Een week lopen met je telefoon en internet zoveel mogelijk uit. Tijd om na te denken over je leven en je plaats in het grotere geheel, door je voeten in beweging te brengen en je geest vrij te laten. Dat is het doel van het 136 kilometer lange pad van je eigen wijsheid, ofwel de Walk of Wisdom (WoW).
Walk of Wisdom pad
Pelgrimeren door eigen land
Wie denkt dat je helemaal naar Santiago de Compostela moet lopen om jezelf pelgrim te kunnen noemen, heeft het mis. Ons eigen kikkerlandje heeft namelijk ook een echte pelgrimstocht. Geïnspireerd door de toenemende belangstelling voor oude pelgrimsroutes zoals Santiago de Compostella of de Henro in Japan, is de Walk of Wisdom (WoW) ontstaan. Het is een pelgrimage onafhankelijk van religie, van 136 kilometer rondom Nijmegen. Je loopt tijdens de route door twee landen, drie provincies en elf verschillende gemeentes.
Een kleine pelgrimstocht vanuit een grote gedachte
Met het idee van de Walk of Wisdom om offline te gaan en te bezinnen, willen ze klassieke levensvragen verbinden met moderne thema’s. Het gaat namelijk om de zoektocht naar authenticiteit en de uitdaging om met miljarden mensen te leven op één aardbol. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het gaat om het gesprek met elkaar aangaan en het leren van elkaar.
Kun je de tocht dan niet ‘gewoon’ lopen? Natuurlijk wel. Maar het idee is natuurlijk wel om even offline te gaan en weer in verbinding te komen met jezelf, elkaar en de natuur. De mooie en afwisselende landschappen zorgen ervoor dat je je ogen uitkijkt.
Startpunt Walk of Wisdom: de Stevenskerk
De Walk of Wisdom route start in de Stevenskerk in Nijmegen. Hier meld je jezelf en start de pelgrimage naar je eigen wijsheid. Je loopt een stukje door de stad, maar deze laat je al snel achter je om langs de Waal de natuur in te duiken.
De hele route loop je door zeer diverse landschappen, waarbij je verrassend veel hoogteverschillen overbrugt. Dat kan ook haast niet anders met de plekken waar je langskomt: Berg en Dal, het Reichswald in Duitsland, de Sint-Jansberg en de Mookerheide.
Door de Nederlandse bergen
Nadat je bij de Waal door een waterrijk gebied bent gelopen, zie je de heuvels van Berg en Dal vanuit de polder al voor je opdoemen. Dit deel van de route loop je over de heuvels die tijdens de laatste ijstijd gevormd zijn. Je wandelt over lanen en door bosrijk gebied, met zelfs een stukje oerbos in het Reichswald. De liefhebber van heuvellandschap, waaronder ikzelf, heeft geluk. Want ook op de Sint-Jansberg en de Mookerheide geniet je van het stijgen en dalen.
Halverwege de route
Na de bossen en heide bij Overasselt, verandert het aanzicht langzaam naar een open polderlandschap. Maar nog voordat je echt de polder ingaat, kom je langs een modern Mariakapelletje. Hier ben je op de helft van de route.
Vanaf hier maken de bossen plaats voor akkers, weilanden, dijken en vestingstadjes. Om uiteindelijk, na de stranden langs de Waal, de route te finishen op dezelfde plek als waar je begon; de Stevenskerk in Nijmegen.
Loop je de hele route in één keer achter elkaar, dan ben je zes dagen onderweg. Maar doordat je rondom Nijmegen loopt, is het ook heel gemakkelijk om het pad in etappes te lopen. Je parkeert dan elke keer in Nijmegen en gaat vervolgens met het OV naar het punt waar je de vorige keer geëindigd bent.
Symbolen en rituelen
De Walk of Wisdom zou geen pelgrimsroute zijn zonder symbolen en rituelen. Het hart van de route is het symbool ‘pelgrim’, wat staat voor verbondenheid tussen mens en aarde.
Het tweede symbool is de ‘pelgrimsveter’: een schoenveter waaraan je tijdens je tocht elf vogelringetjes verzamelt in de 11 verschillende gemeente. De ringetjes samen zijn het bewijs dat je de route hebt gelopen. Tot slot het ritueel: telefoon en internet zoveel mogelijk uitzetten. Zie het als een moderne manier van vasten.
Klaar om te pelgrimeren?
Je kunt jezelf aanmelden op de website van de Walk of Wisdom. De inschrijving gaat middels een donatie, aan de stichting achter de route. Daarmee steun je niet alleen de ontwikkeling van de route, maar je krijgt hiervoor ook startpakket met een routeboekje, gps-tracks, de symbolen van de pelgrimage en een handige lijst met plekken waar je voor ieder budget kunt overnachten.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sietske.
Woonachtig in het mooie Brabant met haar vriend Bart en twee katers. Sietske is Kapitein bij de Luchtmacht en werkt als bedrijfsadviseur. Met een voorliefde voor natuur, bergen en avontuur organiseert Sietske micro-avonturen door de bergen voor vrouwen.