In 2023 uitgeroepen tot European City of the Year én een van mijn favoriete Nederlandse steden: Amersfoort! De centraal gelegen Keistad is enorm veelzijdig: een rijke historie, pittoreske straatjes en een gezellig stadscentrum. Met deze stadswandeling (5 km) neem ik je mee langs de mooiste plekken van Amersfoort.
De wandelroute, inclusief meer hotspots, vind je onderaan de pagina.
Van oude fabriek naar creatieve hotspot: De Nieuwe Stad
Loop vanaf Amersfoort Centraal in 15 minuten naar De Nieuwe Stad (of parkeer bij het Eemplein). Hier staat de oude Prodentfabriek uit de jaren ‘30, die in 2013 werd opgekocht en omgebouwd tot een creatieve hub. Het gebied rondom de fabriek is vernieuwd en biedt nu onderdak aan verschillende horecagelegenheden, culturele plekken, bedrijven en creatieve initiatieven. Loop zeker binnen bij winkel en restaurant Het Lokaal, waar de focus ligt op streekproducten. Mijn lunchfavoriet hier: de pita falafel!
De iconische Koppelpoort van Amersfoort
Wandel je richting het centrum, dan is de Koppelpoort niet te missen. Deze prachtige 15e-eeuwse poort maakte ooit deel uit van de tweede stadsmuur. Vandaag de dag wordt de poort alleen nog gebruikt voor rondleidingen, maar over het vroegere gebruik gaan spannende verhalen. In de middeleeuwen zouden gevangenen dagelijks uit de Dieventoren opgehaald worden om de poort te openen en te sluiten door in een houten rad te lopen. Dit was niet zonder gevaar; wie niet in het juiste tempo liep, had kans op een nare val. Dit is mogelijk ook waar de term ‘raddraaiers’ vandaan komt.
Eindigt jouw dagje Amersfoort als het al donker is? Kom dan ‘s avonds zeker terug om de sfeervol verlichte Koppelpoort te bewonderen.
Tip: is stadshistorie echt jouw ding? Het Gilde Amersfoort organiseert dagelijks leuke standswandelingen boordevol interessante historische weetjes.
Sfeer proeven op de Hof
Midden in het centrum vind je de Hof, een groot plein met veel horecagelegenheden en leuke omliggende straatjes. Loop voor leuke winkels door de Krommestraat en over de Havik voor een van de mooiste grachten van Amersfoort. Ga voor een goed glas wijn naar Alberts en voor het knusse bruine kroeg-gevoel naar Biercafé de Dikke Koning.
Ben je een muziekfanaat? Dan is Velvet de perfecte plek om door de bakken vol met platen en cd’s te browsen. Meer van de musea? Dan kom je in museum Flehite meer over de stad te weten.
Vervolg vanaf hier de route richting de Muurhuizen.
Muurhuizen: het mooiste stukje Amersfoort
Toen Amersfoort in de 14e eeuw te groot werd, moest er een nieuwe stadsmuur worden gebouwd. De oude stadsmuur werd afgebroken en met het materiaal werden huizen gebouwd langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. Oftewel Muurhuizen. Ik denk dat bijna alle Amersfoorters het erover eens zijn dat dit het mooiste en meest karakteristieke stukje van Amersfoort is.
Wandelend door Muurhuizen waan je je echt in de middeleeuwen. Een paar hoogtepunten licht ik graag voor je uit. Zo vind je op de kruising met de Langestraat de Kamperbinnenpoort: de stadspoort die van origine ook onderdeel was van de eerste stadsmuur. Direct ernaast is Frituur van Gogh, waar je de lekkerste patat van Amersfoort (misschien wel van de hele provincie!) eet.
Iets verderop staat de Dieventoren (foto links), in de middeleeuwen de gevangenis van de stad. Tegenover Huis Tinnenburg, onderdeel van de oude waterpoort, vind je het Mondriaanhuis. Het huis waar de bekende Amersfoortse schilder geboren is en waar je nu zijn en ander werk bewondert in het museum. Het museum is een echte aanrader; de 3D projectie is heel gaaf, en ook het werk van andere kunstenaars sluit goed aan op het werk en/of de filosofie van Mondriaan.
De Mariënhof
Verlaat de Muurhuizen en loop richting de stadsring, waar je de Mariënhof vindt, een prachtig bewaard klooster. Later werd dit een weeshuis, wat het tot de jaren ‘30 bleef. Tegenwoordig kun je hier terecht voor evenementen, maar ook voor een goed glas wijn met een borrelplank bij Zuster Margaux – zeker in de zomer zit je hier heerlijk – of een kop koffie met huisgemaakt gebak bij Buuf in de Serre.
Gekke tip maar echt de moeite: ga je naar een van deze horecagelegenheden, ga dan ook zeker even naar het toilet. Je loopt dan namelijk door de oude gangen van het kloostergebouw, waar je de originele schoonheid van het pand kunt bewonderen.
Wandel over de oude stadsmuur (+1,5 km)
Loop door om Monnikendam te zien. Dit was de oude waterpoort en onderdeel van de tweede stadsmuur. Wil je je wandelroute verlengen en een stukje over de gerestaureerde tweede stadsmuur lopen, dan vervolg je je route door het plantsoen tot je weer bij de koppelpoort bent (1,5 km).
Lieve Vrouweplein en de Lange Jan
Wandel door de gezellige Krankeledenstraat richting het Lieve Vrouweplein en de Lieve Vrouwetoren. In deze straat vind je onder andere het knusse Hete Kolen voor een heerlijk diner. De Lieve Vrouwetoren, oftewel ‘Lange Jan’ onder de Amersfoorters, is de op twee na hoogste kerktoren van Nederland (na de Dom in Utrecht en de Nieuwe Kerk in Delft). De toren was vroeger verbonden aan een kerk, welke ook als opslagplaats voor buskruit en als laboratorium waar granaten werden gevuld, en in 1787 ontplofte door onvoorzichtigheid van een medewerker.
Op het plein vind je veel gezellige terrasjes. Mijn favoriet is Het Stadscafé. Hier zit je met de donkere dagen ook leuk binnen, en geniet je van nacho’s met veel kaas en een goed glas wijn of speciaalbier.
Zomertip: Achter Long John’s Pub, Boothill Saloon en Charlies Burgers 33 vind je een verborgen terras. Zelfs op drukke dagen is dit vaak een rustige plek om neer te strijken. Een echte hidden gem midden in de stad.
Terug naar het station
Vanaf het Lieve Vrouweplein wandel je in 15 minuten terug naar Amersfoort Centraal. Zin in pizza? Bij Bombari geniet je van heerlijke Italiaanse gerechten in een gezellige setting. En perfecte afsluiter van een fijne dag in Amersfoort!
Wil je de route met hotspots op Google Maps bekijken? Bekijk dan hier de kaart!
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Romée de Jong (1996).
Romée werkt als zelfstandig communicatieadviseur, fotograaf en grafisch ontwerper en woont in Utrecht. Ze gaat graag op reis, met als favorieten Mexico en Australië, maar gaat ook regelmatig in Nederland op pad. Op de wielrenfiets of wandelend, en dan het liefst met een camera in de hand. Op Instagram deelt ze haar mooiste plaatjes.