In Nederland wandelen en een buitenlandgevoel ervaren? Dat krijg je bij deze wandeling door de Sahara. Gewoon in Ommen! Wist je dat Ommen in 2014 is uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar? Je kunt daar alle kanten op en deze keer koos ik voor de zandverstuivingen tussen Beerze en Ommen, Sahara genaamd.
Zandverstuiving de Sahara in Ommen
De Sahara kun je haast niet missen; even het spoor over en je rijdt het tegemoet. Het gebied is 20 hectare groot waar je wandelend (of fietsend) je hart kunt ophalen. Er zijn diverse routes uitgezet, variërend tussen de 5 en 9.4 kilometer. Wij kiezen voor de gele wandelroute van 6 kilometer, deze gaat over en om de Sahara.
Neem een picknick(kleedje) mee en waan je op het strand
De Sahara is ontstaan door het ontginnen en afplaggen van heide. Ook werd er flink gegraasd door schapen. Zo ontstonden er grote open stuifzandgebieden waar de wind vrij spel had. Dit vormde een bedreiging voor de omliggende buurtschappen. Baron van Pallandt van Landgoed Eerde gaf in 1840 opdracht om dennenbossen rondom de zandverstuiving aan te leggen. Om zo de overlast van de grote verstuivingen tegen te gaan. Onbedoeld creëerde hij hiermee een prachtige mix van zand en bos, inclusief heide met jeneverbes.
Vlakbij liggen nog twee stuifzandvlaktes; één bij Junne en één achter de Sahara, ooit een grote Kalahari dus. Inmiddels is het een bijzonder wandelgebied geworden en een heerlijke plek voor kinderen om zandkastelen te bouwen. Maar ook voor een picknick op het zand of aan een van de picknickbanken, want horecagelegenheden vind je niet bij de Sahara.
Even flink ploegen door het mulle zand
We ploegen ons door het eerste gedeelte van de wandeling, over het mulle zand. Goed opletten waar de routepaaltjes staan; wij gingen direct al de fout in. Maar zo pakten we wel een mooi extra stukje van de zandverstuiving mee. Hardlopers, wandelaars, mountainbikers … alles komt hier voorbij.
Zodra je de zandverstuiving verlaat, loop je over mooie paden, langs vennetjes, heide en door dichte bossen. Een unieke combinatie rondom de zandverstuiving. Ik waan me even in het Nederlandse duingebied. Maar zodra de zandverstuiving weer in beeld komt, waan ik me weer in de woestijn. Hèh verwarrend zeg, deze wandeling ;-). Houd je van fietsen of mountainbiken? De parkeerplaats bij de Sahara fungeert ook heel goed als startpunt van diverse fietsroutes.
Afsluiten met een drankje in Ommen
Wil je je wandeling afsluiten met een drankje en hapje? Daarvoor rijd je Ommen even in. En dat is ook zeker geen straf. Ommen ligt aan de Vecht en biedt heerlijke plekken aan het water of in het dorp zelf.
Ik ben fan van het Sunbeach terras bij hotel De Zon. Het terras, pal aan de oever van de Vecht, staat bekend als een van de mooiste van het land. Strandstoelen en loungebanken met lekker dikke kussens en de aanlegsteiger voor de luxe lounge sloep. Wil je het Vechtdal bekijken vanaf het kabbelende water met een lounge muziekje? De sloep kun je ook huren. Geen terrasweer? Dan is restaurant Tante Pos in het centrum een aanrader.
Langer blijven op de Sahara?
Heb je langer de tijd om in de buurt van de Sahara van Ommen te verblijven? Dan kun je met kinderen heel goed terecht bij camping De Beerze Bulten. Of misschien kies je wel voor een stoere lodgetent of sfeervol chalet op vakantiepark De Zandstuve. Langs het Vechtdal zelf vind je ook meerdere campings.
Tips
- Gratis parkeren bij de Sahara (Eerderveldweg Ommen)
- Er zijn geen toiletten bij de Sahara
- Honden mogen aangelijnd mee
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Mariël Ganzeboom.
Vanuit een klein Twents dorpje trekt Mariël er graag op uit samen met Geert en hond Syb. Of ze springt de mountainbike op. Haar voorliefde voor reizen, actief buiten zijn en gezond eten bundelt ze op haar eigen website.