Het veelbezochte Serengeti is zonder twijfel het bekendste nationaal park van Tanzania. Dagelijks rijden er jeeps op en af over de inmiddels geasfalteerde hoofdwegen van het park. Dat Serengeti een schitterend park is met een diversiteit aan wildlife, dat staat vast. Dat Tanzania nog meer verscholen parken kent, waar de wildlife zelfs net zo spectaculair is, dat is misschien nog niet zo bekend. Het Ruaha national park is daar een schitterend voorbeeld van. Je moet er wellicht wat meer moeite voor doen om er te geraken, maar de rust en de stilte van deze omgeving die je ervoor terugkrijgt maakt alles in een paar luttele seconde goed.
Ruaha national park in Tanzania
Het Ruaha national park wordt het ‘best bewaarde geheim’ van Tanzania genoemd. Ondanks de geringe bekendheid is het Ruaha national park na Serengeti het grootste park van Tanzania. Rondom de waterbronnen van het park heb je de meeste kans om wildleven te spotten. Je zou wellicht verwachten dat dan ook alle jeeps rondom deze bronnen staan, maar niets is minder waar. In het Ruaha national park herken je na een tijdje alle andere toeristen en jeeps, aangezien het aantal jeeps vaak op twee handen te tellen is.
Tijdens onze safari door het park (in de maand oktober) zijn wij twee dagen achter elkaar het park ingereden en hebben niet meer dan 10 andere jeeps geteld gedurende onze safari. En dat is daarmee eigenlijk ook meteen een van de hoogtepunten en bijzonderheden van je bezoek aan het Ruaha park. De rust in het park is ongekend en maakt het een heerlijke rit, zelfs ongeacht de hoeveelheid wildlife dat je spot. Rijdend over de rode grindwegen met je haren in de wind en de zonnestralen op je gezicht, is alles behalve een straf.
Een groot dierenrijk
Zoals overal ter wereld, in ieder nationaal park, biedt een wildlife-safari nooit de garantie op het daadwerkelijk zien van dieren. En gelukkig maar. Daar is immers een dierentuin voor bedoeld. De spanning van de hele zoektocht naar wildlife is natuurlijk al de helft van het avontuur. Gelukkig komt er in het Ruaha national park een diversiteit aan wildleven voor. Olifanten (de meeste van alle parken!), zebra’s, nijlpaarden, leeuwen, giraffen en zelfs een luipaard zijn ons gepasseerd. Met laatstgenoemde hadden we overigens wel veel geluk, want een luipaard is lastig te spotten. Een extreme verwennerij was het dan ook dat wij de luipaard vrijwel meteen tijdens onze eerste jeepsafari hebben gespot. Ook de vogelliefhebber kan in Ruaha national park zijn/haar hart ophalen.
Verblijven rondom Ruaha national park
Er zijn een aantal accommodaties beschikbaar rondom het park. Voor de echte avonturier is het zelfs mogelijk om te kamperen in het park zelf. Let echter wel: er is een kans dat je ‘s nachts wakker wordt van een leeuw die heeft besloten tegen jouw tentje aan te gaan liggen. Na het horen van deze verhalen waren wij enigszins opgelucht dat we in een mooie lodge verbleven. Toch zijn we ook tijdens onze safari een paar toeristen tegengekomen die op de campsites hebben overnacht. Maar zoals gezegd, je bevindt je op dat moment op het terrein van de dieren, dus is er een kans dat je de nacht niet alleen doorbrengt. Wandelsafaris zijn tevens mogelijk in het park.
Voor wie, net als ons, liever in een lodge buiten het park slaapt is er gelukkig ook keuze. Wij sliepen in het Ruaha Hill Top Lodge, een mooi verblijf op zo’n 20 minuten rijden van het Ruaha national park. Een ander prachtig verblijf met zwembad is het Mabata Makali Luxury Tented Camp.
Tip: na een avontuurlijke safari sluit je je reis heerlijk af op het tropische eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania. Lees hier onze tips voor een bezoek aan Zanzibar.
Via de stad Iringa
Vanaf Dar es Salaam vliegen er Cessna vliegtuigjes rechstreeks naar de airstrip in het park zelf alsook naar de stad Iringa. Dit laatste hebben wij gedaan. Vanaf Iringa is het nog zo’n 120 kilometer rijden naar het park, goed voor een rit van ongeveer 2 uur.
De eerste dag verbleven we in Iringa en maakten we een uitstapje naar Isimila Stone Age Site. Deze archeologische site ligt zo’n 20 kilometer buiten de stad, richting Tanangozi (autoweg A104). Op Google Maps is deze plek lastig te vinden, via deze coördinaten kom je er vanzelf: (7°53’46.1″S 35°36’12.7″E).
Een fijn verblijf in Iringa is het Iringa Sunset Hotel.
1 reactie
Mijn echtgenote heeft in Tanzania gewoond, in Kilombero. Dat is vlakbij dit park. Wij zitten er over te denken om daar nog eens naartoe te gaan. Maar een reis organiseren is nogal lastig en het moet ook veilig zijn.
Hoe hebben jullie deze reis georganiseerd? Bijv. Via welke touroperator?
Kunnen jullie mij wat informatie mailen?
M.vr.gr.
Rien van Dooren