Rondom de parel van het zuiden, Breda, is heel wat natuur te vinden. Maar naast natuur liggen er rondom Breda en haar grensstreek met België ook veel landgoederen. Veel van deze landgoederen zijn opengesteld om overheen te wandelen. Een weekendje in deze gezellige stad kan daarom ook heel goed gecombineerd worden met een wandeling of fietstocht langs de omliggende landgoederen en door de natuurgebieden. Graag vertel ik je wat meer over de prachtige omgeving van de Strijbeekse Heide.
Strijbeekse Heide
De Strijbeekse Heide ligt ten Zuiden van Breda tussen de Strijbeekse- en de Chaamse Beek tegen de Belgische grens. Een authentiek stukje Brabant waarin de natuur en de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Het gebied kenmerkt zich door heide met vennen, bossen en beekjes.
Je waant je soms op de Afrikaanse steppen, terwijl je het volgende moment via oude vennen over lange dreven loopt. De tijd heeft alleen niet stilgestaan. Rond 1900 bestond het gebied voornamelijk uit natte en droge heide met daarin gelegen vennen, natte laagten en enkele vrijstaande naaldbomen. In de eerste helft van de twintigste eeuw kwam daar verandering in toen men het heidegebied begon te ontginnen voor landbouw en bosaanleg.
Gelukkig worden er sinds 2005 door Staatsbosbeheer werkzaamheden uitgevoerd om het gebied weer zijn oorspronkelijke authentieke karakter terug te geven. Hierbij zorgen runder- en schapenbegrazing ervoor dat het gebied open blijft en de heide de kans krijgt zich te herstellen.
Landgoederen
Je bezoek aan het bijzondere stukje natuur van de Strijbeekse Heide afwisselen met een stukje historie? Grenzend aan de Strijbeekse Heide liggen verschillende landgoederen. Struin over de oude beukenlanen en tussen de rododendronstruiken van Landgoed Hondsdonk en Ulvenhart.
Landgoed Hondsdonk is het grootste landgoed en vormt samen met landgoed Luchtenburg en Valkenberg een vrijwel aaneengesloten landgoederenzone van ongeveer 600 hectare. Men denkt dat Hondsdonk het oudste landgoed is, het wordt namelijk al genoemd in een acte uit 1364! Het Landhuis in empirestijl dateert uit 1795. Het landgoed heette oorspronkelijk Honsdonk. ‘Hons’ verwijst naar onbruikbaar land en een ‘donk’ is een zandige verhoging in een moerassige omgeving.
Door de ontginning van het gebied kreeg het landgoed in de 19e eeuw ongeveer zijn huidige vorm door aanleg van een park in Engelse Landschapsstijl. De stijl zie je goed terug aan de bomenlanen en grote partijen rhododendrons.
Smokkelaarsroute
Wil je een goed bewaard geheim ontdekken als het gaat om bijzondere wandelingen rondom Breda? Treed dan in de voetsporen van de smokkelaars en bewandel de 8 kilometer lange smokkelaarsroute op de grens tussen België en Nederland. Je treedt hier namelijk daadwerkelijk in de voetsporen van de vroegere smokkelaars.
Onderweg kom je verschillende informatieborden tegen waar je wordt meegenomen in de geschiedenis. Geef jezelf over en stel je voor dat je even in die tijd bent. Spannend, JA!
Maar wat werd hier dan allemaal gesmokkeld? Tot 1970 werd er met name in de nacht gesmokkeld. Het ging destijds om producten als boter, suiker, koffie, zout en sigaretten. Maar gek genoeg ook om dameskousen, zeep en koeien! Ja, die stop je niet zomaar in je rugzak. Goederen invoeren was in die tijd erg duur, daarom werd er langs de grens volop in het geheim gehandeld.
Mooiste ven van Noord-Brabant
Op je smokkelaarstocht kom je tussen de Strijbeekse Heide en Strijbeekse Beek langs de Goudberg. Hier ligt het Goudbergven, ook wel de Patersmoer genoemd. Dit is voor velen het mooiste ven van Noord-Brabant en als je het niet het mooiste ven vindt, dan is het zeker het bijzonderste ven. Dit heeft te maken met het eiland wat midden in het ven ligt wat één van de laatste stukjes hoogveen van Nederland is. Hoogveen, of ook wel ombrotroof veen, is mineraalarm en zuur drasland.
Brabants genieten
Heb je trek gekregen van al dat smokkelen, de heide, bossen en prachtige landgoederen? Dan kun je genieten van de Brabantse gezelligheid bij restaurant Het Smokkelaartje. Dit restaurant ligt nagenoeg aan de smokkelaarsroute. Hier kun je ook parkeren als je dit gebied wilt verkennen. Wil je een lokaal biertje proberen? Ga dan langs Bij Toontje Schoen en geniet van een blonde snol, d’n Stoute Matroesjka of een van de andere lokaal gebrouwen bieren. Terwijl jij geniet van je biertje, kunnen de kinderen hun vingers aflikken bij het lekkere schepijs.
Wil je direct de landgoederen ontdekken? Dan kun je een hapje en een drankje doen bij Landgoed Ulvenhart. Ook hier is het mogelijk je auto te parkeren om het gebied verder te verkennen.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sietske.
Woonachtig in het mooie Brabant met haar vriend Bart en twee katers. Sietske is Kapitein bij de Luchtmacht en werkt als bedrijfsadviseur. Met een voorliefde voor natuur, bergen en avontuur organiseert Sietske micro-avonturen door de bergen voor vrouwen.