We wonen er 2 kilometer vandaan en rijden er regelmatig langs, maar waren er nog nooit ‘toeristisch’ wandelend doorheen gelopen: het dorp Sloten. In 1921 geannexeerd door Amsterdam.
Het dorp Sloten
Sloten heeft een eigen dorpsraad en heeft zeer actieve bewoners. Zij maken zich gezamenlijk hard voor het wel en wee van het dorp. De oprukkende stad baarde hen voorheen grote zorgen. De strijd rond het Weilandje Vrije Geer is daar een mooi voorbeeld van. Met een winnend referendum tot gevolg. Het eilandje is er nog! Geen tram er doorheen, geen huizen.
De Molen van Sloten
Om Sloten te bezoeken, parkeer je de auto aan de rand van het dorp bij de Akersluis. Hier kun je vrij parkeren. Wat meteen opvalt is de Molen van Sloten. Deze poldermolen uit 1847 stond vroeger in de Watergraafsmeer – ook Amsterdam – en is in 1991 hier naartoe verhuisd. Hij zorgt samen met het Akergemaal nog steeds voor de bemaling van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam.
De Molen van Sloten is dagelijks toegankelijk en laat de molentechniek en de geschiedenis van Sloten en Oud Osdorp zien. Bijzonder is de Rembrandtzolder, met een presentatie van werken van Rembrandt. Hij tekende vaak in Sloten. Voor de molen staat een beeld van Rembrandt samen met Saskia van Uylenburgh.
Een brouwerij en een kaasboerderij
Oók bijzonder is Brouwerij de 7 Deugden, gelegen naast de molen. Hier werken voornamelijk mensen met een (lichte) beperking of zoals de brouwer zegt: “Bij De 7 Deugden vragen wij niet wat mensen niet kunnen, maar wat ze wel kunnen. Vaak ontdekken wij in de loop van de tijd waar hun kracht ligt.” Kortom, een brouwerij met een goed doel. Dat verdient één biertje op het terras.
Op de kaasboerderij (ze maken zelf geen kaas meer) vind je de lekkerste boerenkazen uit de omgeving.
Het dorp is ouder dan Amsterdam
Bij de molen steek je de weg over en je komt op de Sloterweg, waar het dorp eindigt bij nummer 1355. De Sloterweg loopt verder door over de brug, via Badhoevedorp, richting Schiphol. De ooit bij de Amsterdamse Overtoom beginnende Sloterweg kent een rijke geschiedenis. Zelfs als pelgrimsroute naar Haarlem, maar ook als je werd verbannen uit Amsterdam … De banpaal verwijst er nog naar.
Sloten is twee eeuwen ouder dan Amsterdam (1275). De oudste vermelding dateert uit 1063, toen er sprake was van ‘een kapel te Sloten aan de zuidwestpunt van de Slootermeer’. Rond 1175 werd het dorp verplaatst naar een terp aan de Sloterweg. Sloten was uitgestrekter dan het huidige dorp en werd in 1921 geannexeerd door Amsterdam. Dit maakte stadsuitbreiding mogelijk.
Het kleinste politiebureautje van Nederland
Op het gerenoveerde Dorpsplein met waterpomp staat ‘het kleinste politiebureautje van Nederland’, samen met een authentieke brandmelder. Gebouwd in 1866 voor de veldwachter en gebruikt tot eind 2015 door de wijkagent. Het heeft zelfs een cel waar menig Slotenaar zijn roes heeft uitgeslapen. Het is te bezichtigen: zomers, op zaterdag en zondag, maar alleen bij mooi weer.
Je passeert voordat je het Dorpsplein bereikt al verschillende boerderijtjes en woonhuizen. Waaronder de grote witte dokterswoning op nummer 1301, met daarnaast het koetsiershuis en koetshuis. Daar tegenover de grote speeltuin en verderop de belangrijkste zijstraat: de Osdorperweg, die hier begint en eindigt bij Halfweg. In het dorp zijn een paar steegjes met kleine arbeiderswoningen die nog steeds worden bewoond. Loop gerust eens zo’n steegje in.
Twee kerken en een dorpscafé
Sloten heeft twee kerken: de protestantse Sloterkerk (1861) achter het Dorpsplein en de Rooms-katholieke Sint-Pancratiuskerk (1901) aan het begin van het dorp.
Veel van de woonhuizen hadden vroeger aan de voorkant een winkel, daar is niets meer van overgebleven, maar nog wel herkenbaar. Het oudste nog bestaande en volledig gerestaureerde huis staat aan de Osdorperweg nummer 1 en dateert uit 1692. Diverse huizen staan op de monumentenlijst.
Natuurlijk heeft het dorp een café! Hoe het café heet? Café Kerkzicht. Leuk feitje: dat café heette al zo vóórdat in 1901 de kerk werd gebouwd.
Nog wat extra tips voor je bezoek aan Sloten
- Er is op internet veel te lezen over het Dorp Sloten. De belangrijkste website is die van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp, waarop veel historie is terug te lezen en er ook verwijzingen staan naar (informatieve) wandelingen en fietstochten.
- Eten en drinken? Dat is er voldoende: café Kerkzicht, restaurant De Halve Maen en niet te vergeten de Patatz(a)ak. Maar ook IJshoeve Sloten en natuurlijk Brouwerij De 7 Deugden.
- Loop gerust de Sloterweg verder af richting Johan Huizingalaan waar hij nu begint en geniet van de mooie huizen/boerderijen en volkstuincomplexen. Het Siegerpark is een aanrader.
GRATIS VERZENDING
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.