In het Groene Hart van Zuid-Holland kun je eindeloos wandelen: de rust en ruimte in dit veenweidegebied is uniek in Nederland. We hebben een wandelroute voor je uitgestippeld door de polder, langs boerenerven, over gammele bruggetjes en door hoog gras in weilanden. Trek je wandelschoenen aan, neem je rugzak mee en we zijn klaar om te genieten van dit oer-Hollandse landschap!
TOP Oortjespad
De wandelroute begint bij het Toeristisch Overstappunt Oortjespad, waar de auto gratis geparkeerd kan worden op de ruime parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Ook is hier een leuke kinderboerderij, waar onder andere geiten, konijnen, cavia’s, zwijnen, pauwen, kalkoenen en parkieten te vinden zijn. De houten uitkijktoren kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over de weidse omgeving en om alvast een eerste indruk te krijgen van het landschap waar we doorheen zullen wandelen.
Waarom ‘Oortjespad’?
De weg waar dit overstappunt aan ligt, was vroeger een oud tolpad. Hier komt ook de naam Oortjespad vandaan: een ‘oortje’ was een Nederlands koperen muntstuk ter waarde van 1/80 gulden of een kwart stuiver.
Locatie: Oortjespad 1, 3471 HD Kamerik
Buitenplaats Kameryck
Bij Buitenplaats Kameryck kun je genieten van een kop koffie of lunch voor je aan de wandeling begint (of natuurlijk als je terugkomt). Er is ook een mooi terras aan het water waar je heerlijk uit de wind kunt zitten. Het is sinds kort ook mogelijk om te overnachten op de pop-up camping van de Buitenplaats (van april t/m augustus). Het is fantastisch om wakker te worden van fluitende vogels midden in de natuur. De Buitenplaats heeft ook een Pitch&Putt golfbaan, waar je zonder golfvaardigheidsbewijs de baan op kan.
Zandwinplas ‘De Eend’
Vanuit Buitenplaats Kameryck loop je naar een lange loopbrug (richting knooppunt 55) over zandwinplas ‘De Eend’. Deze plas is een openbare visvijver met verschillende steigers, waar vooral in het voor- en najaar vissers naartoe komen. Het water uit deze plas staat in verbinding met de polder en is onderdeel van het omliggend watergangenstelsel. In de zomer is het hier ook heerlijk vertoeven, want in de schaduw van de bomen kun je heerlijk picknicken. Officieel is ‘De Eend’ geen zwemplas, maar vaak komen mensen uit de omgeving hier naartoe om te zwemmen, suppen en kanoën.
Slootje springen
Aangekomen bij de N212 sla je linksaf. Na een stuk over het fietspad duik je op een gegeven moment het weiland in en loop je over smalle bruggetjes van weiland naar weiland, parallel aan de weg. Onderweg kom je veel vogels tegen, zoals bijvoorbeeld zwanen, futen en meerkoeten. In het voorjaar is de kans groot dat je langs de oevers of in het riet de knobbelzwaan ziet, die op een groot nest haar eieren aan het uitbroeden is.
Loeiende koeien
Tussen knooppunt 64 en 63 houden de bruggetjes op en volg je linksaf het water richting het boerenerf. Daar moet je even goed opletten, want vlak voor de boerenschuur sla je rechtsaf, langs de koeien door het weiland. Je zult zien dat hier niet vaak mensen lopen, want het gras is hoog en daarom is het wellicht even goed zoeken naar het wandelbordje. Geen zorgen: je kunt niet verdwalen, want de route gaat alsmaar rechtdoor tot je uitkomt bij de Van Teylingenweg. Daar sla je linksaf richting knooppunt 65.
Stalletjes langs de weg
Langs deze weg vind je behalve een Rustpunt (waar je zelf een kop koffie of thee kunt maken) ook verschillende stalletjes waar de boeren in het seizoen tulpjes, bollen, groenten en fruit verkopen. Leuk om mee te nemen – als het in je rugzak past – of om na de wandeling even voor terug te rijden. Bij knooppunt 60 slaan we weer linksaf en zit de wandeling er alweer op: je ziet de uitkijktoren in de verte al liggen en loopt zo terug naar de parkeerplaats.
Praktisch
Deze wandelroute (7.5 kilometer) begint bij het TOP Oortjespad, Oortjespad 1 in Kamerik. Vanuit daar kun je de volgende knooppunten volgen: 54 – 55 – 61 – 56 – 64 – 63 – 65 – 39 – 59 – 51 – 60 – 54. Is deze route te kort? Je kunt de route gemakkelijk verlengen door een extra lus vanaf knooppunt 39 te wandelen via knooppunten 25 – 29 – 22- 71 – 70 – 69 – 56 – 60 – 54. Dan komt de totale wandeling op ongeveer 13 kilometer. Helaas zijn honden bij deze wandeling niet toegestaan.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Annemarie Middelburg (1986).
Annemarie werkt als zelfstandig consultant op het gebied van vrouwenrechten voor de Verenigde Naties, NGO’s en universiteiten. Ze is erg reislustig en heeft de afgelopen jaren meer dan 25 Afrikaanse landen bezocht. Maar ook Nederland is prachtig. Annemarie trekt er graag samen met haar man op uit, actief racefietsen, hardlopen en wandelen.