De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Een bijzondere geschiedenis waar 11 Brabantse vestingsteden, forten en schansen verbonden worden door het Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Wij waren nieuwsgierig en gingen op verkenning in de stelling van Willemstad.
Willemstad
Een bezoek aan Willemstad brengt je terug in de tijd. Willemstad is een van de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie. Deze linie diende eeuwenlang om het land te beschermen tegen aanvallen. De Zuiderwaterlinie loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Willem’s stad is een van de meest strategisch gelegen vestingsteden van Willem van Oranje. De band met oranje is er nog steeds, ook nu draagt Koning Willem-Alexander de titel ‘Heer van Willemstad’.
Bij sommige vestingsteden moet je goed kijken om de historische vorm te herkennen, maar de stervorm van Willemstad is nog duidelijk zichtbaar. De strategisch gelegen Stelling van Willemstad was door de eeuwen heen een uitstekende plek om de scheepvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen te beheersen.
In 1583 liet Willem van Oranje de vestingwerken tegen de Spanjaarden bouwen: een imposante zeshoek van grachten en wallen met vijf bastions. Hiervan is Fort Sabina de indrukwekkendste. Toen later ook de Fransen oprukten, waren de vestingwallen in Willemstad niet meer genoeg en kwamen er forten bij.
Wandelen in Willemstad
Tijdens je bezoek aan Willemstad kun je over de wandelpaadjes op de oude stadswallen de ster helemaal aflopen. Als je gaat wandelen in Willemstad, vind je op elk punt van de ster nog een bastion, vaak wel wat overwoekerd door gras. Let bij deze bastions ook op de namen van de provincies van het Verenigd Koninkrijk der Zeven Nederlanden. Zij waren de sponsoren van deze bastions.
Wij kozen voor de stadswandeling door Willemstad, een route van 8 kilometer. De wandeling laat je kennismaken met de bijzondere historische sfeer van de stad. De route is heel gemakkelijk te volgen aan de hand van knooppunten. De wandeling start buiten de vesting om.
Je wandelt door het bos, langs het Volkerak en het mooie Zwanenmeer, waarna je vervolgens via de lange Noordlangeweg aan de andere kant van Willemstad de vesting binnen wandelt.
Je sluit de wandeling af met een andere kijk op de vestingwallen, namelijk buiten de omwalling over de singel.
Praktische informatie
- De route is 8 kilometer en te volgen via de groen-gele bewegwijzering.
- Wandel via de volgende knooppunten: 52 – 55 – 87 – 88 – 89 – 50 – 51 – 50 – 89 – 88 – 52. Bij het startpunt van deze wandeling (knooppunt 52) is er genoeg parkeergelegenheid aan de Lantaarndijk. Handig om te weten; hier kun je gebruik maken van een openbaar toilet.
Fort Sabina
Leuk om de wandeling in Willemstad te combineren met een bezoekje aan Fort Sabina. Het grootste en een van de meest intacte Brabantse forten. Hier kun je nog een kort ommetje rondom het fort maken en vervolgens genieten van een speciaal voor het Fort gebrouwen biertje. Deze plek is overigens ook erg leuk voor kinderen.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.