Overal zijn er stadswandelingen in overvloed te maken, zelfstandig of met een gids, in vele vormen. Eerder schreef ik al een artikel over Rondwandeling Deventer: stad en groen, waarmee je in grote lijnen kennis kon maken met de historische straatjes, pandjes en pleinen van Deventer. In dit artikel ga ik juist in op de details. Een stadswandeling waarbij je continu om je heen en omhoog zult kijken; de ‘Deventer gevelstenen en snijramen audiotour’. Zelfstandig te allen tijde te wandelen, maar toch geleid door de gids van de app.
De app
De route is eenvoudig te volgen via de app izi.TRAVEL. Wanneer je de navigatie aanzet, word je al lopend de route gewezen via deze audiotour. Bij de bezienswaardigheden ontvang je informatie en geschiedenis die je kunt beluisteren en/of kunt lezen.
Dit is een erg leuke manier om de oude binnenstad te verkennen. Je gaat automatisch meer omhoog kijken op zoek naar de gevelstenen. Hierdoor ga je – naast wat er in de app aan bod komt – uiteindelijk nog meer mooie gevels te zien krijgen.
De route
De route begint en eindigt op de Brink bij het Penninckshuis op nummer 89, waarin de VVV is gevestigd en doet 48 items aan. De route voert over de Brink, door de historische Walstraat en langs de Bergkerk in het bekende Bergkwartier. Verder ook langs De Waag en het Speelgoedmuseum richting het Grote Kerkhof en de Lebuïnuskerk. Vervolgens wandel je via het Noordenbergkwartier door mooie straatjes bij de IJssel weer rond. Over het Grote Kerkhof, langs het stadhuis met haar bijzondere gevel wandel je terug naar de Brink. Hiermee is deze tour ook nog eens een zeer complete stadsrondwandeling.
De rondwandeling is ongeveer 3 km. De app geeft aan dat je daar ongeveer twee uur over wandelt, maar mijn eigen ervaring is dat je onderweg zoveel ziet en nog eens extra bekijkt, dat je er wel iets meer tijd voor uit mag trekken. Daarnaast is het ook leuk om tussendoor bijvoorbeeld een terrasje te pakken en een winkeltje binnen te lopen. Of wijk even een stukje van de route af en zie nog eens iets extra’s. Neem dus de tijd.
Historie
Deventer is een van de oudste steden van Nederland en een Hanzestad gelegen aan de IJssel.
De gevelstenen en snijramen onderstrepen de rijke historie van panden en locaties. Het Penninckshuis met zijn uitbundige gevel met beelden is een van de topstukken van de renaissance in Nederland. In het Penninckshuis zit zelfs een verborgen kerk. Deze is vanuit de VVV toegankelijk.
Leuk om te weten: 2023 is het Hanzejaar: de negen Hanzesteden in het oosten van Nederland staan een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed met vele activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie.
Highlights
Enkele highlights die je op deze wandelroute tegenkomt zijn onder andere: de voormalige vrouwengevangenis in de Walstraat, de stadsboerderij, de oude Spaarbank, de Hereeniging, het Stovenzettershuisje, de Kloostertuin, de Latijnse School, het huis in Lotharingse stijl en de Deventer koekwinkel. Meer details zijn de verrassing tijdens de rondwandeling, die je zelf gaat beleven.
Leuke en/of bijzondere horecaplekjes om even te gaan zitten zijn bijvoorbeeld: St. Tropez, de Waagschaal (het oudste café van Deventer), het terras van theater Mimmik bij de IJssel en achter de stadsmuur, bierencafé De Heks, IJssalon Gio’s, restaurant ’t Arsenaal en Davo Stadsbrouwerij (buiten de route).
De Brink
De Brink is gerust een van de mooiste pleinen van Nederland te noemen en wordt rondom geheel omzoomd met restaurants, (eet)cafés en terrassen. Het is er altijd druk en gezellig. Op vrijdagochtend en zaterdag is er de gehele dag een warenmarkt. Op zondag worden er allerlei speelattributen voor kinderen uitgestald en is het spelen in de stad. Bij avondlicht is de Brink nog eens extra sfeervol. Midden op de Brink vind je de Wilhelminafontein en aan het hoofd het Waaggebouw, waarin museum de Waag is gevestigd.
Het Bergkwartier
In het Bergkwartier en onder andere de Walstraat vind je diverse leuke kleine snuisterijwinkeltjes en vele oude bezienswaardigheden. Onder andere de Tearose is zeker een bezoekje waard. Van eenvoudig een kopje thee tot een uitgebreide Engelse high tea met vele lekkernijen.
Daarnaast is het pand van de Oude Mosterdfabriek, een kleinschalige markthal, bijvoorbeeld leuk om te bezoeken of de Wandelwinkel bij de Bergkerk. Restaurant / Bodega Chez Antoinette biedt een uitstekende Portugese keuken in een authentiek pand in de historische Roggestraat.
Het Noordenbergkwartier
Het Noordenbergkwartier vind je aan de andere kant van de binnenstad bij de IJssel. Alhoewel deze buiten het winkelhart ligt, is het absoluut niet minder interessant. Integendeel zelfs. Je vindt er leuke smalle straatjes, steegjes, de Atheneumbibliotheek, Kloostertuin en restaurant Bib Gourmand Bouwkunde. Bij de IJssel vind je de Kranensteeg, het smalste steegje van Deventer.
Grote Kerkhof
Het Grote Kerkhof is het tweede prachtige plein van Deventer, gelegen achter de Lebuïnuskerk en nabij de IJssel. Het is recentelijk volledig heringericht en autovrij. Er zijn onder andere bankjes en (water)speelplekken en wederom omgeven door vele terrassen, (eet)cafés en restaurants.
Aan het Grote Kerkhof is ook het stadhuis van Deventer gelegen met de bijzondere gevel met vingerafdrukken van Deventenaren en het heeft een mooi binnenplein. In de buurt van het Grote Kerkhof vind je aan de Sandrasteeg nummer 8 het oudste stenen woonhuis van Nederland.
De mooiste gevel
Of er een mooiste gevel of snijraam is, dat zal qua smaak verschillen. Dat het er veel zijn en dat ze bijzonder zijn, zul je vast na afloop van deze tour kunnen beamen.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.