut tegen de wind. Wil je van het uitzicht genieten, dan moet je even een trappetje op. Voor je stroomt de Westerschelde, de druk bevaren waterweg tussen Antwerpen en Vlissingen. Een glinsterend lint tussen de groene dijken. Je passeert de Hoedekenskerkepolder waar zeekraal en zee-asters groeien, vogels broeden en koeien je al kauwend nakijken (knooppunt 33).
Kerkjes en kastelen
Inmiddels zie je een wit popperig torentje boven het polderlandschap uitpiepen. Het is het kerktorentje van Hoedekenskerke. Voordat je dit dorpje bereikt, kom je eerst nog langs een ouderwetse treinwagon, die omgetoverd is tot een horecapaviljoen. Tijd voor koffie of een broodje, met uitzicht op het getijdenhaventje (knooppunt 72).
De route gaat nog enkele kilometers verder langs de Westerscheldedijk en buigt na het buurtschap Bakendorp en de grote camping Schelde-oord weer landinwaarts. Je fietst tussen rijen fruitbomen en bessenstruiken.
Net voorbij Baarland liggen de opgemetselde fundamenten van Kasteel Hellenburg. Eens een machtige burcht, nu een mooie, rustige pauzeplek. Op een informatiebord kun je meer lezen over de geschiedenis van dit kasteel (knooppunt 39). Inmiddels fiets je weer noordwaarts over rustige bloemdijken, langs knotwilgen en welen. Een weel is een rond kolkgat met water, ontstaan na een dijkdoorbraak (knooppunten 38 – 37 – 93).
Nisse en Kloetinge: twee ringdorpen met een vaete
Het laatste deel van de fietstocht heeft nog twee pareltjes in petto. Na knooppunt 98 fiets je Nisse in. Dit lieflijke ringdorpje heeft een prachtig en groot dorpsplein met een vaete, een vroegere veedrinkplaats. Om het dorpsplein staan de lage huisjes in de schaduw van de hoge bomen en de Mariakerk (knooppunt 92).
Via ‘s-Heer Abtskerke (knooppunt 76) ga je richting Goes (knooppunten 62 – 69 – 68 en 44). De finish is in zicht, maar niet voordat je nog door het mooie Kloetinge fietst. Ook Kloetinge is een ringdorp met een vaete. Op de hoek van het kerkplein staat het geboortehuis van Buys Ballot, meteoroloog en oprichter van het KNMI (knooppunten 47 – 46). Als je Kloetinge weer uit fietst, is het nog maar een boogscheut voordat je weer bij de Maartenskerk in ’s-Gravenpolder aankomt (knooppunten 79 en 77). Einde van een actief dagje Zeeland in een notendop.
Praktisch
- Start: bij de Sint Maartenskerk, Bosseweide 1 in ’s-Gravenpolder. Hier is voldoende parkeergelegenheid.
- Met het OV: vanuit Goes en de route oppakken bij knooppunt 47.
- Knooppunten: 77 – 78 – 73 – 75 – 33 – 72 – 39 – 38 – 37 – 93 – 98 – 92 – 76 – 62 – 69 – 68 – 44 – 47 – 46 – 79 – 77.
- Aantal kilometers: 45
- Horecapaviljoen, voor een drankje of taart of snack in de treinwagon bij Hoedekenskerke.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.