Het Amsterdam binnen de Singelgracht heeft zijn vorm te danken aan zijn grachtengordel van vier grachten: de Singel, Herengracht, Keizersgracht en de Prinsengracht. De laatste is de langste: 3,2 kilometer. Met de aanleg werd begonnen in 1612. Over een stukje van deze gracht gaat mijn verhaal. Een bijzonder stukje door zijn veelzijdigheid.
Zo af en toe wandel ik eens over de grachten om te genieten van de huizen, hofjes, woonboten, kerken, musea en de mensen. Natuurlijk stap ik een cafeetje binnen voor koffie, een biertje of een broodje. En ik fotografeer. Je kunt hele mooie, leuke, intrigerende foto’s maken, het liefst met een opdracht. Dit keer is mijn fotografie opdracht: de gracht in geel en goud.
Anne Frank en de Westerkerk
In dit geval begin je de wandeling bij de Westerkerk op de Westermarkt. Van alle kanten te bereiken met het openbaar vervoer: halte Westermarkt. De Westerkerk is wereldwijd bekend. Op elk plaatje over Amsterdam staat hij te pronken. De Westerkerk is voor een toerist Amsterdam.
Maar over bekendheid gesproken. Lopende over de Prinsengracht richting de Haarlemmerdijk en het IJ passeer je direct het Anne Frankmuseum. Ooit in mijn jeugd alleen het smalle pand op de gracht. Nu in combinatie met de panden ernaast een uitgebreid museum met de ingang op de Westermarkt. Wie kent het verhaal niet? Wie is er niet mee opgegroeid? Het museum is een bezoek waard, maar doe het niet in het hoogseizoen. Dan staat er een rij tot aan de andere kant van de kerk…
Kijk eens naar de overkant
De grachten staan bekend om hun prachtige panden met de aparte gevels, gevelstenen en trappen. Kijk eens naar de overkant, dan zie je de gevels het best. Trapgevels, klokgevels, tuitgevels en halsgevels komen het meeste voor. Maar omhoog kijken vanaf de kant waar je loopt, geeft ook een mooi beeld. Dan zie je unieke gevelstenen, bijzondere raampartijen, al dan niet met glas-in-lood, en de vaak rood geschilderde luiken van de voormalige pakhuizen. Over de nieuwbouw die er zo af en toe tussenstaat mag iedereen zijn mening hebben…
Maar er is meer te zien! Loop bijvoorbeeld eens vlak langs de waterkant – kijk uit dat je niet struikelt – en bekijk de oude schepen die omgebouwd zijn tot woonboot. De een nog mooier dan de ander. Soms met een mooi klein tuintje op de wal en een leuk bruggetje. Soms alleen een houten plank. Van kleurige of oude bruine touwen waar de boot mee vastligt tot planten en zelfs boompjes op het dek.
Een bijzonder hofje
Je loopt verder noordwaarts en komt bij Het Hofje Van Brienen. Een van de vele prachtige hofjes in Amsterdam. Vroeger voor oudjes, tegenwoordig vaak voor jongeren. Stap gerust naar binnen. De rust komt je tegemoet. Het hofje is in 1797 gesticht door wie anders dan een koopman genaamd Van Brienen. En weet je wat hij verhandelde? Toen al? Hennep!
Heb je onderweg trek gekregen? Dat is op de Prinsengracht geen probleem. Cafés en restaurantjes genoeg. Wat dacht je van een pannenkoek bij The Pancake Bakery? Uit eigen ervaring weet ik dat ze heel erg lekker zijn. Leuk ook in dat oude omgebouwde pakhuis. Van binnen vind je er nog de oude stenen gewelven, je eet er in de kelder. Een aanrader, zeker met kinderen. Die krijgen een leuk aardigheidje bij de pannenkoek.
Daar waar de Prinsengracht begint
Al verder slenterend zie je aan de overkant de protestantse, open orthodoxe Noorderkerk op de Noordermarkt. Op 10 juni 1877 bezocht door Vincent van Gogh, die aan zijn broer schreef over de bijzondere preek van Ds. Eliza Laurillard (1830-1908).
De kerk staat in de Jordaan, zo’n beetje waar de Prinsengracht bij de Brouwersgracht begint. Wat brouwen betreft … Mocht je nu trek hebben in een biertje (of een frisje) ga je de brug over en stapt binnen bij café ’t Papeneiland. Een echt authentiek bruin café in een pand uit 1642 aan de Prinsengracht nummer twee. Bill Clinton heeft er ooit hun zelfgebakken appeltaart geproefd.
Terug bij het begin
Natuurlijk kun je verder lopen. Een stukje Brouwersgracht, de Lindengracht, de Korte Prinsengracht, de Haarlemmerdijk of Haarlemmerstraat. Ik ben na een biertje bij het net genoemde café teruggelopen. Genoten van al het moois en tot slot, inmiddels vier uurtjes verder, eindigende bij de Westerkerk.
Ik had nog zoveel meer kunnen schrijven over dit kleine stukje Amsterdam. Over de speciale weekmarkten op de Westerstraat, Noordermarkt en Lindengracht. Over de speciale winkeltjes en panden… Wie weet een volgende keer. Amsterdam verveelt immers nooit.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.