Vorig jaar verhuisde ik van Wijk bij Duurstede naar Amsterdam. Ik liet het historische stadje na 26 jaar achter. Het is heerlijk soms even terug te gaan, herinneringen op te halen. Dat deed ik dit jaar op een super koude dag in februari. Ik neem je dan ook graag mee langs de leuke plekjes van Wijk bij Duurstede.
Ik bereik Wijk bij Duurstede via de lange N-weg vanaf Bunnik, door landerijen langs de dorpjes Werkhoven en Cothen. Wijk bij Duurstede ligt aan het eind van deze weg, tegen rivier de Lek aan en is via een pontje over de rivier verbonden met Gelderland. Omdat het een ‘eindstation’ is, blijft de rust bewaard. En dat voel je!
In de vroege middeleeuwen lag hier een van de belangrijkste handelsplaatsen: Dorestad. Dorestad was in de 8e en 9e eeuw de grootste en rijkste plaats van Nederland en hét handelscentrum van Noordwest-Europa. Die sfeer van vervlogen tijden is in dit stadje bewaard gebleven, te beginnen bij De Markt.
De Markt
De Markt, een open ruimte in het oude stadshart, vind ik een prachtige plek. Hij wordt statig omringd door oude geveltjes, terrassen en in de hoek vind je de grote kerk. Midden op de markt staat het oude gemeentehuis.
De markt is voor Wijkenaren het centrale gebied. Daar ontmoeten mensen elkaar, gaan ze naar filmhuis Calypso of drinken ze koffie bij restaurant De Engel. De Grote Kerk is een van de belangrijkste rijksmonumenten in Wijk bij Duurstede. Op de hoek van de Markt vind je ijssalon Verheggen. Houd je van ijs neem dan de tijd, want er staat vaak een rij.
De Peperstraat en De Mazijk
Loop vanaf de Markt even de Peperstraat in, een sfeervol oud winkelstraatje. Je vindt hier historische pandjes met bijzondere winkels. Zo vind je er Ellen Natuurlijk, een winkeltje met biologische voeding. Een paar huizen verder kun je in koffiebar De heilige boon een lekkere cappuccino drinken. Rechts naast de koffiebar is een smal overdekt steegje dat naar de Mazijk loopt. Wel even bukken, want het plafond is laag!
De Mazijk
De Mazijk is volgens mij het best bewaarde geheim van Wijk bij Duurstede, omdat dit een verscholen stukje stad is dat alleen te bereiken is via het smalle steegje of via de Volderstraat of de Muntstraat. Het is een lange laan met aan beide zijden een oude muur, omgeven door leilinden. Het is een mooie historische plek en ik ben er graag.
Kasteel Duurstede
Kasteel Duurstede is een van de oudste kastelen van Nederland. In 1270 liet Zweder van Zuylen een Donjon bouwen; een verdedigbare woontoren. In het midden van de 15e eeuw werd David van Bourgondië de nieuwe bisschop van Utrecht en ging ‘op Duurstede’ wonen. Hij liet er een groot sprookjesachtig kasteel bouwen, waarvan enkele delen nu nog intact zijn. Het is omsloten door een mooi heuvelachtig park en je betreedt het via een ophaalbrug die over de slotgracht ligt. Van 1 april tot 1 november kun je er van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur terecht.
De Nederhof
Via de Volderstraat loop je terug naar de Markt. Je passeert aan de rechterkant de poort van de Nederhof, een van de oudste hofjes van Nederland. In de late middeleeuwen werd het gebruikt als gastenverblijf van kasteel Duurstede. Café ’t Hoff is een uniek overblijfsel hiervan met een prachtig nostalgisch interieur. Wil je het hofje bereiken, dan moet je even richting de Peperstraat lopen en rechts door de poort het binnenplaatsje in gaan. Daar vind je het café, maar ook restaurant Het Klooster in een zestiende-eeuws pand. Als je een keer wat luxer wilt dineren, dan is dit een echte aanrader, net als restaurant Florian op de Markt overigens.
En als je dan nog niet uitgekeken bent, heb ik nog vijf extra tips:
- Bezoek de molen Rijn en Lek;
- Ga even binnen bij De Graanschuur;
- Drink een glas wijn op Het Terras en kijk uit over de Lek;
- Rijd deze leuke fietsroute van 43 kilometer;
- Het Kromme Rijnpad is misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Het pad loopt langs de Kromme Rijn en gaat deels over een oud jaagpad. De route is in totaal 29 km lang. De route heeft een eigen bewegwijzering en is opgenomen in het Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek.
En verder
Parkeren kun je op het Walplantsoen. Je loopt dan via een smal straatje zo richting de Klooster Leuterstraat die de stad doorkruist. Kom je met de bus, stap dan uit op de Steenstraat of de Zandweg, ter hoogte van de Albert Heijn.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Caroline van den Kommer.
Caroline heeft twee prachtige dochters die het huis uit zijn en woont samen met haar vriend op een woonark in Amsterdam. Van oorsprong is ze gedragswetenschapper en is dit jaar gestopt met haar vaste baan als beleidsadviseur & marketeer in de gezondheidszorg. Nu is er eindelijk tijd om met de camper (en zeilboot) eropuit te trekken door Nederland en Europa. Ze schrijft erover op haar website.