De provincie Groningen is afwisselender dan je denkt. De meeste mensen hebben een beeld van leegte, akkerbouw, vlak landschap, weidsheid, kleine dorpen en weinig bos. Dat beeld klopt, maar is niet volledig. Er is een oase in gemeente Westerwolde, die je compleet doet verrassen na een autorit van circa een uur vanuit de stad Groningen. De Ruiten Aa in Sellingen.
Ruiten Aa in Sellingen
We nemen vanaf de A7, afslag Winschoten en via B-wegen rijden we richting Sellingen, waar we steeds meer omringd worden door heide en bos. Het is overigens het grootste heidegebied van Groningen. Een mooi welkom na de weidsheid en de akkerbouw langs de snelweg.
Parkeren
De parkeerplaats is eenvoudig aangegeven. Let op het bord P, want je rijdt er zo voorbij. Het bord met de twee verschillende routes was gelijk zichtbaar. De gele route wees naar links, richting het bos. Het was even zoeken naar het volgende gele paaltje, maar toch gevonden.
Onze ervaring is, bij onduidelijkheid, altijd rechtdoor lopen. En dat was nu ook het geval. We liepen rechtdoor langs Speelbos ’t Egelnest, onder een haag van takken (ook wel het Egelpad genoemd), door naar het centrum van Staatsbosbeheer en horecagelegenheid Puur Westerwolde. Locatie: De Noordmee, Dennenweg 1a in Sellingen
Boswachterspad Ruiten Aa
We kiezen de wandelroute Boswachterspad Ruiten Aa, de gele route van 9 kilometer van Staatsbosbeheer. We steken de weg over en lopen zo’n 2 kilometer lang langs de Ruiten Aa.
De Ruiten Aa is een beek, die begint in Ter Apel en stroomt langs Sellingen, Vlagtwedde, Smeerling, Ter Wupping naar Wessinghuizen, waar het samen met de Mussel-Aa de Westerwoldse Aa vormt. Deze mondt bij Nieuwe Statenzijl uit in de Dollard.
Er zijn een paar bruggetjes die ons van de ene naar de andere kant van de beek brengen. Onderweg worden we begroet door prachtige eikenbomen. Ze staan te stralen met hun kronkelende takken en stevige stammen. Door hun naaktheid laten ze zichzelf volledig zien. Elke boom is een kunstwerk op zich.
Het berkenbos en dennenbos in
Na circa 20 minuten lopen we het bos in. Rechts zien we het heideveld liggen, maar we worden naar links geleid, het berkenbos in. Berken in alle maten en vormen. Dun, dik, liggend en heel dicht tegen elkaar aangezet. Een interessante sfeer. Ik noem het gemakshalve ‘het witte stammenbos’.
Het wandelpad blijft afwisselend. Voordat we het in de gaten hebben, lopen we door een dennenbos. Heerlijk om de dennengeuren op te snuiven. En soms moet je onverwachts achterom kijken, want ik zie nog net een wit kontje. Een ree die langzaam wegloopt. Dat zijn toch leuke cadeautjes van de natuur.
Het theater van de natuur
Verder wandelend zien we in de verte een heuvel met een uitkijkpost. Het pad leidt ons er vanzelf naar toe. We worden trapsgewijs begeleid door gedichten op de treden. Bovenaan worden we verblijd met het kleinste theater, die kan draaien. En het uitzicht is prachtig, want er staan drie reeën in het weiland te grazen. Een mooie en natuurlijke theatervoorstelling, gratis en voor niets. Kortom, een boeiende en afwisselende wandeling, die zeker de moeite waard is.
Praktische tips
- Startpunt is de Parkeerplaats bij De Noordmee, Dennenweg 1A, Sellingen.
- PUUR Westerwolde in de Noordmee is op zondagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor eten en drinken.
- Voor kinderen is het een mooi ervaringsbos. Ze hebben een kabouter- en egelpad aangelegd met leuke opdrachten.
- Het speelbos ’t Egelnest, waar kinderen lekker kunnen klimmen en spelen met water en zand.
- De gele en rode route zijn 9 kilometer, de blauwe route 3,5 kilometer. Op de gele route zijn honden na 1,2 kilometer niet meer toegestaan op het wandelpad.
- Ook voor fietsers is dit een mooi gebied om te ontdekken.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijvers Mentha en Ditmar de Vries.
Mentha en Ditmar zijn zussen en wonen beiden in Groningen. Al ruim 10 jaar wandelen ze veel samen en noemen zichzelf de wandelzusjes. Mentha is werkzaam als natuur- en wandelcoach, Ditmar werkt als natuurgeneeskundige. Mentha schrijft, Ditmar fotografeert. Een uitstekende combi!