Winkelen in Enschede, heerlijk. Eten en een terrasje in Enschede, gezellig. Maar een heuse wandeling door deze stad en geschiedenis snuiven, dat had ik hier nog niet eerder gedaan. Tijd om er werk van te maken. Samen met Astrid trek ik eropuit. We parkeren de auto bij Saxion, omdat we halverwege de route willen lunchen bij Gastrobar Bij Roozendaal. Wil je gratis parkeren? Dan zet je je auto op de parkeerplaats Bij Roozendaal, daar kun je de route ook oppakken. Dit zijn dan ook direct mijn eerste twee tips: parkeren en lunchen bij de Gastrobar.
Ontmoet de familie Van Heek
De route brengt ons eerst richting Volkspark waar ook wij sinds enige tijd een ‘Loetje’ hebben (restaurant). Hier steken we onder het tunneltje door en gaan we richting het Van Heekpark. De familie Van Heek kom je overal tegen in Enschede en omstreken. Straatnamen, pleinen en parken zijn vernoemd naar deze vooraanstaande textielfabrikant en textielfamilie.
De Van Heek familie heeft een grote rol gespeeld in de Enschedese geschiedenis. Onder andere door het schenken van diverse stukken grond voor de inrichting van wandelgebieden. Daarnaast schonk Jan Bernard van Heek zijn kunstwerken aan Rijksmuseum Twenthe. Het Van Heekpark is een heerlijk park, waar wandelaars, honden en sportbeoefenaars als yoga en tennis elkaar tegenkomen. Ontspan en geniet even op een bankje.
Van rampgebied naar prachtige eigentijdse wijk
Onze route gaat verder naar de wijk Roombeek. Tegenwoordig een prachtige eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen en cultuur in een dynamische en bijzondere omgeving. Maar de wijk is helaas beter bekend door de vuurwerkramp op 13 mei in 2000. In één klap werd een groot deel van Enschede-Noord weggevaagd. De rest weten we.
Na deze catastrofe werd de wederopbouw van de wijk overgelaten aan een projectbureau. Als supervisor werd architect Pi de Bruijn aangetrokken. Om de wijk terug te laten keren op een manier waarmee de meeste bewoners zouden kunnen leven, werd een participatieproject gestart. Medewerkers van het projectbureau gingen bij gezinnen langs, om bewoners te spreken en hun wensen op papier te zetten. Uit deze rondgang zijn uiteindelijk 3000 meningen en ideeën gebundeld, die als uitgangspunt zijn gebruikt voor de wederopbouw. Het resultaat is een prachtige afwisselende wijk met een geheel eigen uitstraling en fijne flow.
Dwaal rond en ontdek!
Neem de tijd om lekker door Roombeek te dwalen. Kenmerkend is de stadshaard. De warmtekrachtcentrale die door kunstenaar Hugo Kaagman is bekleed met Delftsblauwe platen. Je vindt het óf heel mooi of heel lelijk. Bekijk het gedenkmonument, de museumfabriek, de oude industriële panden die omgebouwd zijn tot appartementen of hippe kantoorlocaties. Én ga lunchen of doe een drankje bij Gastrobar bij Roozendaal. Een heerlijke plek waar je in de zomer lekker buiten kunt zitten, maar waar het binnen ook goed toeven is. Een keuze maken uit de lunchkaart is nog een hele klus.
We stappen door naar het Rijksmuseum
Na de lunch stappen we door richting het Rijksmuseum. Je kunt hier een blik werpen in de winkel of misschien is er een wel een aansprekende expositie gaande. Het Rijksmuseum Twenthe is voortgekomen uit een initiatief van Jan Bernard van Heek die zijn collectie, bestaande uit circa 140 werken, in een nieuw museum in Enschede wilde onderbrengen. In 1930 werd het museum, met voornamelijk schilderijen, aan de Lasondersingel geopend. Een museum van formaat, met spraakmakende exposities en activiteiten. Ook is er de mogelijkheid om een van de bijzondere zalen te huren of nog leuker… je kunt er ook trouwen!
Wordt er in Enschede meer gebrouwen dan alleen Grolsch?
Via het boerenkerkhof, waar je het oudst bewaard gebleven graf vindt (1832), lopen we door naar het centrum van Enschede. Langs het Wilminktheater leidt Astrid mij nog even langs een klein kerkje met daarin de Stanislaub Brewskovitch: ofwel een bierbrouwerij (stadsgravenstraat). Er wordt dus meer gebrouwen in Enschede dan alleen Grolsch.
In dit straatje vind je overigens allerlei gedichten op de muren en deuren. Leuk om even bij stil te staan. Langs het gemeentehuis gaan we naar de Grote Markt met de Grote kerk en haar gezellige terrasjes. Heb je zin in een drankje? Neem plaats bij Novi of bij Bardot. Voor de echte culinaire liefhebbers tip ik nog graag even Joann. Onze wandeling eindigt weer bij Hogeschool Saxion met de treffende slogan op de trappen:
De filosofie duidt,
de wetenschap verklaart,
maar de kunst toont, en wel dat wat zij niet zeggen kan.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Mariël Ganzeboom.
Vanuit een klein Twents dorpje trekt Mariël er graag op uit samen met Geert en hond Syb. Of ze springt de mountainbike op. Haar voorliefde voor reizen, actief buiten zijn en gezond eten bundelt ze op haar eigen website.