“Nederland waterland!” Als er één lange afstandswandeling (LAW) is, waar je nagenoeg bij elke stap aan deze uitspraak wordt herinnerd, dan is dat wel het Zuiderzeepad. In ruim 500 kilometer wandel je rond het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee.
Het Zuiderzeepad
Mocht je je afvragen of dat niet saai is, zo’n lange route langs water, water en nog eens water.. Integendeel. De wit-rode bordjes leiden je over grasdijken en bospaadjes langs vissershaventjes, stoomgemalen, door handels- en vestingstadjes en vogelgebieden. Zo loop je door het centrum van Amsterdam en zo weer door het eenzame polderlandschap of langs de Veluwerand.
Een stukje Zuiderzeepad
Vind je het hele Zuiderzeepad toch een beetje teveel van het goede, dan kun je prima een tocht van een of meerdere dagen maken. De wandelgids van het Zuiderzeepad geeft je een goed beeld van afstanden en type wandeling. Openbaar vervoer en mogelijkheden om te overnachten zijn er voldoende. Een mooie dagtocht is bijvoorbeeld het stukje Zuiderzeepad van Muiden naar Bikbergen. Een wandeling van 18 kilometer.
Startpunt Muiden: een goed idee?
De Herengracht in Muiden is het ideale startpunt voor deze wandeling. Alhoewel, als je op het terras bij ‘Ome Ko’ neerstrijkt voor je ochtendkoffie, kom je misschien in de verleiding om er de hele dag te blijven zitten. Kijken naar de Groote Zeesluis, waar plezierboten, al dan niet behendig, in- en uitvaren. Een praatje maken met de schippers, terwijl hun boot geschut wordt. Fietsers en voetgangers tellen, die voor de ijzeren draaibrug over de Vecht moeten wachten, totdat de boten voorbij gevaren zijn.
Wandelend langs de Herengracht passeer je een aantal gerestaureerde historische pandjes. Halverwege de straat kom je ook langs de opstapplaats voor de boot naar het forteiland Pampus. In een half uurtje vaar je over het IJmeer naar dit eiland vol avontuurlijke verhalen.
Muiderslot
Tussen de masten van de zeilschepen door zie je inmiddels ook het indrukwekkende Muiderslot. Het kasteel is omringd met prachtige groenten- en kruidentuinen en de bekende pruimenboomgaard. ‘Tot in de pruimentijd’ komt hier vandaan. De Nederlandse dichter P.C. Hooft, die ooit in het kasteel woonde, sloot met deze uitspraak zijn brieven af.
Maar zowel Pampus als het Muiderslot laat je links liggen en je wandelt verder over de vestingwal van het kasteel.
Muiderberg: wonen op stand
Met aan je linkerhand het IJmeer loop je alsmaar over de kop van een grasdijk. De enige wegversperring die je af en toe tegenkomt, zijn herkauwende schapen. Even lijkt het of er torenflats staan in Muiderberg, maar het blijkt Almere te zijn. Aan de overkant van het water, maar zo dichtbij.
Heb je tijd, laat dan bij het strandje (met strandpaviljoen De Zeemeeuw) de rood-witte bordjes even voor wat ze zijn. Als je rechtsaf het dorp inslaat, kom je namelijk bij de brink van het dorp Muiderberg. Een oase van groen, met vijver en een romantische muziekkoepel. Eromheen staan een aantal prachtige buitenplaatsen, gebouwd in opdracht van rijke Amsterdamse kooplieden. Nu zijn de woonhuizen geliefd bij bekende Nederlanders.
Naarden: een arsenaal aan bezienswaardigheden
De route buigt na het strandpaviljoen van Muiderberg wat meer landinwaarts. Je loopt via het Naarderbos zo het bekende, stervormige vestingstadje Naarden binnen. Over de Kooltjesbuurt, langs de historische haven. De route van het Zuiderzeepad leidt je als een echte stadswandeling over de vestingwallen, langs de bastions en stadspoorten.
Naarden lijkt wel een openluchtmuseum, zoveel valt er te bekijken. Ben je geïnteresseerd in de historie van Naarden, dan is het Nederlands Vestingmuseum een aanrader. Het is gevestigd op een van de zes bastions van de vestingstad.
Alternatief voor het museum is even pauzeren op een van de terrasjes in de Marktstraat. Daar is vast nog wel tijd voor, want het einde van deze wandeling is in zicht. Het is nog een paar kilometer lopen door een beukenbos tot aan villawijk Bikbergen, het einde van deze wandeling.
Praktisch
- Parkeren in Muiden: op de gratis parkeerplaats aan de Mariahoeveweg. Deze parkeerplaats ligt op 600 meter van het startpunt.
- Reis je met het OV, dan pak je Connexxion Bus 110, deze stopt in het centrum van Muiden. Bij het eindpunt pak je Connexxion Bus 100. Opstappen halte Nieuwe Bussummerweg/Flevolaan, met een overstap in Bussum (Potgieterlaan). Uitstappen bij halte Mariahoeveweg in Muiden.
- Startpunt van deze dit stukje Zuiderzeepad is café Ome Ko, Herengracht 71 in Muiden. Volg van hieruit de rood-witte bewegwijzering van het LAW Zuiderzeepad.
- Meer over het Zuiderzeepad lees je hier.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.