Op een zonnige dag zijn we vroeg op pad gegaan voor een wandeling door het weidse veengebied, ook wel Doezumerstruun genoemd. Het ligt in buurtschap Peebos, vlakbij Doezum (Groningen). Vanuit de stad Groningen is het met de auto maar een half uurtje rijden. Vanaf de A7 nemen we de afslag Marum en worden we via een mooie slingerende route door het landschap gebracht naar het startpunt.
Boswachterspad Doezumerstruun
Bij theetuin Blotevoetenhof in Peebos kun je de auto gemakkelijk kwijt op de parkeerplaats. De verschillende wandelroutes zijn met een kleur aangegeven. Wij kiezen voor de Doezumerstruun route (paars gemarkeerd) van 9,3 kilometer. Verder vind je hier ook de routes van het wandelnetwerk.
Wandelen door het gebied Doezumermieden is wandelen door het veenlandschap. Soms liepen we over zand, dan weer over veen en vervolgens over kleigrond. Ook liepen we een deel over zogenaamd trilveen, waarbij we de grond onder onze voeten letterlijk voelde trillen.
Blotevoetenpad bij Doezumermieden
Voor kinderen is het een geweldige plek. Hier start namelijk ook het blotevoetenpad van ruim 3 kilometer. Voor volwassenen trouwens ook erg leuk. Onderweg zijn er ook plekken gecreëerd voor het Friese polsstokspringen.
Je kunt kiezen om je wandelroute te eindigen met het blotevoetenpad. Schoenen uit en laat de modder door je tenen glibberen, het gras en het zand onder je voeten spelen en het water voor verfrissing zorgen. Een mooi zintuiglijke beleving met de natuur. Onderweg heb ik, Mentha, mijn schoenen al uitgetrokken en de modder door mijn tenen gevoeld. Het was erg koud onder mijn voeten, maar heerlijk verkwikkend.
Start van de Doezumerstruun route
Onze route begint door de weilanden. Het is een vrij nat gebied. Als het veel geregend heeft, zijn waterdichte schoenen echt van belang. Op onze wandeldag valt het gelukkig mee. We worden geleid via een duidelijk pad door de weilanden. De pinksterbloemen steken uit het gras, dat geeft een mooie paarse gloed over het graslandschap. Verder zien we een diversiteit aan flora.
Door de vele houten klaphekjes
Onderweg zien we petgaten (ontstaan door het uitbaggeren van veen) waar paardenstaarten uit het water steken en met rechte rug naar boven reiken. Al wandelend slingeren we door het veengebied, zo een klein bosje in en lopen via planken naar de overkant van diverse slootjes. Verder hebben we vele houten klaphekjes moeten openen om ons pad te kunnen vervolgen. We hebben ze niet geteld, maar we denken dat het er wel meer dan 25 zijn.
Het gebied wordt ook gekenmerkt door houten haltes waar je kunt pauzeren en waar je tevens, via een informatiebord, op de hoogte wordt gebracht van het gebied. We komen zeker drie van deze houten rustplekken tegen met iedere keer weer andere informatie over het gebied.
Door de buurtschap
Een deel van de route wandelen we over asfalt, door de buurtschap. Het is zeker niet saai. We lopen langs het water en aan de andere kant zien we diverse boerderijen, een geel woonhuis, een boerderij waar je zuivel kunt kopen en een boerderijwinkel met woondecoratie.
Na ruim 2 kilometer over het asfalt te hebben gelopen, worden we weer op een groen smal pad geleid. Via een ijzeren brug, lopen we langs weilanden door de bekende houten klaphekjes richting het einde van onze wandelroute. Een bijzonder en afwisselend gebied met een mooi aanbod aan activiteiten. Als je iets anders wilt dan bos, is deze route zeker aan te raden.
Praktisch
- Theetuin Blotevoetenhof, Peebos 1A in Opende (Westerkwartier). Hier kun je thee, koffie en diverse versnaperingen nuttigen.
- Vanaf de theetuin starten verschillende wandelroutes en het blotevoetenpad. Honden zijn niet toegestaan in het gebied. Wij kozen de Doezumerstruun van 9,3 kilometer.
- Je kunt hier ook een polsstok huren om de oudste Friese sport ‘het fierljeppen’ uit te oefenen. Ze hebben hiervoor een uitdagende route in het Westerkwartier aangelegd.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijvers Mentha en Ditmar de Vries.
Mentha en Ditmar zijn zussen en wonen beiden in Groningen. Al ruim 10 jaar wandelen ze veel samen en noemen zichzelf de wandelzusjes. Mentha is werkzaam als natuur- en wandelcoach, Ditmar werkt als natuurgeneeskundige. Mentha schrijft, Ditmar fotografeert. Een uitstekende combi!