Soms ben je aan het zoeken en zoeken om een geschikt onderwerp te vinden en kom je er maar niet uit. “Kijk dan eens dichtbij!” oppert Luc. “Ach ja, dat is ook zo!”, zeg ik. Weleens gehoord van de Hakenberg of de Paasberg? En dan heb je vast ook nog nooit gehoord van de Austieberg en de Tankenberg.
Noord-Oost Twente staat vol met bergen, alleen zijn dit niet zulke hoge exemplaren als in Limburg (de Vaalserberg van 322 meter) of in het buitenland (Grossglockner 3798 meter). De Tankenberg is de hoogste berg in Overijssel met een hoogte van 85 meter boven NAP en daar zijn we trots op. Vanaf de top vanuit het theekoepeltje heb je een verrassend adembenemend uitzicht over het prachtige Twentse coulisselandschap. Je ziet de afwisseling in het landschap; de vele bomen, de houtwallen en de kruidenrijke bermen en akkers. Bij helder weer kun je de Kuiperberg (alweer eentje) in Ootmarsum zien liggen.
Start van de wandeling
Mijn wandelroute start bij restaurant Sterrebos, een van mijn favoriete restaurants. Startpunt bij het paaltje K99 waar diverse wandelroutes starten met verschillende afstanden. Vanaf dit punt slinger je zo over het schoolpad richting het Mariakapelletje. Vroeger was dit pad wel twee karrensporen breed, vertelde mijn man laatst. Even een klein heuveltje over en je wordt beloond met een bijzonder plekje.
Een kaarsje branden
Even de tijd nemen om een kaarsje te branden bij Maria. Deze Mariakapel was een belangrijke locatie in de serie ‘Jonge leu, Oale Groond’ van Johan Nijenhuis (geboren in Markelo en regisseerde ook ‘De Beentjes van Sint-Hildegard). Johan Nijenhuis deed in 2022 ook mee aan de Slimste mens. Vanaf dat beroemde kapelletje linksaf. Iets verderop zie je een van de vele eikenbomen, trots en fier boven op het hoogste punt. Alweer met een aantal bankjes, onderweg kom je er nog regelmatig wat tegen.
Langs de pipokeet
Dan het eerste zandpad rechts en de weg vervolgen tot de t-splitsing en daar weer rechts. Boven op de bult vind je een van de leukste rustpunten van Twente. Een opgepimpte pipokeet van Ruud en Annemarie en van alles voorzien. In de zomer zit je er lekker op een van de picknickbanken en in de winter in de keet. De dieren-kunstwerken (zwerfkeien met stalen poten) zijn door Ruud zelf bedacht en gemaakt. In het kleine hutje vind je nog meer leuke kunstwerkjes.
De tocht gaat verder en slingert richting de Hakenberg. Op het nieuwe pad rondom het eerste boerderijtje dat je tegenkomt vond vroeger de Ganzenmarkt plaats. Als je goed kijkt, zie je nog van diverse kanten de wegen bij elkaar komen op dit centrale punt. Even later zien we een prachtig zwart-wit houten villa verschijnen.
Hakenberg (54 meter hoog)
Textielfabrikant Blijdenstein kocht de gronden van het Hakenberg. Hij liet de veelal woeste gronden ontginnen. In 1898 werd op het 55 hectare grote landgoed, onderaan de heuvel, een boerderij met schuur gebouwd. Een bijzondere boerderij met een “wolfskap”. Ter hoogte van de zolder zien we twee sierlijke boogjes. Eén van de boogjes is open, zodat de kerkuil hier zijn nest kan bouwen. Hier lees je meer over de Hakenberg, inclusief routes.
Hier gaan we links om de Hakenbergvijver heen. Het bruggetje over en direct linksaf, door de weilanden en aan het einde rechts. Daarna, bij de tuffelkelder (hier werden vroeger aardappelen koud en donker bewaard) rechtsaf de bult omhoog over een stukje geasfalteerde straat. Mocht je nog veel meer kilometers willen wandelen dan kun je hier links omhoog, richting de Tankenberg. Wij wandelen de korte route, rechtdoor een wandelpad op (de s-slinger gaan we niet door) en deze brengt ons weer bij de Hakenberg. Hier gaan we linksaf, door het witte hek en bij de kastanjeboom weer linksaf.
Het laatste stukje van de wandeling
In de rechtse weide zijn op bepaalde tijdstippen vaak reeën te zien. ‘s Morgens vroeg als het nog rustig is, dan maak je de grootste kans om er eentje tegen te komen. We vervolgen de weg rechtdoor tot de kruising. Daar gaan we rechtsaf en wandelen we het ‘bultje ‘omhoog. Opnieuw tot we niet meer verder kunnen en dan rechts een stuwwal over. In de zomer zie je hier de koeien grazen en lijkt het net alsof ze zweven. Een bijzonder gezicht.
Op het kruispunt staat een bankje dat regelmatig wordt gebruikt door wandelaars en fietsers. Het uitzicht is uniek… Prachtige boerenerven en, wanneer je gelukt hebt, komt een roodbonte koe je gedag zeggen. We vervolgen de weg en slaan linksaf bij het Mariakapelletje. Via het schoolpad en dan linksaf slaan. Nu heb je wel iets lekkers verdiend.
- De routes zijn prima te volgen met het wandelnetwerk van Twente.
- Meer informatie over de Hakenberg.
- Ook heel leuk: deze fietsroute langs alle bergen in Twente.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.