Héérlijk, wat heb ik een geluk! Het is stralend weer, ondanks dat de voorspellingen somber waren. Mijn dag kan niet meer stuk. Vanaf het Natuurmuseum Holterberg in Holten, midden in de bosrijke omgeving, starten diverse wandel- en fietsroutes. Dit gebied noemt men de Sallandse Heuvelrug.
Start wandelroute (10-15 km) Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12, 7451 JL Holten. De auto kun je er gratis parkeren en je bent in no-time midden in de natuur.
Over de Sallandse Heuvelrug
Het gebied en de stuwwal is ca. 150.000 jaar geleden ontstaan, na de laatste ijstijd. Daardoor kun je nu vanaf zestien heuvels genieten van een prachtig uitzicht. Vooral wanneer de heide in bloei staat is het een magisch plekje.
Route:
Vanaf de parkeerplaats aan de Holterbergweg ga ik richting de verharde Motieweg. Die maakt een slinger en laat de Heksenweg liggen. Om na deze weg rechtsaf een pad (door de hekjes) te nemen. Het start al met een fikse klimpartij omhoog! Over een zandheuvel, een mooi prachtig pad waar ik nog wel veel andere mensen tegenkom. Overigens moet je goed kijken waar je de voeten neerzet omdat er veel boomwortels openliggen. Een stukje links richting Helhuizerweg en dan weer een heel eind rechtdoor totdat je op een prachtig uitkijkpunt aan de linkerkant komt.
Het Wereldtijdpad
Als de heide in bloei staat, is het natuurlijk nog veel mooier om over de kleine paadjes te mogen wandelen. Nu neem ik genoegen met bredere paden. Onderweg wandel je langs vragen die gaan over van alles en nog wat. Het Wereldtijdpad heeft op diverse plekken een paaltje staan met een kubus eraan vast met een vraag. Bijvoorbeeld over Vincent van Gogh of wat er in Zwolle is gebeurd of over het vrijheidsbeeld in New York. Kijk eens of je de vragen kunt beantwoorden.
Vervolg route:
De weg rechtsaf vervolgen, en dan het eerste pad linksaf. Tot je op de Panoramaweg komt en dan weer de eerste weg rechtsaf. Rechtsaf op de Plaggenweg, dan links het Hazenpad op.
Adembenemend landschap
Het landschap is opnieuw adembenemend. Wat wonen we toch mooi in Nederland, eigenlijk maakt het niet uit in welk natuurgebied je loopt. Gelukkig kom ik tijdens mijn wandeling gemiddeld genomen niet zoveel mensen tegen. Enkele dames die met elkaar aan het wandelen zijn, maar misschien is het in de weekenden en in de lente en zomer drukker.
Er zijn eindeloos veel paadjes en iedere keer heb ik de keuze of ik er toch een kilometer bij aanplak. Het is vrij gemakkelijk om de route te verlengen wanneer je een telefoon bij je hebt of een wandelkaart. Dan stap je zo over van de ene paaltjeswandeling naar de andere. Zo kun je natuurlijk ook je wandelroute verkorten. Overigens heb je onderweg prachtige uitzichtpunten waar je zeker onderweg even stil moet staan. Eventjes de tijd nemen om het landschap op je in te nemen. Zo sereen, zo mooi, zo stil. Genieten! Of even een fotomomentje.
De onderduikershut
Dit is kleinschalig, net als de Commiezenhut aan de grens in Denekamp. Ietsjes verderop is het monument. Er is een kaalslag gaande vanwege Natura2000. Alle heide moet terugkomen, net als de korhoender.
Vervolg route:
Je kunt het Hazenpad uitlopen tot je niet meer verder kunt, maar je kunt ook een pad eerder linksaf slaan. Richting de Onderduikershut en het monument voor de razzia van 14 oktober 1944. Daar dan rechts en direct weer rechts. Het pad blijven volgen. Je steekt de Nijverdalsebergweg over en slaat dan rechtsaf. Je komt op het Pieterpad.
Langs de Holterberg
Je blijft het (Pieter)pad rechts volgen en slingert zo de Holterberg op naar het mooiste uitkijkpunt. Nog even volhouden dus. Als ik dan onderweg een ‘gepiep’ hoor en me afvraag welke vogel dit dan zou moeten zijn, kom ik een jongeman tegen met een verrekijker. Hij werkt bij Staatsbosbeheer, vertelt hij me. Hij bekijkt de zwarte specht, waarvan er slechts 100 broedparen in geheel Nederland zijn. ‘Wil je ook eventjes door mijn verrekijker kijken’? Ik denk dat ik het zie, maar het kan ook een schaduw van een boom zijn. Of een tak. ‘Als je denkt dat je hem heel misschien gezien hebt, dan was het hem ook’, vertelt de jongeman me stralend. Het schijnt dus nu, dat ik zomaar iets bijzonders heb gezien.
Vervolg route:
Vanaf dit punt loop ik rechtdoor richting het Natuurmuseum. Ik steek de Plaggenweg en de Vossenweg over. Je kunt het fietspad nemen of een van de vele paadjes.
Op dit laatste deel van de route kom ik weinig wandelaars tegen. Een gezellig ouder stel zit op het bankje te genieten in het zonnetje van het prachtige uitzicht. Opnieuw moet ik de begraafplaats overslaan omdat ik weer te lang gewandeld heb, maar ook te lang stil heb gestaan en genoten van diverse plekken. Dat hoort erbij! De volgende keer start ik vanaf de begraafplaats in Holten om vooral dat unieke monument te bezichtigen. Want ook daar ligt mijn interesse.
Nog meer tips
● Een andere mooie wandelroute van 7,5 kilometer over de Sallandse Heuvelrug ● Meer rondwandelingen van het Wereldtijdpad die op diverse plekken in Rijssen en Holten starten. ● Wandeltip bij De Sprengenberg, ook een zeer mooi stukje Sallandse Heuvelrug. ● Wandelen in het Eelerbos in Hellendoorn, een route van 7,4 kilometer.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.